Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Twe palce powiedziały wszystko
czego usta nie były zdolne;
zamarły, gdy były za blisko
- spłoszone jak koniki polne!
Jednakże w gorącym przypływie
czułości dotyków porywie
stanęły ochoczo do tańca
w dziesiątce rąk naszych różańca.
Zmęczone szaloną gonitwą
tabunu rączych dzikich koni,
złączone jednaką modlitwą,
usnęły w uścisku mej dłoni.

Opublikowano

Podoba mi się kolejne ujęcie dotyku, który ostatnio święci swoje triumfy na tym forum. W pierwszym odruchu chciałam się przyczepić do tabunu rączych dzikich koni, ale po kolejnym czytaniu wiem, że koniki polne stanowią wystarczającą przeciwwagę. Gratuluję.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jestem taki; do tańca i do różańca! Ale skoro oceniasz, że wysoka półka, to nie daję gwarancji, że następne Cię zadowolą. Dziękuję Ci, Dyzio, za wizytę i pozdrawiam.
Opublikowano

Dziękuję, Aniu, za wizytę i komentarz. Wiersz jest reakcją na "Dłonie" Pielgrzyma, dlatego te same elementy w jednym i drugim, myślę, że uniknąłem patosu. Pozdrawiam.
Opublikowano

Ja też! Jesteś niepoprawna z tymi długimi nieobecnościami! Pozdrawiam.
Opublikowano

Ja też! Jesteś niepoprawna z tymi długimi nieobecnościami! Pozdrawiam.
Jak mi miło!....Prawie miesiąc byłam odcięta od"cuda techniki".
Bardzo serdecznie pozdrawiam kochane jesienne serduszko!
Opublikowano

Świetny wiersz Gieniu. Gratuluje ale w tym miejscu.....

dziesięć rąk? hmmmm ....zapachniało mi ...orgietką:):):). Pozdrawiam serdecznie. Waldek

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• poznali się w miejscu gdzie ludzie udają słowa a słowa udają ludzi kliknięcie było jak dotyk tylko czystszy bo bez ciała które zdradza kilka miesięcy składali się z nocnych godzin z przecinków z "jesteś?” które znaczyło więcej niż imię aż przyszło twoje: odejdź nie jak ogień tylko jak błąd systemu cichy powtarzalny nie do naprawy ona nie odeszła od niego ona odeszła w niego rozrywając wszystko co było wspólne on został z kursorem który mruga jak puls po zgonie toczy walkę z backspacem pisze kasuje ból ma strukturę tekstu którego nikt nie zredaguje a ona piękne poetyckie pióro zrywa się rano wcześniej niż kiedykolwiek jakby coś ją goniło czego nie umie nazwać o siódmej loguje się do cudzego życia nerwowo łapczywie rozdaje przymiotniki jak puste kalorie " piękne” "cudowne” " tego nam potrzeba” to teraz jej poezja to skrypt zachwytu optymalizacja pustki wlewa je w usta mężczyzn-wydmuszek ludzi po przejściach złożonych z porażek i tanich metafor na widok jej zdjęcia prostują się nagle na chwilę unoszą się na resztkach ambicji jak zwierzęta uczone głodu dmuchają w swoje klatki piersiowe jak w puste worki piszą: " siostro jestem z tobą” piszą: "jesteś światłem” a pod spodem prześwituje jeden zamiar stary i bardzo mały ona klika dalej aż system rozpoznaje w niej swoją aż martwe litery zaczynają udawać puls to tylko sztuczne oddychanie na trupach cudzych wierszy bo trzeba pokazać że się oddycha szerzej niż on że nie boli że świat ją przyjął bez reszty tylko że ten świat jest obcy jak zimna klatka schodowa o trzeciej nad ranem a ci ludzie nie sięgają jej nawet do milczenia i wtedy między jednym komentarzem a drugim wpada w miejsce bez powiadomień bez odpowiedzi bez niego czarna dziura ma kształt okna czatu które już nigdy się nie zaświeci on jeszcze czasem tam wchodzi nie żeby pisać tylko żeby dotknąć martwego piksela który kiedyś był jej okiem sprawdza jak precyzyjnie można zostać usuniętym z pamięci podręcznej świata a świat mruga do niej zimną diodą routera i kłamie szeptem światłowodów że wciąż jest widziana przez głodne oczy które nie szukają wierszy tylko ciała    
    • Alu, kardioida, radio i ....
    • O, nadymali lamy, Dano.    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...