Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

wyciągamy z portfeli kartki z numerami dziwek
obok zdjęć żony i córki
bezgrzeszna przemoc bo śmierć jest tylko dla ubogich
a przebaczenie czeka na końcu autostrady

mnie to zabolało, może jestem biedna, może mam rodzinę, może nie jestem święta, ale Michał śmierć przyjdzie i po tych rozpustnych i bogatych, widzę we wierszu sprzeczność, to gryzie, może przemyśl, popraw, nie wiem, mi jakoś to nie gra. Nie lubię igrać ze śmiercią.
Wiesz to tylko zdanie Joli, a bezgrzeszna przemoc, ja takiej nie znam.

Serdecznie - Jola

Nie do końca się z tym zgodzę, ponieważ celuje w zupełnie co innego i mam wrażenie, że konsekwencja sytuacji jest zachowana przez cały czas.

Wiem o co chodzi we wierszu, ale jak czytam MY to mam na myśli siebie i peela, czasem autora, a ja nie jestem przestępcą, mordercą, więc stąd moje wątpliwości i sprzeczności. Może zamienić "MY" na 'ONI", nie wiem Michał.
Opublikowano

Nie do końca się z tym zgodzę, ponieważ celuje w zupełnie co innego i mam wrażenie, że konsekwencja sytuacji jest zachowana przez cały czas.

Wiem o co chodzi we wierszu, ale jak czytam MY to mam na myśli siebie i peela, czasem autora, a ja nie jestem przestępcą, mordercą, więc stąd moje wątpliwości i sprzeczności. Może zamienić "MY" na 'ONI", nie wiem Michał.

Niestety musi zostać tak jak jest. Miałem świadomość takiego odbioru :: Nie mogę nic zmieniać bo inaczej to już byłby inny wiersz.
Opublikowano

Niestety musi zostać tak jak jest. Miałem świadomość takiego odbioru :: Nie mogę nic zmieniać bo inaczej to już byłby inny wiersz.
Michał była z nich dobrana para, śmierć ich nie minęła, nie kwestionuję, że wiersz jest zły, tylko jak czytam i jestem nią, to mam ciarki na plecach...

Serdecznie - Jola
Opublikowano

Kolejny dobry wiersz! Przemawia do mnie,
"musimy zginąć tylko po to
by mieli o kim śnić po nocach
malutcy zbrodniarze sprzed telewizorów",
jakie czasy - tacy ludzie (albo odwrotnie może?),
ale nadal siadamy przed telewizoramy, my,
"malutcy zbrodniarze!"
W piątym wersie - filozofia - zgubiła ogonek?
Serdecznie pozdrawiam
- baba