Sztacheta Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Nie chcę drugiej połówki jabłka. Nie zniosę życia z samą sobą - budzenia się, by zapytać jak minął dzień.
Magda_Tara Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 ale zawsze można pogadać z kimś inteligentnym! głowa do góry! wywaliłabym: "mi" - nie ma wątpliwości, że mi zgrabne takie: singlowanie permanentne. dobry pomysł dobre mini pozdrawiam. :))
Sztacheta Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Dziękuję Magdo, faktycznie 'mi' do wywalenia. Poza tym miło mi, że zamysł się udał. Sztacheta
Baba_Izba Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Gdzieś przeczytałam, że człowiek zabiega aby sobie ułożyć życie, trudzi się a potem umiera! Świetnie wymyśliłaś tę drugą połówkę! Takiej idealnie dopasowanej, to chyba się nigdy nie znajdzie, ładnie ujęłaś to w swoim wierszu! Serdeczności - baba
adam_bubak Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to w końcu peelka chce tej samotności, czy nie? bo się pogubiłem. a sprawić, żeby czytelnik zabłądził w czterowersówce, to już sztuka. z tym, że nie jest to niestety wynik "głębokiej wieloznaczności", tylko efekt chaosu. do dobrego mini trzeba jednak kunsztu, którego tutaj zabrakło. (tak, jarzę, że peelka doszła do wniosku, że przestanie wybrzydzać, ale zwyczajnie mało przekonujące to jest - ani precyzji, ani pointy (a pointą mini stoi), tylko coś jakby początek)
Marek Konarski Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Wiersz wieloznaczny, precyzyjny i kompletny, z puentą przeniesioną do tytułu... W drugiej połówce jabłka, zawiera się zarówno pragnienie "wydobycia się z siebie" nieakceptowalnej, strach przed związkiem będącym powieleniem (podwojeniem) własnej niemożności (tu ideałem byłyby połówki różnych "owoców", tworzące nową jakość), jak i zabójcza rutyna związku na starcie idealnego, dopasowanego, ulegającego erozji czasu, tonącego w nawykach, rytuałach, monotonii - samotność we dwoje... Sok z "jabłka" - 100 % :)
Sztacheta Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Adamie, wystarczy źle postawione pytanie i wszystko się sypie. Druga połówka jabłka, ta idealnie dopasowana, jest z założenia taka sama jak pierwsza. Sztacheta
Sztacheta Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Och, cieszę się, że to widać! Dziękuję bardzo za te słowa :) Sztacheta
Marek Konarski Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Och, cieszę się, że to widać! Dziękuję bardzo za te słowa :) Sztacheta Jeszcze tylko parę słów... :) Nie zniosę --- - budzenia się, by zapytać jak minął dzień Nie wiem czy można bardziej dobitnie wyrazić stan absolutnego przegrania, doświadczania czasu, który jest miniony -stracony już na starcie, ma wpisaną w siebie porażkę... "Jutro", to tylko kolejne spieprzone "dzisiaj"...
Sztacheta Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Dziękuję Marku za cenną wskazówkę,faktycznie tak jest lepiej - moja miniatura czuje się zobowiązana Sztacheta
Dawid Rt Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Smaczna mini, właściwie Marek powiedział już wszystko, to co i moją uwagę przykuło. Siłą wiersza są wieloznaczności. Dodam tylko, że tytuł kompletny, trafny ;)
Oxyvia Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 No proszę. A ja właśnie marze o drugiej połówce. :-) Ale pod warunkiem, że to zwierciadło rozumiałoby mnie, a nie tępiło za swoje własne wady. ;-))) Miniaturka pomysłowa, ale można ją zrozumieć tak, jak Adam zrozumiał - i wtedy czyta się trochę bełkotliwie.
adam_bubak Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak już napisałem - jarzę tylko, że dla mnie taki "dowód logiczny" (trochę nagiąłem znaczenie pojęcia) jest zbyt karkołomny i nieprzekonujący a zdanie o poincie podtrzymuję ;) zresztą jestem jedną z tych osób, dla której wymowa tekstu jest równie ważna, co wykonawstwo, środki poetyckie, a te tutaj leżą bo zgodzimy się, że piękną, mądrą, znaczącą itd. wymowę mają niemal wszystkie teksty. jak się chce to zawsze się coś znajdzie dla siebie, a wspomniane środki mają sprawić, żeby się chciało. pozdrawiam
Sztacheta Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Dawidzie, Witku, Oxyvio - dziękuję Sztacheta
Sztacheta Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak już napisałem - jarzę tylko, że dla mnie taki "dowód logiczny" (trochę nagiąłem znaczenie pojęcia) jest zbyt karkołomny i nieprzekonujący a zdanie o poincie podtrzymuję ;) zresztą jestem jedną z tych osób, dla której wymowa tekstu jest równie ważna, co wykonawstwo, środki poetyckie, a te tutaj leżą bo zgodzimy się, że piękną, mądrą, znaczącą itd. wymowę mają niemal wszystkie teksty. jak się chce to zawsze się coś znajdzie dla siebie, a wspomniane środki mają sprawić, żeby się chciało. pozdrawiam Rozumiem i bardzo dziękuję za tę uwagę, niestety tak szewc kraje, jak mu materiału staje - a ja dopiero się przyuczam. Proszę mi więc wybaczyć mało ''środkowo-poetyckie'' początki, będę się starać i zwrócę na to uwagę. Faktycznie, nie może być tak, żeby inne czytanie wiersza wprowadzało czytelnika w niezły bałagan słowny. Sztacheta
Oxyvia Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Jak na początkującą Poetkę to zupełnie nieźle - widać, że masz talent. :-)
Anna_Myszkin Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Przewrotnie, ciekawie, a to już dużo. Pozdrawiam :)
Sztacheta Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło, że zupełnie nieźle. Dziękuję. (talentowi do pięt nie dorastam) Sztacheta
Rekomendowane odpowiedzi