M._Krzywak Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 przelało się, trudno, przepowiedziano już koniec świata, ten świat już umarł dla każdego kto żył jakoś nie boję się wieszczów o surowych twarzach kiedy słońce nad miastem i niebo niebieskie przewróciłem się, wstanę, jak wstanę, to pójdę nie szukam szubienic, nie szukam zbawienia Jezus przysiadł na ławce, zadufani artyści przechodzą w niebo patrząc, diabeł na dyskotece porykuje nie szykuje się żadna rewolucja, można pohulać rozkochać w sobie łaskę losu, zapaść się pod ziemię w niektóre dni można po prostu wszystko jak możesz tak dzielić to wszystko, tak, twoje dzieci nie widzą słońca gdy sam zabijasz, nazywa się to sprawiedliwość gdy zabijają się same – są potępione na wieki i przez te wieki w bezkresie bez końca, to przy tym myśleniu wolałbym, żeby ciebie nie było jak możesz ich wyróżniać, lepsi ci, którzy głośniejsi bardziej brylantowi i bardziej wymowni łaska bogactwa bardziej trwała u ciebie niż wiary wymieniłbym ciebie za kilka minut ciszy zakrzyczą mnie
Magda_Tara Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 BYŁAM TU Magda T. warszawa 2010
M._Krzywak Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Biorę go do Pionek :)
Magda_Tara Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Biorę go do Pionek :) Poczujesz jak... :)
M._Krzywak Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Biorę go do Pionek :) Poczujesz jak... :) Teraz się boję :)
Magda_Tara Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie boj sie! spytaj Kolegów poetów - nic nie boli ;D
Magda_Tara Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 a wiersz... wiesz ;D jakiś wysyp: twój, Bialego, Krzyśka, HAYQ :)) i Cezara - kolejność przypadkowa :)))))
M._Krzywak Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie boj sie! spytaj Kolegów poetów - nic nie boli ;D Zabieram Jacka. Koniecznie.
Magda_Tara Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)))))))))))))) a co? Jacek lubi? :D ;D spoko! damy radę! ;D
Oxyvia Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Bardzo dobry wiersz. Ja bym miała jeszcze więcej do przedyskutowania z tym "Słońcem". No tak, ale po co?...
Oxyvia Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Acha, mam trochę podobny, tyle że napisany innym stylem, no i zaraz będzie, że ściągam od Ciebie. :-( A niech sobie będzie. I tak go wrzucę. :-)
Eunicee Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Nie podoba mi się tu ten diabeł, ale reszta jest świetna, szczególnie końcowa cześć. Pozdrawiam
6 kilo Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Eunicee ma rację, końcówka jest fantastyczna, a ten diabeł? on w całości się komponuje dobrze, bardzo dobry wiersz, pozdrawiam, jacek.
Anna_Para Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Michale, w poincie dałabym formę zaimka skróconą: "cię"! Sam wiesz, że "Ciebie" daje się tylko na początku zdania. Ale reszta - świetny tekst. Gratuluję. Para:)
Almare Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Dobry tekst. Kiedyś napisałem "niebo niebieskie", i zostałem zjechany, jak bura suka. A przecież, tak pięknie dźwięczą te dwa słowa. Pozdrawiam
Janusz_Ork Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Wiersz zatrzymał mnie. Musiałem przeczytać kilka razy aby doszukać się diabła. Nie znalazłem ale znalazłem inną wieczną postać. Temat ujęty dobrze, choć nie aż tak nowy. Pozdrawiam. Janusz
M._Krzywak Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Magda Tara -zapytamy Go osobiście :) Oxyvia J. - terminy podałem, mam nadzieję, że tym razem się uda! Eunicee - bo diabeł ma rogi, to pewnie przez to :) 6 kilo - Jacku, napisz kiedy będziesz w KrK Anna Para - jesteś mistrzynią w wyłapywaniu, może jakiś etat się znajdzie :))) Almare - to jest swoisty pleonazm, ale rzeczywiście ładny. Janusz Ork - na dobrą sprawę temat stary jak, hm, świat - zresztą kolejna wariacja na ten temat. Dziękuje bardzo!
