Agata_Lebek Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 kiedyś byłam drzewem może Mirabelle dla Kolumba dla poety białe złoto i platyna najpierwsze kwitnienia teraz jestem trawą nie daję się złamać może morze może huragan może Katrina
Marek Konarski Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Rzecz jest o kobiecie "odzyskanej" (teraz jestem), odnajdującej pierwotną istotę i siłę kobiecości (trawa, morze), wyzwolonej z presji męskiego odkrywania i definiowania (Kolumb, poeta), presji równie ozłacającej, jak podporządkowującej. Kobieta "teraz", to witalna siła natury, jej piękno pełne pokory i (kiedy trzeba) groźnie pomrukujące... Feminizm osobisty - fajne... :)
Leszek_Nord Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 W tym rozległość skojarzeń, przestrzeń absolutnie mi nie przeszkadza. Dobrze brzmi, dobrze mi się widzi, znam taką Katrinę osobiście;) Pozdrawiam. Leszek
H.Lecter Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nieco pan wybiegł przed wiersz ;) Zgadzam się z ogólnym przesłaniem komentarza ale trudno jeszcze mówić o kobiecie odzyskanej, wyzwolonej do końca. To proces, który trwa, tytułowa droga na wschód, pełna nadziei, ale też wątpliwości - trzykrotne "może", nie pojawia się bez powodu ;) Każda droga musi się kiedyś i od czegoś zacząć, w tym przypadku od zmiany imienia. Mirabelle, to imię nadane, takie, które można zabrać, złamać, kwitnienie tężejące w miejscu i złocie. Mirabelle staje się więc bezimienną trawą, trwaniem upartym i poszukującym. To jednak "może" być za mało. "Może" trzeba jeszcze potrząsnąć rzeczywistością, przykatrinić jej, by poczuła szacunek. Kto nie czuje respektu i szacunku do morza, ten nic o nim nie wie... Dobre.
eleanor abernathy Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To w dalszym ciągu poszukiwanie własnego imienia (z całym ładunkiem jego znaczenia) Trzykrotne mor(ż)e, może nie powinno, ale jednak kojarzy mi się z trzykrotnym zaparciem się (w tym przypadku siebie?). Z pewnością pod pozorem "łagodnego" tekstu dzieje się spustoszenie. Zaczynam rozumieć tę gładkość pisania, "ukrywania" szorstkości. Pozdrawiam.
Tali Maciej Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 w tak bliskiej odległości "huragan" i "katrina" (imię kojarzy mi się właśnie z huraganem) nie wiem czy celowe czy tylko ja miałem nieodparte wrażenie że to stwarza nachalne powtórzenie. a wiersz bardzo obrazowy pozdr
Agata_Lebek Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Celowe Maćku ;)) Ma być "na halny" ;)) taki żarcik:Dlaczego wszystkie huragany mają żeńskie imiona? - Bo mają żeński charakter - najpierw gonią mężczyznę, a odchodząc zabierają dom i samochód ;)) Dziękuję za obecność, czytanie i spostrzeżenia :) Pozdrawiam popółnocnie :))
Agata_Lebek Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To w dalszym ciągu poszukiwanie własnego imienia (z całym ładunkiem jego znaczenia) Trzykrotne mor(ż)e, może nie powinno, ale jednak kojarzy mi się z trzykrotnym zaparciem się (w tym przypadku siebie?). Z pewnością pod pozorem "łagodnego" tekstu dzieje się spustoszenie. Zaczynam rozumieć tę gładkość pisania, "ukrywania" szorstkości. Pozdrawiam. Zmiany w życiu i ludziach są potrzebne i konieczne. Kilka z nich oswoiło się we mnie na tyle mocno że mają już swoje nazwy, imiona i miejsca :)) Zrozumienie to dobra rzecz ;)) a nawet rzeczo wnik ;)) Dziękuję i pozdrawiam ciepło :))
Agata_Lebek Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nieco pan wybiegł przed wiersz ;) Zgadzam się z ogólnym przesłaniem komentarza ale trudno jeszcze mówić o kobiecie odzyskanej, wyzwolonej do końca. To proces, który trwa, tytułowa droga na wschód, pełna nadziei, ale też wątpliwości - trzykrotne "może", nie pojawia się bez powodu ;) Każda droga musi się kiedyś i od czegoś zacząć, w tym przypadku od zmiany imienia. Mirabelle, to imię nadane, takie, które można zabrać, złamać, kwitnienie tężejące w miejscu i złocie. Mirabelle staje się więc bezimienną trawą, trwaniem upartym i poszukującym. To jednak "może" być za mało. "Może" trzeba jeszcze potrząsnąć rzeczywistością, przykatrinić jej, by poczuła szacunek. Kto nie czuje respektu i szacunku do morza, ten nic o nim nie wie... Dobre. "Przykatrynić" zabieram jako moje nowe i ulubione przekleństwo. Kaśka to moje drugie imię wymyślone wspólnie przez Babcię i Mamę ;)) więc jak się wkurzę to przykatrynię !:D Rozmowa bardzo interesująca, dobra nie tylko dla wiersza :)) Dziękuję i zapraszam zaś :))
Agata_Lebek Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Katrina nie jedno ma imię jak widzę ;))) Miło mi, że zajrzałeś Leszku i że przestrzeń absolutnie :)) Serdecznie dziękuję za czytando i koment. Pozdry :))
Agata_Lebek Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Odsłona - artystyczna :)) Bardzo mi się podoba takie widzenie wiersza. Rzeczywistość sprawdzi peelkę ;) Podzięki serdeczne, pozdrowienia.
