Tomasz_Biela Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 wyrażamy się wyrazem bez słowa chodzimy po każdej rysie twarzy przypadkowej lub już przez nas przechodzonej wychłodzonej i tej która za mało już wyraża zbyt dobrze znamy jej ścieżki słowem bez wyrazu włazimy między niemy film altruiści bez dachu nad głową zostaje tylko krzyk i szept jedna wrażliwość środek ciężkości pomiędzy snem a prawdą wychłodzeni lub wypaleni wstajemy z łóżek jakby nas wysunięto z szuflady w kostnicy lub w pół żywych z krematorium nie umiemy określić dlaczego i po co jeszcze gestykulujemy a nikomu to się nie przydaje na nic ręce i nogi opadają jak sople głaskane ciepłem w oczach ciągła zamieć jak nie śniegu to piachu i popiołu wyrazem bez słowa i słowem bez wyrazu pustoszejemy wypatroszeni pozostawiamy po sobie smród paradoksalnie pilnując naszego pola widzenia i przewidywania jak strach na wróble
krzysztof marek Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 bez pierwszej strofy i paru innych słów w dalszych - biorę. pozdrawiam Tomaszu.
Fly Elika Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Stosowny wiersz do mojej myśli ostatniego wiersza na warsztacie, tam jest takie miejsce, gdzie można poczekać z wierszem, jak samo odzywającym się gardłem na odpowiedni czas i miejsce wypowiedzenia się lub nie. Ku temu sprzyjają lub nie jakieś ważne momenty życia, jak wydarzenia. Tak mnie się wydaje i to na poważnie. Dobry wiersz, mam podobne odczucia nieraz jak napisałeś teraz. Z pewnymi wersami , jak smród się nie utożsamiam, to chyba dobrze.Biorę sobie dobre za przykład, a w tej kwestii i materii, jaka jej dotyczy przykład kobiet, nie pomijając przykładu też niektórych mężczyzn Przynajmniej taki gdzieś zarządził moimi myślami nierozszyfrowany mi los i jego błędy, jak niemożliwość dotarcia o co chodzi, z tego powodu też pewnie kazał mi czekać, a w pewnych sferach, które mnie interesują czy dziwnym trafem wciągają, patrzę z umiarkowanym spokojem. Chciałam się przypomnieć, że fantazjowanie poezji, bardzo często doprowadza do wprowadzania dodatkowego niepotrzebnego zamętu i trudno się przed tym uchronić, ale na szczęście rozum się przypomina i ma możliwość reakcji również słowem. Nie bawię się Tomaszu, to jest ostatnia rzecz, jaka mi przyświeca, i moje komentarze nie jeden raz o tym jasno mówiły. Nie lubię kiedy mi się zarzuca, coś czego nie robię, a co muszę czy powinnam odbiera w sposób dla kogoś oczerniający z góry i oskarżający niewinnie. Moim zadaniem od dawna jest patrzeć spokojnie i wyjaśniać niezrozumiałe bądź intrygownie przeforsowane, i takie sobie jako za cel często stawiam. Pozdrawiam
Janusz_Ork Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 Tomaszu, coś jest w Twoim wierszu, ale niektóre obrazy mocno przerysowane. Np.: "wychłodzeni lub wypaleni wstajemy z łóżek jakby nas wysunięto z szuflady w kostnicy lub w pół żywych z krematorium" Może niektórzy czytelnicy lubią takie obrazy, jakby wyjęte z Boscha, ale u mnie wywołują one inne asocjacje i psują mi wiersz. Mam takiem wrażenie, że wierszowi dobrze zrobiłaby przerwa a potem przepisanie. Pozdrawiam. J.
cezary_dacyszyn Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 wszystko to jest prawdą , wiersz stateczny ale bez zaskoczeń ... Solidnie , dobrze , czegoś jednak brakuje ...
Magda_Tara Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 znam go z W. chwaliłam, chwalę tu. wypatroszony peel tak wygląda pozdrawiam.
Zjajami_Baba Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 niezły wiersz mnie jednak przeszkadza forma MY czuć z lekka mentorstwem pzdr:)
Marek Konarski Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadza się. Od "wychłodzeni lub wypaleni wstajemy z łóżek", jest bardzo dobrze. :)
Rekomendowane odpowiedzi