teresa943 Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Podpisuję się pod pochwałami - dobry wiersz. Jednak nie potrafię się powstrzymać, by się nie "czepnąć" interpunkcji - nie stosujesz konsekwentnie tam, gdzie trzeba (wybacz:), choćby ten fragmencik (porównaj z oryginałem):(...), ten świat już umarł dla każdego, kto żył, jakoś nie boję się wieszczów o surowych twarzach, kiedy słońce nad miastem i niebo niebieskie, przewróciłem się, wstanę, jak wstanę, to pójdę. nie szukam szubienic, nie szukam zbawienia :):) Serdecznie i ciepło - Krysia
Jadwiga_Graczyk Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 słońce nad miastem przelało się, trudno, przepowiedziano już koniec świata, ten świat już umarł dla każdego kto żył jakoś nie boję się wieszczów o surowych twarzach kiedy słońce nad miastem i niebo niebieskie przewróciłem się, wstanę, jak wstanę, to pójdę nie szukam szubienic, nie szukam zbawienia Jezus przysiadł na ławce, zadufani artyści przechodzą w niebo patrząc, diabeł na dyskotece porykuje nie szykuje się żadna rewolucja, można pohulać rozkochać w sobie łaskę losu, zapaść się pod ziemię w niektóre dni można po prostu wszystko jak możesz tak dzielić to wszystko, tak, twoje dzieci nie widzą słońca gdy sam zabijasz, nazywa się to sprawiedliwość gdy zabijają się same – są potępione na wieki i przez te wieki w bezkresie bez końca, to przy tym myśleniu wolałbym, żeby ciebie nie było jak możesz ich wyróżniać, lepsi ci, którzy głośniejsi bardziej brylantowi i bardziej wymowni łaska bogactwa bardziej trwała u ciebie niż wiary wymieniłbym ciebie za kilka minut ciszy zakrzyczą mnie Krzywak, dobrze, wieszczów, widzisz ale się przydało. Cieszę się, że Ci pomogłam. Co do reszty, to dziwią mnie zachwty innych, ale to tak na marginesie, bo każdy ma prawo do własnego zdania. Wiersz jest zlepkiem dziwnych wydarzeń, przemyśleń i wszechobecnego chaosu. Jeżeli upadłem, to wstałem, jak stoję, to idę, albo znowu się przewracam... tak można na okrągło i po kątach. To zbędne wióry z warsztatu twórczego. Ciekawe, gdybym ja ten wiersz napisała... nie zostawiłbyś na mnie suchej nitki. Niebo niebieskie, to podobnie, jak deszcz deszczowy... mielonka, parę linijek więcej, chociaż mogłoby się obyć. "zadufani artyści przechodzą w niebo... to znaczy w niebo się zamieniają? Nic nie kumam. Krzywak, "w niektóre dni można po prostu wszystko..." No właśnie, jeśli chodzi o poezję to właśnie nie można, bo jak się na siłę pisze to na siłę się czyta, a potem czytelnicy muszą na siłę to oceniać. A propos „to”, używasz stanowczo za często. Przykro, ale nie można Cię na podstawie tego wiersza nazwać Poetą, bo ten wiersz jest mierny a nawet gorzej. Nie ma treści, która pozostawia myśli, po przeczytaniu nie pamięta się o czym to wszystko jest, bo to nie jest poezja, Krzywak, to zwykły zapis, zwykłego człowieka, któremu marzy się być niezwykłym. Pozdrawiam :)
były__premier Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 warsztatowo dobry, a im bliżej końca tym lepiej, i ta puenta która ładnie wychodzi z ostatnich wersów dopełnia i wprowadza w mój odbiór jakieś drobiny które osiadają na mnie;) treściwo? nie wiem, śledzę twoje pisanie już sporo czasu i nie wiem, jakby wewnętrznie się buntuję, zgadzam się ale po chwili znów dostaję w twarz. drażnią mnie u Ciebie lekkie patosiki w tekstach, ale w tym wierszu łagodzą je ostatnie frazy. to chyba jeden z lepszych ostatnio. ps. apelujesz o pisanie w Z a sam masz Z w nosie:P nieładnie
Rekomendowane odpowiedzi