adam_bubak Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2010 tytuł po zmianach - części: coda i oto zabrnęliśmy do domu organista już zaczął wygrywać zimowe przeboje i teraz kwitną tylko rozplątane dźwięki oraz pojaśniałe twarze kobiet one wiedzą o nas wszystko zwłaszcza babcia Mila zaiste wszyscy przeszliśmy przez jej dobre ręce (my z pięciu córek i syna) zaprawdę jak pierwsza gwiazda jej dłonie a ona jak anioł * i oto mieliśmy grzebać zmarłych a grzebiemy w sobie w zbyt uległej ziemi chowamy własne języki niezdolni do głoszenia gorzkich pocałunków (jednak na nic nam się zdałeś Judo?) wkładamy najciemniejsze słowa w cierpliwe ciała kobiet a one już wiedzą wszystko o nas szczególnie babcia Mila zaiste wszyscy przeszli przez jej dobre ręce sąsiedzi zaprawdę jak ostatnia łódź jej dłonie a ona jak Charon
krzysztof marek Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 wracam tutaj już kolejny raz. jak dla mnie w pierwszej strofie za dużo wypełniaczy, w kolejności: "gdzie" "już", "więc", "tylko". druga - w porządku, w trzeciej jak w pierwszej: "i oto" "zbyt" "jednak" i w czwartej: "już" no i "zaiste" "zaprawdę" tak jakoś nie pasuje mi do całości. treść merytoryczna na tak. pozdrawiam.
adam_bubak Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zaczynając od końca - ostatnia ma dokładnie tę samą konstrukcję, co druga, musi taką mieć, więc choćby się waliło, zmienić się nie może, co do wypełniaczy ogółem, lekko groteskowy patos wymaga stylizacji, a ta zawiera się w dużej mierze na wypełniaczach (zwłaszcza te nieszczęsne "i oto", "zaiste", zaprawdę"), chociaż akurat pierwsza powoli się zmienia, bo treściowo jest najsłabsza (i rzeczywiście miała wypełniaczy od groma), ale, że zmienia się równocześnie z pisaniem kolejnego tekstu, więc trochę to potrwa. dzięki za uwagi pozdrawiam Adam
Rekomendowane odpowiedzi