Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tęsknota uczuciami powraca mgliście
Westchnienia czarowne w zmysłach zapisane
Młodości marzeniami pisane listy
Uczucia serc kredowe wyryte w ścianie

Zapachy biblioteki dawnej uczelni
Krople fali w rozbryzgu na łodzi dziobie
Smak płoci przy ognisku prosto z patelni
Słonawy znak kropelki na twojej brodzie

W oknie w mrozu koronkach ukochana twarz
Szuka jej w dźwięku dzwonka choinkowy gwasz
Gdzieś po życiu się błąkasz podobnie jak ja

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję za czytanie i przyjazny komentarz. Nie znałem tego wiersza Miłosza. Ale samo jego nazwisko w komentarzu do mojej pisaniny strasznie mnie zażenowało.
Pozdrawiam
Opublikowano

Z przestrachem niecierpliwie przebieram nogami

Kpij sobie, kpij, a ja musiałam odwlec te słowa, co nie znaczy, że będą specjalnie znaczące, nie, nie. Poczytałam samą lewą, potem samą prawą - lewa pasuje "samotnie" bardziej, lewa - mniej. Czy to coś oznacza? Najbardziej tkliwe są jednak razem, a już szczególnie ostatni wers drugiej, "wspólnej" strofy. I pierwszy ostatniej...W całości - piękny, bardzo romantyczny erotyk. Pozdrawiam. E.
Opublikowano

Z przestrachem niecierpliwie przebieram nogami

Kpij sobie, kpij, a ja musiałam odwlec te słowa, co nie znaczy, że będą specjalnie znaczące, nie, nie. Poczytałam samą lewą, potem samą prawą - lewa pasuje "samotnie" bardziej, lewa - mniej. Czy to coś oznacza? Najbardziej tkliwe są jednak razem, a już szczególnie ostatni wers drugiej, "wspólnej" strofy. I pierwszy ostatniej...W całości - piękny, bardzo romantyczny erotyk. Pozdrawiam. E.

Dziękuję Elu
Didaskalia:
Wiersz miał zobrazować fakt noszenia w sobie ideału, obiektu uwielbienia
Którego w czasie życia, w wielu chwilach możemy zmysłami dotknąć. Pamięć o tych spotkaniach z cielesnymi „ ideałami” budzi tęsknotę do tych chwil.
„Ideał” jak my błądzi po życiu i mam nadzieję też tęskni .
Lewa strona (moja ) to pamięć zmysłów (smak, zapach, itd.) zamęt. Prawa, to ucieleśnienie chwil (ona). Razem - wspomnienie, uwielbienie, tęsknota szukania. Dlatego pomysł rozdziału

Odwzorowałaś to idealnie i to mnie najbardziej satysfakcjonuje.

Pozdrowienia
Opublikowano

Dziękuję Elu
Didaskalia:
Wiersz miał zobrazować fakt noszenia w sobie ideału, obiektu uwielbienia
Którego w czasie życia, w wielu chwilach możemy zmysłami dotknąć. Pamięć o tych spotkaniach z cielesnymi „ ideałami” budzi tęsknotę do tych chwil.
„Ideał” jak my błądzi po życiu i mam nadzieję też tęskni .
Lewa strona (moja ) to pamięć zmysłów (smak, zapach, itd.) zamęt. Prawa, to ucieleśnienie chwil (ona). Razem - wspomnienie, uwielbienie, tęsknota szukania. Dlatego pomysł rozdziału

Odwzorowałaś to idealnie i to mnie najbardziej satysfakcjonuje.

Pozdrowienia

Bardzo mnie to cieszy. Polecam się. Pozdrowienia. E.