Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sobotnie ranki, jeszcze brzask
końskim rżeniem, klaksonami staroci
jadą wioski szumnie z towarem

trzeszczące kanapy, wiklinowe kosze,
puszyste dywany w kolorowe kwiaty
nylonowe pończochy, sznurek do bielizny
z plecionym, świeżym czosnkiem, zielona jemioła
gdzieś brylancik się znajdzie, srebrna łyżka,
koronkowa bluzeczka z ubiegłego wieku
pachnie maliną, uschniętą lawendą
za rogiem małej budki woń kurczaka z rożna.

Wonie letnim wiatrem unoszone
znaczą nierówne granice
między wsią i miastem

Opublikowano

opisowy ten wiersz. przyznaję - jestem mieszkańcem miasta gdzie takowych targów nie ma ale parę lat temu będąc na Kurpiowszczyźnie widziałem i zgadzam się z Twoim opisem. jest dosłownie wszystko.
zastanawia mnie puenta o "nierównych granicach" bo w swoim "świecie" na wielu płaszczyznach obserwuję ich zacieranie. ale oczywiście to tylko moje odczucie.
pozdrawiam Elu.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dla ogromnej przyjemności odwiedzam często takie targi. Kupić jakąś śmieszną rzecz, której w marketach nie spotkasz, a co egzotycznie pachnie, albo tylko popatrzeć na całkiem inny i wciąż jednak, Krzychu, daleki od współczesności, świat. W każdym razie - dzięki za zatrzymanie się przy splecionym z papryczką czosnku i starych dziadkach do orzechów. Pozdrawiam. E.
Opublikowano

Bardzo to miłe. Taka mała kolejka wąskotorowa z maleńką przed wagonikami Lokomotywką jeździ jeszcze niedaleko. Blisko takiego bazarku. Zapachy i gwar docierają szosy. Przesyłam Ci ich trochę z sympatią. E.
Opublikowano

W mojej rodzinnej miejscowosci takie barwne jarmarki odbywają się we wtorki... Podziwiam, Elu, Twoje kolorowe pióro. Pozdrawiam. Eugi.

Opublikowano

Merci beaucoup, Eugi. Robię postępy? U mnie niedaleko domu jarmark jest w soboty, a kolorowe pióro można tam kupić za jednego złocisza. I wtedy takim piórem pisze się różniste wierszyki! Całuski. E.