Anna_Para Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 dom śpi ukołysany serdeczną kolędą. tyle ciepła się działo, pod sercem, na tacy. tylko ciebie nie było, miły, miły, ze mną. niepojęty, daleki, serdeczny, jednaki. boże narodzenie bez ciebie się wlecze. wszystko, czego mi trzeba, daleko, za rzeką. ty jesteś moje boże, boże narodzenie. Boże mój, czemu jesteś tak bardzo daleko.
adam_bubak Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ładne. tym razem musi wystarczyć ale z drugiej strony, co w tym złego pozdrawiam Adam
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Razi niekonsekwencja: w tytule: Boże Narodzenie 2 strofa 3 wers: boże, boże narodzenie 2 strofa 4 wers: Boże... Mimo formy utworu wychodzi na to, że słowo Bóg - bóg zostało użyte bardzo instrumentalnie. Peel poszukujący...? Pozdrawiam.
Baba_Izba Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Piękny, nostalgiczny wiersz, Popsuty słusznie zauważył, ("bez Ciebie"?) Świątecznie, serdecznie - baba
adam_bubak Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Razi niekonsekwencja: w tytule: Boże Narodzenie 2 strofa 3 wers: boże, boże narodzenie 2 strofa 4 wers: Boże... Mimo formy utworu wychodzi na to, że słowo Bóg - bóg zostało użyte bardzo instrumentalnie. Peel poszukujący...? Pozdrawiam. a może zabawa słowem? poeci zresztą mają to do siebie, że instrumentalnie traktują słowa, koniecznie trzeba z tym zrobić porządek! a Boże Narodzenie to nazwa własna, to tak przy okazji (a "Boże mój" - wołacz, a zarazem zwrot potoczny - podpada chyba pod używanie nadaremno - zgroza)) sorry, że się wciąłem Anno pozdrawiam raz jeszcze
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Razi niekonsekwencja: w tytule: Boże Narodzenie 2 strofa 3 wers: boże, boże narodzenie 2 strofa 4 wers: Boże... Mimo formy utworu wychodzi na to, że słowo Bóg - bóg zostało użyte bardzo instrumentalnie. Peel poszukujący...? Pozdrawiam. a może zabawa słowem? poeci zresztą mają to do siebie, że instrumentalnie traktują słowa, koniecznie trzeba z tym zrobić porządek! a Boże Narodzenie to nazwa własna, to tak przy okazji (a "Boże mój" - wołacz, a zarazem zwrot potoczny - podpada chyba pod używanie nadaremno - zgroza)) sorry, że się wciąłem Anno pozdrawiam raz jeszcze Zabawa słowem - i owszem. Niemniej dwie czterowersowe strofki to moim zdaniem zbyt mała przestrzeń na taką zabawę. Pomijam znaczenie użytego do zabawy zwrotu: Boże Narodzenie - boże narodzenie niech każdy niech rozumie je po swojemu. W wierszu Anny taka mieszanka wygląda po prostu dziwacznie. Mam nadzieję, że autorka nie będzie miała za złe tej dyskusji :)
adam_bubak Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a może zabawa słowem? poeci zresztą mają to do siebie, że instrumentalnie traktują słowa, koniecznie trzeba z tym zrobić porządek! a Boże Narodzenie to nazwa własna, to tak przy okazji (a "Boże mój" - wołacz, a zarazem zwrot potoczny - podpada chyba pod używanie nadaremno - zgroza)) sorry, że się wciąłem Anno pozdrawiam raz jeszcze Zabawa słowem - i owszem. Niemniej dwie czterowersowe strofki to moim zdaniem zbyt mała przestrzeń na taką zabawę. Pomijam znaczenie użytego do zabawy zwrotu: Boże Narodzenie - boże narodzenie niech każdy niech rozumie je po swojemu. W wierszu Anny taka mieszanka wygląda po prostu dziwacznie. Mam nadzieję, że autorka nie będzie miała za złe tej dyskusji :) hmm, zupełnie nie rozumiem co mają rozmiary tekstu do (niech będzie, że zabawy) słowem. to wyłącznie kwestia kunsztu - zresztą, dzięki prostemu zabiegowi z użyciem (bądź nie) dużych liter, otrzymujemy efekt zmiennego adresata wypowiedzi, i nie wiadomo kogoż to brak tego szczególnego dnia peelce - ukochanego, czy Boga. niespecjalnie to trudne w odczytaniu przecież, a ma swój niezaprzeczalny urok (a moje wątpliwości wynikają z małego zainteresowania tematem, mimo wszystko)
