Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czarna dziura z pobliskiego przypadku
wszedłeś z wdziękiem barwy
zatrząsło ziemią z dzwiękiem dla wszechświatu
milony parseków do rzeczywistości

zakłócony rytm mieśnia
podniosły z kurzu krąży w kosmosie
szaleńczo łopocze w przerwie
planecie odzianej strachem

z poświecenia pokropek
nie na zapałki z naszych dłoni
grzeją gwiazdy
na łące z oczami w niebo

Opublikowano

Nie podoba mi się forma.Nie lubię jeśli metafory sięgają jednej dziedziny -zwłaszcza jeśli drażnią naukową nowomową.Przenośnie i porównania sprawiają wrażenie dobranych dadaistycznie.O treści nie będę rozprawiał -niech mnie Pani ma za kretyna-nie rozumiem jej .Według mnie jest przesłonięta formą .Niepierwszej próby.

Opublikowano

O to jest tragikicz, daleko szukać nie trzeba.

W zasadzie to samo tragedia, która objawia się nie możliwością napisania o czymś, czyli mamy łączenie słów bez sens w celu wywołania zachwytu swoją wątpliwą pięknością.

Kicz byłby wtedy gdyby wiersz był zrozumiały o czymś banalnym, czyli np. jakże oryginalna i maló popularna relacja On - Ona w standardowym klimacie miłości,

Pozdrawiam

Opublikowano

Rozumiem od pierwszego do ostatniego znaku.
Nie zostawili na Tobie suchej nitki.
Żeby zrozumieć trzeba czuć.
Każde słowo posiada treść, głęboką wymowę i tragiczne porównanie.
Ja czuję więc rozumiem.

Opublikowano

Panie Bartoszu gdzie nowomoda??? w pojęciu "parseków".....to nie nowomoda, to jednostka miary :)) więcej niecodziennych pojęc niedoszukuję...chyba, że.....ale to nie mnie oceniac :)) dziękuję za poświęcenie chwili..jak sie okazuje nie pierwszy raz :))

Panie Natan....jeśli w łączeniu słów nie odnajdujemy sensu....to po co pisac :)) również dziękuję za komentarz

Panie Wieko.....naprawdę się cieszę ze zrozumienia

Pozdrawiam
Ana.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Heh
W takim razie polecam lekturę jednego z wierszy Stanisława Lema (również wiersze pisał...) "Matematyką o miłości" :)

A o wierszu - tak po mojemu, na chłopski, Wurena rozum - Anastazjo - znajdź sobie wreszcie porządnego faceta, bo z tego, co widzę, to samotnie dryfujesz, grzejesz się w cieple mijanych gwiazd, a chciałabyś w końcu stabilnej, elpisoidalnej orbity, ale o w miarę równych osiach ;)
A krążąc wokół gwiazdy(najlepiej O5, żeby jasno i ciepło zawsze) można wymalować cudne zachody i letnie zorze :)
Prawda?

Pozdrawiam
Wuren
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Heh
W takim razie polecam lekturę jednego z wierszy Stanisława Lema (również wiersze pisał...) "Matematyką o miłości" :)

A o wierszu - tak po mojemu, na chłopski, Wurena rozum - Anastazjo - znajdź sobie wreszcie porządnego faceta, bo z tego, co widzę, to samotnie dryfujesz, grzejesz się w cieple mijanych gwiazd, a chciałabyś w końcu stabilnej, elpisoidalnej orbity, ale o w miarę równych osiach ;)
A krążąc wokół gwiazdy(najlepiej O5, żeby jasno i ciepło zawsze) można wymalować cudne zachody i letnie zorze :)
Prawda?

Pozdrawiam
Wuren
hehehhe Wurenie za troskę CI dziękuje...ale dlaczegoż utożsamiasz peela z autorem....kobieta jest urodzoną aktorką...także słowem :)))
Opublikowano

Panie Natan....jeśli w łączeniu słów nie odnajdujemy sensu....to po co pisac :)) również dziękuję za komentarz

Czasem sobie napiszę co myślę o jakimś wierszu. A jak ktoś się nie zdenerwuje to mogę się tylko cieszyć, poza tym to ładnie świadczy o poecie,

Pozdrawiam