miet dlugolecki Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Rzecz o kobiecie a morze zyciorys kobiety wyzwolonej, w dwoch aktach; mlodosc i zachlysniecie sie zyciem, ale pomimo zlota i platyny to takie "pierwsze sliwki robaczywki" - najpierwsze kwitnienie. akt 2-gi to dojrzalosc wyniosla i dumna jak stepowa trawa, gdzie woz nurza sie w zielonosc i w ostepach brodzi, skrzypiac na wybojach jak drewniana lodz na sztormowej fali, ale uparcie i bezwzglednie ku wschodzacemu Sloncu, najblizszej nam gwiazdy, nadzieji. Ha, wyobraznia czytelnikow nie zna granic kiedy Kaska huragani. Pozdrawiam i zazdroszcze marzen
Ran_Gis Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 - wspaniały tytuł, odrazu szeroko poprowadził przez czas. ..i wiosnozdrówka Ran
Agata_Lebek Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widzę, że blisko mam do Ciebie choć tak daleko Mieczysławie ;))) Zazdroszczę spełnionych marzeń i polecam nowe w ich miejsce ;) Śliwki robaczywki były bardzo bogate w pełnowartościowe białko :)) Jakoś przełknęłam, nauczył mnie Bear Grylls :))))) Bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepłoniaście :))
Agata_Lebek Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, wzajemnie :)))
Dorota_Jabłońska Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Podpisuję się pod komentarzem miet dlugolecki :) Od siebie dodam jedynie, że teraz wszystko zależy od tego jak mocno i na jakiego rodzaju odcisk ktoś nadepnie ;) Czasem i Katrina to pikuś :))! Serdeczności Agatku!
Marek Konarski Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nieco pan wybiegł przed wiersz ;) Zgadzam się z ogólnym przesłaniem komentarza ale trudno jeszcze mówić o kobiecie odzyskanej, wyzwolonej do końca. To proces, który trwa, tytułowa droga na wschód, pełna nadziei, ale też wątpliwości - trzykrotne "może", nie pojawia się bez powodu ;) Każda droga musi się kiedyś i od czegoś zacząć, w tym przypadku od zmiany imienia. Mirabelle, to imię nadane, takie, które można zabrać, złamać, kwitnienie tężejące w miejscu i złocie. Mirabelle staje się więc bezimienną trawą, trwaniem upartym i poszukującym. To jednak "może" być za mało. "Może" trzeba jeszcze potrząsnąć rzeczywistością, przykatrinić jej, by poczuła szacunek. Kto nie czuje respektu i szacunku do morza, ten nic o nim nie wie... Dobre. Eee...tam...zaraz wybiegł ;) Ja po prostu ufam peelce, wiem, że da radę :)
Agata_Lebek Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie brookliński mostRozdzierający Jak tygrysa pazur Antylopy plecy Jest smutek człowieczy Nie brookliński most Ale przemienić W jasny, nowy dzień Najsmutniejszą noc- To jest dopiero coś! Przerażający Jak ozdoba świata Co w malignie bredzi Jest obłęd człowieczy Nie brookliński most Lecz na drugą stronę Głową przebić się Przez obłędu los- To jest dopiero coś! Będziemy smucić się starannie Będziemy szaleć nienagannie Będziemy naprzód niesłychanie Ku polanie Sted Do paska adresu; w799.wrzuta.pl/audio/1WGEsC6Yrws/nie_brooklinski_most Serdecznie dziękuję Dorotku, pozdrawiam :))
Agata_Lebek Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nieco pan wybiegł przed wiersz ;) Zgadzam się z ogólnym przesłaniem komentarza ale trudno jeszcze mówić o kobiecie odzyskanej, wyzwolonej do końca. To proces, który trwa, tytułowa droga na wschód, pełna nadziei, ale też wątpliwości - trzykrotne "może", nie pojawia się bez powodu ;) Każda droga musi się kiedyś i od czegoś zacząć, w tym przypadku od zmiany imienia. Mirabelle, to imię nadane, takie, które można zabrać, złamać, kwitnienie tężejące w miejscu i złocie. Mirabelle staje się więc bezimienną trawą, trwaniem upartym i poszukującym. To jednak "może" być za mało. "Może" trzeba jeszcze potrząsnąć rzeczywistością, przykatrinić jej, by poczuła szacunek. Kto nie czuje respektu i szacunku do morza, ten nic o nim nie wie... Dobre. Eee...tam...zaraz wybiegł ;) Ja po prostu ufam peelce, wiem, że da radę :) No, to tak samo jak ja - też jej ufam, ale czasami to "uf uf" Już po pierwszej secie myli się w liczeniu gwiazd ;)))))))) Dziękuję za duży wpływ na poprawę nastroju :))
JacekSojan Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 "trawa" ma w sobie pokorę, jest podnóżkiem wszelkiego życia i jednoczesnie jego świateczną szatą - to jest jakby pozbywanie się, imion i uległe pójście w bezimienność, wrażliwą na wszelkie "podmuchy" - ciekawa filozofia , zważywszy, że "trawa" w każdej niemal kulturze jest symbolem trwania, nieprzemijalności, trwania - właśnie za cenę pokory, uległości... gdybyż to pojęły współczesne feministki, pewnie by się zawstydziły - :) J.S
Rekomendowane odpowiedzi