M_arianne Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) aura zimowa - a urazi mowa nakręci - na krę Ci palenie - pa, lenie opady - o, pady nawał - na wał zator - za tor tupet - tu pet pomoc - po moc Polesie - po lesie sandały - San dały migdały w mig dały podłoże - pod łoże policzek - Poli czek koszula - kosz Ula kapusta - kap, usta zagajnik - za/gaj, nik barierka - bar i erka Kazimierz - Kazi mierz poduszka - pod uszka Przemysłowa - przemy słowa! cdn. Edytowane 27 Marca 2019 przez ~Mari~anna~ (wyświetl historię edycji)
ja_bolek Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 strudzony POD RÓŻĄ spoczywa SZAL BIERZ z pani NIE STAŁA ta pani TO POLE ojciec osuszył czy MASZ TALERZE w pogotowiu? JA JEM sosy zaprawione jedz SER, DUSZKO! odważny JAN CZARÓW się nie bał jakie TO POLKI piękne męża OSŁA BIŁA MA LINA na półmisku NA POSŁANIE zdatny cdn. Oczywiście kalamburów Alojzego Żółkowskiego (1777-1822).
ja_bolek Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 USTA WAMI rządzą JANKU, TWA żona rozrzutna POLA KAROLA JA KUBKA szukam jedzie POD WODĄ W RÓG strzelił i trafił przyszły NA MOST RYGI temu ryby, NAM OŚCIE dała ZAKONIE, płać! bierz PAN EWKĘ!
ja_bolek Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 napoleonki jem PAW ŁABĘDZIE GONIŁ (A.Ż) popieprzy kremówki demon struje się pod sejmem Renata kuje ... Ren atakuje Ina, rzeka, jątrzy ... jedna księga, dwie, trzy ... jednak się gad wietrzy!
ja_bolek Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 tu ... Skawina! Donald ... i miętuska!
M_arianne Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tuska, wina... Donald imię Tuska
ja_bolek Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2010 war(ia)ci są coś ... warci > ul, bór we ... Wróblu * palindrom cd. kalamburów Alojzego Żółkiewskiego ... ADAMA jutro będzie Dwóch MATEUSZY TE ODORY ... iść dobrze KU LASOM posłali PO WÓZ kup i dynie ...
ja_bolek Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. atom rózga wędzi atol ... utyskuje
ja_bolek Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2010 szparagi Anny na grze szyita tuba, beczkowóz prze wóz
ja_bolek Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ku mnie kuma! podniecę Iruchnę! pałasz rybka? Dosi Adam ... dosiadam! Dosia ... dam dosiadam!
M_arianne Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 niedziela - nie dziel A żaluzje - żalu zje tupanie - tu, panie... barani - bar Ani poranek - po ranek zadanie - zada, nie kalambur - kalam bór wydrukiem - wy drukiem marszruta - marsz, ruta Tomyśl - to myśl :)
ja_bolek Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Rebus-kalambur Mariana Butryma: " czarno, Cyrano z ulicznika " Ukazał się w Szaradziście, nr 1, w styczniu 1969. Z ust Mariana dowiedziałem się , że to ... 'czarno' odkleiło się przed wydrukiem rebusa, tak że rozwiązujący miał w dyspozycji jedynie rysunek z białą plamą i z kwestią wypowiedzi ulicznika ... "Oto ballady mej kres - więc giń! " Rzecz była raczej nie do odgadnięcia. Zadanie poprawione podobno ukazało się ponownie.
M_arianne Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Butrym uje - but rymuje Grajewo - graj, Ewo Gołdapiwo - gołda, piwo poprawione - popraw; i one ballada - bal, lada jedynie - je dynie 'jabolek' - ja bolek Janosiki - Jan Osiki musujemy - mus, ujemy kołowrotek - koło wrotek Aleksandra - Alek, Sandra
ja_bolek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 prof. Edmund John (1894-1989) jest autorem poniższych dwuznaczników: myśliwi karego konia kusili ... myśli wikarego koniak usili imał Paryża wonie jesienią ... i małpa ryża wonieje sienią
M_arianne Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. świeży powiew, dowiem się śmiało, czym... e świeży powie; wdowiem się śmiał, oczy me...
M_arianne Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 przepychanki - przepych Anki wyładowani - wyła do Wani parapetówka - para, pet, -ówka blokada - blok, Ada ogródek - o, Gródek pokraka - po Kraka Bez Małgosi bez Małgosi.
Rekomendowane odpowiedzi