Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Deszczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jestem w dobrym humorze i po niemałym wysiłku fizycznym....
przypomiała mi się piosenka z Pocahontas ( to taka bajka, na której byłem kiedyś w kinie z młodszą siostrą...)
stwierdzam, że mi się podoba...
aczkolwiek...
raczej nie zapamiętam,
nieczego nowego się nie dowiedziałem,

Pozdrawiam,
Kai Fist

Gość Dawid Ciesla

Po wierszem tak młodej autorki, widać jakim, na tym forum spodziewałbym się raczej jakichś rad... smile.gif Let's go!

Co mi się rzuca w oczy (to będzie w sumie subiektywna uwaga) to te przecinki na końcach wersów i duże litery na początkach - śmiesznie to wygląda smile.gif Może zrezygnuj z interpunkcji? Albo pisz w innej formie, jakoś nie mogę poważnie spojrzeć na rządek przecinków i kropek po prawej stronie wiersza smile.gifbiggrin.gif Wiem, wiem - głupia uwaga tongue.gif

Teraz troszkę fonetyki. W zależności od tego, jakich głosek użyjesz, wiersz zyska różny nastrój. W tym przypadku skupmy się na samogłoskach, gdyż widzę dwa zgrzytkiw tej kwestii. Używasz dużo samogłosek 'jasnych' - i, e, a, a wdarły Ci się 3x u (czuje, dużo i muzyka). Zastąp te wyrazy (dużo łatwo zastąpić na wiele, w którym jest e oraz i, muzykę wymieniłbym na melodię).

Po co rym w drugim dwuwersie? Raz, że rytm jest taki se, dwa że rym też jest taki se smile.gif Przy decydowaniu się na rymy pomyśl przynajmniej o toniczności wiersza, żeby ładnie się czytało.

Sam tekst i przekaz/przesłanie - nic ciekawego szczerze powiedziawszy, zbyt wiele nam nie powiedziałaś. Myśl dużo o wierszu, nawet jak już go stwprzysz i poprawiaj, staraj się zbudować czastkę swojegoświata w tekście, pokaż nam siebie, albo w ciekawej formie przedstaw znane już zjawiska, tylko nie tak jak je znamy... Póki co widać, że jesteś początkująca w każdym calu smile.gif Powodzenia

CYTAT (Grzegorz Samitowski @ Aug 4 2003, 07:18 PM)
CYTAT (Dawid Ciesla @ Aug 4 2003, 07:15 PM)
Po wierszem tak młodej autorki, widać jakim, na tym forum spodziewałbym się raczej jakichś rad... smile.gif Let's go!

Co mi się rzuca w oczy (to będzie w sumie subiektywna uwaga) to te przecinki na końcach wersów i duże litery na początkach - śmiesznie to wygląda smile.gif Może zrezygnuj z interpunkcji? Albo pisz w innej formie, jakoś nie mogę poważnie spojrzeć na rządek przecinków i kropek po prawej stronie wiersza smile.gifbiggrin.gif Wiem, wiem - głupia uwaga tongue.gif

Teraz troszkę fonetyki. W zależności od tego, jakich głosek użyjesz, wiersz zyska różny nastrój. W tym przypadku skupmy się na samogłoskach, gdyż widzę dwa zgrzytkiw  tej kwestii. Używasz dużo samogłosek 'jasnych' - i, e, a, a wdarły Ci się 3x u (czuje, dużo i muzyka). Zastąp te wyrazy (dużo łatwo zastąpić na wiele, w którym jest e oraz i, muzykę wymieniłbym na melodię).

Po co rym w drugim dwuwersie? Raz, że rytm jest taki se, dwa że rym też jest taki se smile.gif Przy decydowaniu się na rymy pomyśl przynajmniej o toniczności wiersza, żeby ładnie się czytało.

Sam tekst i przekaz/przesłanie - nic ciekawego szczerze powiedziawszy, zbyt wiele nam nie powiedziałaś. Myśl dużo o wierszu, nawet jak już go stwprzysz i poprawiaj, staraj się zbudować czastkę swojegoświata w tekście, pokaż nam siebie, albo w ciekawej formie przedstaw znane już zjawiska, tylko nie tak jak je znamy... Póki co widać, że jesteś początkująca w każdym calu smile.gif Powodzenia

Bardzo dobrze to ujales Dawid!

a pan za to wspaniale skomentował konkluzję pana Dawida - panie Grzegorzu ! laugh.gif

Pozdrawiam