Baba_Izba Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 wyzwolona nie wstydzi się nagości faktami w oczy kole zakwita na murach węszy szyderstwo ślepo wznoszonych pomników gasi pozerskie glorie w centrum toczą się gry kto kogo dotknie bardziej boleśnie giętkość pleców niezmiennie w cenie przydatny ostry język i łokcie miernota nadęta próżnością łasi się pręży promienieje wygina grzbiet mostami niestrawnych afirmacji w tym mieście nie jest pożądana gorzka jest i boli gołą zdobią frazesami szyją jej buty na miarę własnej arogancji
Anna_Para Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 Oj, chyba gorzkie, ostre słowa o nasze polskiej prawdzie. Dobrze i mocno, Babo! Pozdrawiam cieplutko, Para:)
Magda_Tara Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a ja się do słów Anki przyłączam i serdecznie Cię ściskam Izu Moja!
krzysztof marek Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 pamiętam Babo ten wiersz, był swojego czasu w warsztacie i to już chyba kawałek czasu temu ;) mnie on wtedy zaintrygował, taką surowością obrazów. odbieram ten wiersz jako krytykę małomiasteczkowego życia obejmującą jego "niby-elitę", chociaż pasuje w tym zakresie do metropolii, i co tu kryć również do stolicy naszej ojczyzny. być może odbieram Twój utwór zbyt dosłownie, ale taki mi się przyjął. pozdrawiam Babo!
Pan_Biały Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 niezbyt płynny, wersy są szarpane przez co źle się czyta jest treść na kondycję społeczeństwa i to na plus ale jako wiersz nie trafił do mnie:( pozdrawiam r
Nata_Kruk Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zapewne nie chodzi tu o nieskromność kobiety... Wiersz nieco inny od tych, które "mglą mi się" w pamięci... To obraz raczej nie tylko naszego "podwórka" , wszędzie jest podobnie, niestety... Pozdrawiam.
Oxyvia Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 Dla mnie bohaterką wiersza jest Naga Prawda (jak u Przybyszewskiego). Bezwstydna, rażąca, nielubiana, niechciana, tępiona. Ale zawsze górą, ponad pomnikami, pozami i nadęciem. Bardzo dobry wiersz, trafia natychmiast i celnie. :-)
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 To więcej niż o Prawdzie, to o Prawdzie w Polityce. UUPS, napisał mi się oksymoron... :) Częściowo zgodzę się z Rafałem - ja nie czuję melodii w tym wierszu, ale to jedyna uwaga moja subiektywna. Pozdrawiam
Oxyvia Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No dokładnie, o czym tu mowa. ;-)))
Leokadia_Koryncka Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Podpisuję pod słowami Oxyvi, gdyż wiersz odczytałam identycznie. Czytelny i mądry wiersz - Babo Izuniu. Pozdrowieństwa... L.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 ładnie naga i bezkompromisowa nieskromna ona wstydliwy on nie dane im jest życie wśród wzruszeń bo choć jest naga to dla niej tron a z niego wyszedł zwykły kłamczuszek pozdrawiam Jacek
Baba_Izba Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za czytanie i miłe slowa "o". Serdecznie pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a ja się do słów Anki przyłączam i serdecznie Cię ściskam Izu Moja! Dzięki, miło mi, uściski - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za opisanie odczucia po przeczytaniu, serdecznie podrawiam - baba
Tomasz_Biela Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 zgrabne to jest / i popłynąłem sobie / t
Baba_Izba Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja też długo się z nim (wierszem) zmagałam, myślę, że jest w wersach poszarpany, jak nasze społeczeństwo; to duże i te małe - lokalne. Co do jakości wiersza, nie upieram się, najpewniej masz rację. Dziękuję za uwagi, serdecznie pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Myślę, że masz rację. Cenimy prawdę, nawet tę gorzką i gołą, jeśli nas nie dotyczy. Szkielet w naszej szafie, wolimy skrywać; jako społeeczeństwo i poszczególne jednostki. W pewnym sensie, ubieramy ją, każdy na swoją modłę. Niestety... Dziekuję, serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Joasiu, bardzo mi miło, najserdeczniej pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadzam się z Tobą, zgadzam się z Rafałem. Dziękuję za czytanie i za uwagi. Serdecznie pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No dokładnie, o czym tu mowa. ;-))) Jerszcze raz - dziękuję serdecznie, uściski - baba
Rekomendowane odpowiedzi