Bolesław_Pączyński Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Dobrze wstać raniutko latem z dala od zgiełku, od ludzi rześki powiew z wonnym kwiatem wyobraźnię marzeń budzi. Wyjść przyrodzie na spotkanie rozluźnionym i beztroskim, tam gdzie leśniczówka Pranie z dala od miasta i wioski. Strącając perlistą rosę w ptasie trele się wsłuchiwać pieścić dłonie lila wrzosem poziomki soczyste zrywać. O tej porze właśnie latem nie ma chyba nic milszego wtulić się w jej barwną szatę i słuchać echa leśnego. Liczyć donośne kukanie ściskając grosik w kieszeni nie czekając na śniadanie zaszyć się raniutko w kniei. Spojrzeć jeszcze z lotu ptaka na drzew łany falujące, biec po stoku na bosaka i mieć na ramionach słońce. Myśli puszczać jak latawce goniąc za nimi z natchnieniem jak na podniebnej huśtawce w obłokach bujać marzeniem. Patrzeć na ten cud natury na tą wodę i na lasy na piękne nasze mazury wrócić tu jeszcze na wczasy.
Marusia aganiok Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Wracam pod ten wiersz już któryś raz i z przyjemnością podzielam zdanie Autora co do piękna ziemi mazurskiej.Jakiś czas temu pracowałasm na Warmii i byłam częstym gościem na Mazurach. Nie przepadam za długimi wierszami, ale ten przeczytałam nawet kilka razy i może ostatni wersik zaposałabym tak: "wrócić tu jeszcze na wczasy":P Pozdrawiam Autora:D Mar.
złamane skrzydło Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Patrzeć na ten cud natury na tę wodę i na lasy piękne są nasze mazury wrócę jeszcze tu na wczasy. :))))) albo Patrzeć na ten cud natury na toń wodną gęste lasy piękne są nasze mazury wrócę jeszcze tu na wczasy.
Magda_Tara Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 Mazury to mój kierunek, letni kierunek :)))) jak pięknie mi się zatęsknia za latem - dzięki Tobie i twojemu wierszowi, Bolesławie pozdrawiam!
Oxyvia Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 wrócić chciałoby mi się tam wrócić rozkoszne słońce rozciągnąć na łące wtulić się w jego ciepło pulsujące oddychać jego jasnym oddechem drżącym świerszczami, dzwoniącym echem w jego ramionach pod niebem spać nic nie rozumieć i nie sądzić nie wiedzieć, nie mieć i nie błądzić kwiatem na polu kwitnąć z gromadą kwiatów polnych w zieleni trawy miękko zniknąć z rojem motyli wolnych wtopić się lekko w letnie południe złociście, wonnie i odludnie spokojnie, jasno i beztrosko za siódmą górą, siódmą wioską z ptakami coś dziecinnie nucić ech, chciałoby mi się tam wrócić Serdecznie pozdrawiam. :-) Spragniona zieleni Oxyvia.
teresa943 Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 rozmarzyłam się o cudzie nad mazurskich jezior tonią chłonę w siebie nocy ciszę sentymentem serce płonieech, mazury, jak wy piękne... serdecznie pozdrawiam, Bolku :) Krysia
Bolesław_Pączyński Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi Marusiu że sprawiłem Ci przyjemność tak dużo można pisać o pięknie przyrody,skorzystałem z Twojej podpowiedzi i przestawiłem słowa ostatniego wersu,dziękuję. Serdeczności:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Można by zrobić zmiany ale już pozostanę przy tamtej wersji, dzięki. Pozdrawiam.
Bolesław_Pączyński Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście natura jest piękna, dobrze wspomnieć trochę lata zimą, miło mi że też Cie trochę rozmarzył. Dziękuję za miłą wizytę. Serdeczności:)))
Bolesław_Pączyński Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Piękny wiersz komentarz Oxywio, ślicznie dziękuję, wiem że lubisz, kochasz naturę, przyrodę, my to mamy:) Serdeczności:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sentymentem serce płonie jak to ognisko nad wodą, przyjaźnie wznosimy dłonie w zgodzie jesteśmy z przyrodą. Dziękuję za taki milutki wierszowany komentarz. Serdeczności Krysiu:)
Baba_Izba Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Jezioro Nidzkie i jego okolice są bardzo urokliwe! Zwiedzałam również Pranie. Pięknie opisujesz walory przyrody, wiersz jednak miejscami troszkę gubi rytm. Serdecznie pozdrawiam - baba
Oxyvia Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oj, tak, tak... Najserdeczniej, i życzę szybkiej wiosny. :-)
Ewa_Kos Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Bardzo mi się podoba, zatęskniłam za latem:) Mazury uwielbiam i ten wiersz bardzo mii je przybliżył na tę chwilę:) Serdecznie pozdrawiam. E.K.
Bolesław_Pączyński Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Izo widzę że Ciebie też bardzo urzeka nasza matka natura ale chyba nasz wszystkich Ona czaruje. Masz rację Nidzkie jest bardzo urocze i te wyspy coś wspaniałego, chociaż raz w roku staram się z bratem letnią porą pożeglować bo on ma dostęp do łajby i najbardziej lubię właśnie odwiedzać Nidzkie, czasem tylko dokuczy natrętny komar no ale nic nie ma za darmo. Cieplutko pozdrawiam:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oj, tak, tak... Najserdeczniej, i życzę szybkiej wiosny. :-) Ja też Ci tego życzę już niebawem będziemy ją mieli. Cieplutko pozdrawiam Oxywio:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Ewo za miły komentarz i cieszę się że wzbudziłem nim w Tobie ta iskierkę tęsknoty ale któż nie tęskni z nas za zielenią za tą wiosną i latem. Pozdrawiam cieplutko:)
Nata_Kruk Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Bolesławie, chyba wcześniej już gdzieś pisałeś, że kochasz Mazury, bo i jak ich nie kochać. Ten wiersz niewątpliwie o tym opowiada. Są potknięcia rytmiczne, ale ogólnie... stworzyłeś sympatyczny nastrój. Pozdrawiam... :)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję miło że zajrzałaś, no na pewno nie da się nie kochać. Serdeczności:)
Rekomendowane odpowiedzi