Fly Elika Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 Z inspiracji wierszem "Poeta pragnie szaty niebios" Williama Yeats'a Butlera - uzupełnienie własne Nie miałbym światła, ni lampy ni progu jasnego bym nie przeszedł, gdy zmrok przed się chowa, za zasłonami chromatyki zieleniejącej się z ziemi. Kiedy drzewa piją wodę z ziemi, a lód wzbiera w liściach szronem, czekanie zaślepia gorycz wina, nie potrzeba jej, gdy cierpkość otwiera pokoje, jak swoje. Sól rozpływa się na zgięciach, założeń zabiera tyle, ile oczy na codzień pragnień wonnych... * * * Lecz, gdybym z początku napisał o tym, jak o chlebie, bez jego potrzeby pieczenia, nie miałbym ni lampy, ni chleba, ani jego formy bym nie miał, człowieka, którego życia bez wody sławi nie jego pojęcia.
H.Lecter Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Lecz, gdybym z początku napisałbym o tym, jak o chlebie, bez jego potrzeby pieczenia Ciekawy pomysł utopiony w słowie niezdarnym i bełkotliwym...
Fly Elika Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Ja tylko uzupełniam obraz, I stwierdzam, że bełkotliwi górą, żywią się słowem jako jedynie przyziemną sensacją i ogłaszają, ją jak swoją. Dlatego nic z tego, ale jeszcze nie każdy chce być tylko bełkotliwy, dlatego,że bełkotliwy tak chce. pozdr.
Ran_Gis Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 - słowo słowa nie pogania to fakt, ale poczytać i pomyśleć jest - ot co ! pozdr. Ran
WiJa Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Poprzednia (Warsztatowa) forma wiersza była (akurat jak dla mnie) czytelniejsza. Co nie znaczy, że w tym kształcie wiersz się gorzej czyta, ale jest inny (oczywiście, jak mi się wydaje). Innymi słowy mówiąc, albo ja już nie mogę się skupić, albo mi się nie chce. I jak mówię, trudno mi się skupić, ale w pierwszym wierszu ostatniej strofy ma być chyba jedno „bym”, chyba , że do mnie nie wszystko już dociera. Pozdrawiam
Fly Elika Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Ran Gis, dziękuję za komentarz. Szczęśliwego '11 Pozdrawiam
Fly Elika Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Ran Gis, dziękuję za komentarz. Szczęśliwego '11 Pozdrawiam
Fly Elika Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ach bo wiesz Wijo pomyślałam, że na zawołanie można taki szerszy format, ładniej wygląda moim czasem i zaskromniutkim zdaniem choćby wizualnie i na papierze na przykład. Poprawiłam błąd, o którym wspomniałeś /nie mam pojęcia jak się znalazł w wierszu, nie bardzo mi się chce wierzyć, żebym ja go popełniła/. Pozdrawiam i dzięki, że wstąpiłeś ponownie i zwróciłeś na to uwagę. Pozdrawiam
Pablo_Pikaso Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2011 zatrzymały mnie te gwiazdki;) pozdr
Fly Elika Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. szkoda
Fly Elika Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się
Super-Tango1 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Fly Elika:Wiesz z głębszej myśli metaforycznego przekazu. Trudny do analizy, ale właśnie w tym jego zaleta. Chromatyka ziemi to kolory, czas, chleb, człowiek. Lampa to światło, życie, a sól to pot, i ta ziemia.. Wszystko to człowiekowi jest dane, ale oczekuje on więcej tych wonności niebiańskich tego napoju ambrozji. Ale czy mu będzie dane oto jest pytanie. Czyli życia po życiu, nie wiem, czy dobrze oczytałem z wiersza idący przekaz. Pozdr. b; J.S
Fly Elika Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo dobrze, a nawet na pewno świetnie J.S brawo Dziękuję i pół żartem, bo mnie interpretacje gdzie indziej przyprawiły o dobry nastrój :)) - Wybacz natchnienie płynące z twojego komentarza i zaznaczam nie tylko, wiesz przecież już, to jak moje spełnienie chociaż odrobinę piórem, każde tłumaczenie jest dobre, bo to nie jest współczesny wiersz, ale poezja zaawansowana, go uszlachetnia jakby przynajmniej przenosząc się w czasie, bo moje uzupełnienie szczerze ci powiem, nie wiem, z którego czasu jest duch czasu mi nie powiedział, ale może ty wiesz... Pozdrawiam
Fly Elika Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi