Janusz_Ork Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 Zegar odbity w zwierciadle porusza wskazówki w przeciwny kierunek jakby miał moc odwrócenia czasu w lustrach gdzie świat przenicowany na lewą stronę a za płaszczyzną odbicia przestrzeń której nie ma Jezioro w nocy się gwieździ w dzień mami nas niebem na ziemi wierzymy głupcy uwiedzeni aż do momentu prawdy - kilka siwych włosów parę nowych zmarszczek Kłamią nas zwierciadła Gasimy ostrość przyciemniając światło bo czasem tak bardzo lubimy być okłamywani
Don_Kebabbo Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 Znalazłem tu coś dla siebie, ale czy nie lepiej:Jezioro w nocy się gwieździ mami nas niebem na ziemi wierzymy głupcy ? Przestałoby się rymować, a skoro my, głupcy, wierzymy, to "uwiedzeni" i tak jest zbędne, bo wynika z tego, że wierzymy (zamotałem, ale wiadomo, o co chodzi:)). "W dzień" też bym wyrzucił, bo Twoje jezioro mami nas i w dzień i w nocy, a nawet bardziej w nocy, bo gwiaździście. Wydaje mi się, że wierszowi na dobre wyszła by też zmiana zakończenia, bo w tym, że czasem tak bardzo lubimy być okłamywani nie widzę nic odkrywczego i szczerze mówiąc popsuło mi całe czytanie. Pozdrawiam. PS. Poględziłem, poględziłem, a przecież "przenicowany" tak ładnie się komponuje z przestrzenią której nie ma i to jezioro tak ładnie mami :)
Janusz_Ork Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 Cześć Don Kebabo, dziękuję za czytanie i czas poświęcony na analizę i proponowane poprawki. Twoje poprawki są bardzo dobre. Przeanalizuję mój wiersz jeszcze raz. Co do zakończenia to wiem, że trąci truizmem, ale wydawało mi się, że czasem warto wspomnieć rzeczy oczywiste, przed którymi się wzbraniamy i nie zawsze się do nich przyznajemy. Np. do dozy próżności. Fajnie że do mnie wpadłeś. Pozdrowienia. Janusz
Baba_Izba Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Podoba mi się pomysł i wykonanie, jednak niektóre słowa można bezboleśnie, bez szkody dla wiersza ciachnąć, wyjdzie mu to tylko na zdrowie! Serdeczności - baba
Pan_Biały Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 myślałem, że lustra nie kłamią, Ty patrzysz inaczej i ja to akceptuję można wycisnąć z wiersza kwintesencję, należy się to tekstowi pozdrawiam r
Janusz_Ork Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Cześć Babo, cieszę się, że znowu do mnie zajrzałaś. Które słowa ciachnęłabyś? Pozdrowienia świąteczne. Janusz
Janusz_Ork Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Cześć Biały, dziękuję za opinię i czytanie ale Ty wiesz, że uprawiamy dwa różne style pisania. Pozdrawiam świątecznie. Janusz
Rekomendowane odpowiedzi