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zabawa słowem - i owszem. Niemniej dwie czterowersowe strofki to moim zdaniem zbyt mała przestrzeń na taką zabawę. Pomijam znaczenie użytego do zabawy zwrotu: Boże Narodzenie - boże narodzenie niech każdy niech rozumie je po swojemu. W wierszu Anny taka mieszanka wygląda po prostu dziwacznie. Mam nadzieję, że autorka nie będzie miała za złe tej dyskusji :) hmm, zupełnie nie rozumiem co mają rozmiary tekstu do (niech będzie, że zabawy) słowem. to wyłącznie kwestia kunsztu - zresztą, dzięki prostemu zabiegowi z użyciem (bądź nie) dużych liter, otrzymujemy efekt zmiennego adresata wypowiedzi, i nie wiadomo kogoż to brak tego szczególnego dnia peelce - ukochanego, czy Boga. niespecjalnie to trudne w odczytaniu przecież, a ma swój niezaprzeczalny urok (a moje wątpliwości wynikają z małego zainteresowania tematem, mimo wszystko) Nie odmawiam kunsztu Autorce, oj nie :) A z odczytaniem bywa różnie, naprawdę różnie. Dziękuję za wyjaśnienia. Pozdrawiam i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzę :)
Anna_Para Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Adasiu: Dzięki, że "pięknie". Oczywiście, że wystarczy. Wesołych świąt. Para:)
Anna_Para Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Popsutku, zaufajże mi, że wiem, co robię! Nie ma błędu, a jeśli zauważyłeś coś niepokojącego w tym tekście, co nazywasz "niekonsekwencją" - to dobrze. Brawo za spostrzegawczość. Wesołych świąt. Dzięki piękne, Para:)
Anna_Para Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Babo Izbo, dzięki piękne. To taki myk. Jest ok. Dzięki piękne. Wesołych świąt. Cieplutko, Para:)
Zjajami_Baba Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 smutne dobrze napisane, szczególnie to wymienianie nazw czy przyimków tegoż nieobecnego dobrze pasuje do mojego nastroju dziś dzięki:)
Anna_Para Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zjajami: Dzięki, że rozumiesz;) Pozdrawiam cieplutko, Para;)
Marek_Dziekan Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Styl nie chcę napisać archaiczny, raczej nie do końca współczesny. ale jakże ciepło, świątecznie chociaż samotnie. No, podoba mi się pani Aniu.
Anna_Para Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Panie Marku Dziekanie: Dzięki piękne. No, archaicznie. Cieplutko, Para:)
Młody Zdobywca Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Fajny, uczuciowy wiersz, zostawiający nas w świątecznym klimacie. Plus za "wyliczankę" cech, która pasuje do melancholijnego charakteru tego tekstu i podkreśla poczucie tęsknoty. Pozdrawiam :)
Ela_Ale Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Wyłącznie narodziny przychodzą mi do głowy, takie ludzkie, bez pompy i bardzo oczekiwane. Bardzo zrobiło się tkliwie i obrazek jak ze świątecznych pocztówek. Pięknie. Wszystkiego dobrego! E.
Dawid Rt Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2010 " Boże mój, czemu jesteś tak bardzo daleko " Dobra puenta. Duży plus wiersza, że można interpretować różnorodnie. Pozdrowienia Aniu, gratuluję.
Anna_Para Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2010 Młody Zdobywco: Dzięki piękne za wyczucie atmosfery tekstu. Cieplutko pozdrawiam, Para:)
Anna_Para Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2010 Elu Ale: No pięknie czytasz, po swojemu... I to jest fajne. Niech tak będzie... Cieplutko, Para:)
Rekomendowane odpowiedzi