Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

***(najczęściej gwiazdy sfer niebieskich...)

Rekomendowane odpowiedzi

najczęściej gwiazdy sfer niebieskich
otworzą jądra na powiekach

ostatnio uciekałem
kurząc parę powiek
zapalając szyk wąwozów
wysychaniem podtopienia

siedziałem na rozwodach
rysując nowe rany
na spękanych glebach

spławiki źrenic wyprawiając
na narybek godzin
namaszczony ławicami
na paterze nurtów
nabierając rychło
kształt taczek przy ziemi
blasków oświecania

pod dłonie nurt podawał
przystawkę w filiżankach oczów
nie miałem jak zapłacić

wbijałem kij widzenia
plam i horyzontów
by w stawy zakotwiczyć
grację wysmukłości
haftując kształt na trzcinach
plam i horyzontów
lub nurtem opłakania
dostawiając nowe drzewo
o pniu podłamanym
o silnych korzeniach

najczęściej gwiazdy sfer niebieskich
zatopią jądra w oczodoły

miejscami (tylko) wiersz mnie przekonuję, jednak zbyt dużo koturnowych metafor, język niezbyt wyszukany i...gdyby ten wiersz (biorąc pod uwagę jego podtekst i specyficzny przekaz) napisał "uznany wieszcz" szukałbym jego wartości, ale (nie gniewaj się) jest to wg mnie płyciutki wiersz o puchnięciu jajec z braku stałej partnerki- oczywiście odnoszę to do peela a nie autora. :)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

...i to mówi osoba która popełnia błędy gramatyczne. W pańskiej wypowiedzi powinno być przekonuje, a nie jak u pana 'przekonuję'.Do rzeczy: w wierszu nie zawarłem żadnego podtekstu na temat sfery ludzkiego nieudacznictwa i trudności ze zdobyciem stałego miejsca w sercu kobiety...Odnajdź drogi krytyku inną drogę...

w takim tonie nigdy nie rozmawiam - moje literówki komentatorskie wyciąga pan jako argument - mówimy przecież o wierszu a nie o komentarzu do niego, a wiersz się nie obronił. Dosłownie : jest słaby.
Ponieważ pan nie potrafi uszanować komentującego, ja sie już nie znajdę pod pana wierszem - szukaj pan takich co kazdą beznadzieje będą chwalić.

bez urazy
kamil rousseau

Nie potrzebuję uznania takich, którzy nie potrafią oceniać czyjejś pracy obiektywnie. Nie będąc w stanie nawet wystosować konstruktywnego sądu (w tym przypadku nad tym wierszem). Nie piszę wierszy aby zamknąć się w ich świecie jako egocentryk, by cały świat należał do nich. Szukam prawdy o samym sobie i dążę aby siebie oceniać sprawiedliwie, w tym wszystko co powołam piórem. Poza tym jeszcze nigdy własne teksty nie były dla mnie źródłem dumy. Muszę też wyjawić, że jestem zbyt młody aby pragnąć jakiegoś uznania, jestem dość skromną osobą.
Moim nadrzędnym celem jest doświadczenie z krytyką, bo mam naście lat. pozdrawiam...

Bronisławie.
Skoro do końca nie wiesz czego chcesz i mając nadrzędny cel którego nie chcesz , ja znikam spod twoich wierszy - na kaprysy takich jak Ty brak mi czasu.
Ponieważ piszesz , ze jesteś młody (wiersz nie jest z plakietką informującą o Twoim wieku) i jeszcze wiele przed Tobą, jest tu kilka miejsc gdzie powinieneś wklejać swoje wiersze - na pewno nie w poezji dla zaawansowanych.

Szczęśliwego Nowego Roku

No tak, co racja to racja. Postanowiłem wrzucać teksty tutaj, aby mieć lepszą o nich wiedzę. Bo gdybym tak je wklejał na forum dla początkujących wszystko obróciłoby się na internetowej przyjaźni, a komentatorzy podchodziliby do moich tekstów z dozą subiektywizmu.

Udanego roku 2011 :)