Ran_Gis Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 oparta na murze między dwoma wielkimi oknami w towarzystwie przez szybę smukłych dziewczyn-manekinów w srebrnych płaszczach maxi do ziemi przyczaiła sie w sobotnim tłumie z wyszlifowanym kijem w butach bez sznurowadeł z wyciągniętą ręką Starość i Samotność z placu Zbawiciela objawiła się nagle na neonowej ścianie czarną nieruchomą plamą ciszą zgarbieniem patrzeniem w dół w najpiękniejszy czerwcowy wieczór w wieku komputerów pozaziemskich spacerów ogarniała oczami bez dna obraz ziemi z metalową puszką zamiast nieba Starość i Samotność z placu Zbawiciela
tolekbanan Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Przeczytałam biorąc sobie jako punk odniesienia fakt, że plac Zbawiciela w Krakowie był kiedyś "punktem zbornym" dziwek:-)
Marek Konarski Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 objawiła się nagle --- w wieku komputerów pozaziemskich spacerów --- Starość i Samotność z placu Zbawiciela Starość i samotność, to bardzo stary i powszechny wynalazek, mający się tak do komputerów i objawień, jak piernik do wiatraka ;) Egzaltacja, egzaltacja, egzaltacja...
Ran_Gis Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 -byłem parę dni temu w stolicy na placu pod tym samym tytułem.. i mi się wzruszyło na oczy i uszy..
Ran_Gis Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 - tak to jest jak piernik zakręci wiatrakiem..
Libra Send Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Są Ci którzy dostrzegają i Ci którzy potykają się o tematy warte opisania, ale są ślepi i głusi. Poruszył mnie ten wiersz Ran. Znieczulica i pogarda dla drugiego człowieka stają się naszymi cechami narodowymi podbudowuje więc fakt, że nie wszyscy jeszcze poddali się tej tendencji.
Ran_Gis Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 -wzrusza i niepokoi mrowiska.. pozdrawiam Libro Ran
f.isia Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ecie-pecie... ;) pewnie jestem na "to" za stara, potrzebuję czegoś bardziej wyrafinowanego tekst weryfikuję ujemnie a autorowi niech się darzy :))
Ran_Gis Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 - darz bór w zagajniki na wyrafinowane grzybki z kropami, a jak jeszcze krasnala poetę się spotka.. pozdrawiam autorkę ostatnio bez wiersza.. Ran ps. a z takich umotywowanych ecie-pecie minusów stroję sobie miny.
henryk_bukowski Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 ...wiersz weryfikuję...dodatnio:)...jest na tyle wyrafinowany i subtelny...iż nie pozwala przejść obojętnie...zwłaszcza w świecie...pędzącym...jak świnia...na złamanie ryja..(a w życiu raz na wozie ...raz pod wozem...dziś pan...jutro dziad...ale co tam ważne aby dziś)...:)...i nie mającym czasu ,ani ochoty na podniesienie głowy znad koryta...dobrobytu i posiadania...; ...dobrze że jeszcze niektórzy mają oczy ..uszy..serce,by bronić tych..o których i anioły zapomniały..-pozdrawiam henio
Smutek_Jan Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ran, ogólnie nieźle... jak mówi wielu uznanych tutaj komentatorów... "jest wiersz". Pozdrawiam :)
WiJa Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 A do mnie przemawia ten „obraz ziemi z metalową puszką / zamiast nieba”. No bo też przekonuje mnie do siebie „Starość i Samotność z placu Zbawiciela”. Pozdrawiam
Ran_Gis Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 marianna ja z treści utworu wyłania się bezdenny smutek w żywym wydaniu -z treści komentarza wyłania się nie całkiem.. o co mi logarytmicznie chodzi.. pozdrawiam żywo Ran ps. całki..- patrz suwak logarytmiczny.
Ran_Gis Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 -dzięki ci Wija, choć przemawiać nie planowałem.. tak tylko trochę dyskretnie pół szeptem.. pozdrawiam Ran
Ran_Gis Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2011 > Smutek Jan pozdrawiam z poślizgiem i dzięki ! Ran
Ran_Gis Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2011 > Henryk Bukowski - dzięki Weryfikatorowi za szczegóły, z lekkim opóźnieniem z powodu utraty zasięgu.. poz R
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2011 Witaj. Pięknie malujesz słowami :starość i samotność z placu .... Byłem tam.Widziałem także jak owa starość karmi samotne gołębie.Stadne , a jednak samotne w murach miasta. Dzięki.Pozdro
Jan_Wodnik Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2011 ogarniała oczami bez dna obraz ziemi z metalową puszką zamiast nieba Starość i Samotność z placu Zbawiciela to jest super. Dobrze że widzisz to o czym progresiści zapominają. Bieda i starość istnieją i krzyczą na placu Zbawiciela. Co do wiersza uniknąłbym powtórzeń (moim zdaniem ostatni wers wystarczy) i skróciłbym trochę ostatnią zwrotkę (spacery itd, np: w wieku maszyn itd.) PLUS się należy zdecydowanie. Pozdr.
Ran_Gis Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2011 > Mariusz Sukmanowski - dzięki za odczyt malarski tekstu, z tą terpentynką słowa.. a miasta faktycznie, jakby z pumeksu.. pozdrawiam R
Ran_Gis Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2011 > Janek Wodnik -dzięki za wpad.. i wyróżniony kawałek, nad resztą.. a z resztą.. trzeba będzie pomyśleć. poz R
Rekomendowane odpowiedzi