Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Agata napisała
(zanim mu zetną głowę) -
donoszę śpiesznie że mimo zlosliwych manewrów Zefira,
głowa z rozdziawioną japą i przyozdobiona gałązką oliwną
ostała Sie niespodzianym szkwałom.
Pozostal jescze czas na odwiedziny Clivi bo
jak dowodzą tragiczne wieści z Tokio
nie znamy dnia, ani godziny.

Optymistycznie i przedwiosennie zieleniście
pozdrawiam

Opublikowano

kilka minut z życia podmiotu lirycznego

Tekst kojarzy mi się z opowiadaniem Zweiga "Dwadzieścia cztery godziny z życia kobiety", tajemny świat kobiecych doznań i emocji, rzeczywistość, która dostaje przyśpieszenia - od nieśmiałości wiosny (żaluzje), poprzez kwietny, zmysłowy erotyk (!), aż po zacumowanie w bałkańskiej dzikości - kolorystyka fantazji... ;)
Z całą pewnością, gdyby wywołany po imieniu kolor nie istniał, to autorka by go wymyśliła...
:)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Z jednej strony się ludzie leją, z drugiej strony ich zalewa i ziemia się trzęsie...
Jak nie wybuch w elekrowni atomowej (urok) to s...a.
Trudno się w tym wszystkim połapać ;
Gałązka oliwna to jest to !;)
Dziękuję i pozdrawiam niezmiennie :)
Opublikowano

W tym przypadku "autora" możemy nazwać Gagatkiem ;))
Fajnie, że udało mi się pozytywnie wpłynąć na Czytelnika zwanego Dorotkiem
i to jeszcze około czwartej nad ranem ;))

Myśl o SDM - ie, a nie o nadgorliwcach i graj im choćby na nerwach ;))

Podzięki wielkie i pozdry ciepłe :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• To jak nieśmiało i całkiem cichutko pomyślę na głos: ale jak to koniec, a gdzie część «W deszczu»? ...
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Limeryk to AABBA, ale świat, jak bolid pędzi na złamanie karku, to i limeryki może się unowocześniły...   Ja jednak wolę klasyczną formę. Pozdrawiam.
    • @wierszyki Dzięki! :]   @Leszczym Dzięki i sorry za umieszczenie Twojej publikacji.  Głupio wyszło, bo dałeś lajka, więc likwiduję.  Czasami zbyt szybko działam i takie kwiatki później wychodzą :-/
    • @wierszyki Zrobiłaś mi dzień,  dzięki wielkie

Maruna i Gwiazdnica, wspomniane w wierszu, o których istnieniu nie miałam pojęcia zostały moimi bohaterkami! Mało tego, jedna z nich to chyba rośnie u mnie w ogródku!  Zrobisz cykl o roślinkach? To bardzo potrzebna wiedza, jednak rzadko wygłaszana. Pamiętasz, była tu autorka, która pisała o roślinkach, ale teraz nie pamiętam nicku. A wierszyk koniecznie opublikuj oddzielnie!!! Miłego łikendu  
    • Gdyby kto zaproponował abym przyjął etat Boga wykręciłbym się choć sianem, bo stwórca ma… przechlapane.   Od świtania do świtania. z ziemi, a nawet z kosmosu leci do nieba litania modlitw o poprawę losu.   Bo to dostatek kuleje, zdrowie przewlekle szwankuje, mąż znalazł nową kochankę, szef ramol, a molestuje.   Gdybym rozdał zdrówka chorym wdzięcznie tuczyliby tace, w rozpacz wpadliby doktory tracąc bezpowrotnie prace.   Z torbami poszedłby znachor jak na kuroniówkę lekarz, za nimi piekarz i rolnik, ducha oddałby aptekarz.   Ulegając tym modlitwom, będąc dla jednych dobrodziej, innym musiałbym się wypiąć zostawiając ich na lodzie.   Z tych, jak podałem, powodów, gdy mi bagaż lat nawala nie zawracam głowy bogu tylko pędzę do szpitala   -----  --- Gdyby hydraulik był wszystkowiedzący, to wołaliśmy go do napraw? - Wołając boga wyrażamy nieufność wobec jego mocy, w tym wszechwiedzy. Podobnie kiedy zapewniamy go o naszym zaufaniu.   Jeśli kto uważa tego za tak niekumatego, to lepiej zacząć pisać nową Sagę rodu Dawida.  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...