Pan_Biały Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 przyjdzie wojna jak wiosna i zburzy niezbudowane dzieci na fundamentach popkultury śmiercią się najedzą mordy wrogie armie wbiły tomahawk w szachy dziewic roztrzaskane dno poleruje sumienia gladiatorów energooszczędne nasienie zatka filtry człowieczeństwachcemy być napromieniowani! – dało głos plemię nie znam się na fizyce mimo to wszystko co wzleci spada na ziemię mucha, samolot i Jezus tęsknię za zmartwychwstaniem
Gość Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Upadek ideałów i wartosci owszem. Ale czy wszystko co wzleci spada na ziemię...? Pesymistyczny obraz z optymistyczną pointą, bo peel nie podpisuje się pod upadkiem. Wiersz bardzo dobrze napisany jeśli chodzi o treść i technikę. Pozdrawiam.
kasiaballou Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 ciężko o spójność użytych motywów; wojna, popkultura, szachy, dziewice, napromieniowanie - no proszsz Cię, s.fiction ;) ale czuć mimo wszystko taki przedziwny klimat i czyta się lekko :) fajna ostatnia i pointa. pozdrawiam kaśka
MaKrSk Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Biały Ewangelie - to opis życia i śmierci Jezusa tytuł bym zmienił - bo to nie ewangelia ale apokalipsa! M.
Waldemar Talar Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Witam i pozdrawiam . Wiersz faktycznie dobrze się czyta i zmusza do zastanowienia - a zwłaszcza ten fragment : nie znam się na fizyce mimo to wszystko co wzleci spada na ziemię mucha, samolot i Jezus Tak więc reasumując całość na plusa . Zastanawiam się nad tym tomahawkiem w szachach dziewicy .... ukłony od Waldemara
Jadwiga_Graczyk Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 ,,nie znam się na fizyce mimo to wszystko co wzleci spada na ziemię mucha, samolot i Jezus,,---------------ten wers koszmar nie do przyjęcia. Reszta do poczytania. pozdr.
Pan_Biały Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. są wzloty i upadki, niektóre uczą, niektóre muszą się wydarzyć jeszcze raz by móc wyciągnąć wnioski. wszystko spada i czasami nie boli;) dziękuję za komentarz pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. poniekąd sf i niech będzie to tylko sf;)) dziękuję za znalezienie fragmentu dla siebie:) pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. apokalipsa miała być w finale, ale zmieniłem na co nie co optymizmu;) ewangelia to też dobra wieść i jest ona zawarta na finiszu, przynajmniej dla mnie dzięki za koment pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie chcę obnażać stwora Waldku, ale na pravie już mogę, po znajomości;)) dziękuję za zastanowienie i czytanie pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przepraszam za koszmar, nie miałem zamiaru straszyć;) dzięki za resztę do poczytanie, dobre i to pozdrawiam r
Oxyvia Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ewangelia to także święta księga chrześcijan. Myślę, że tutaj ta nazwa została użyta sarkastycznie: chrześcijanie wciąż prowadzą wojny, zabijają innych i samych siebie, i to zarówno dosłownie, jak i w przenośni - choćby wspomniana w wierszu papką popkulturową, często niemoralną, a na pewno ogłupiającą. Mocny wiersz, podoba mi się.
Monika_Gromala Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Ma pan błąd ortograficzny: niezbudowany.
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 tak jak sam zauważyłeś ewangelia, to z greckiego 'dobra nowina'. niestety tutaj jej nie dostrzegam. nie przekonuje mnie też ta apokaliptyczna projekcja. rozumiem jednak przedwielkanocny zamysł i poniekąd podziwiam sam fakt rzucenia się na taki temat. Oxyvio, napisałaś: 'chrześcijanie wciąż prowadzą wojny, zabijają innych i samych siebie, i to zarówno dosłownie, jak i w przenośni' chrześcijanie przedewszystkim walczą z grzechem. wszyscy jesteśmy ludźmi i to nasza natura powoduje skłonność do zła, a nie chrześcijaństwo. takie jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać. pozdrawiam
Magda_Tara Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 trudny wiersz emocjami, tematyką, gratuluję odwagi, co by się z nim zmierzyć. udało się pozdrawiam apokaliptycznie :))
Judyt Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 a ja może od innej strony: człowiek jest taki, że chciałby wiele spraw rozwiązywać po swojemu i samemu eh..(nie zawsze dobrze), więc niepotrzebne mu: mucha, samolot i nawet Jezus i wszystko co " fruwa" jest mało wiarygodne wtedy. Samo-ewangelia wg -siebie( a wiadomo wg Kogo), jest moim zdaniem trafne, tylko wtedy- jeśli nie zniekształaca Prawdy,a z tym to już trudniej zdaje się, bo według.. Według siebie- może człowiek odbierać jedynie no właśnie, to według warunkuje także wolę, jest napisane" nie moja lecz Twoja" J. poczytała i namazgrała pod intrygantem- utworem, serdecznie
Pan_Biały Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ewangelia to także święta księga chrześcijan. Myślę, że tutaj ta nazwa została użyta sarkastycznie: chrześcijanie wciąż prowadzą wojny, zabijają innych i samych siebie, i to zarówno dosłownie, jak i w przenośni - choćby wspomniana w wierszu papką popkulturową, często niemoralną, a na pewno ogłupiającą. Mocny wiersz, podoba mi się. dziękuję za komentarz, dość trafny;) i za dobre słowo:) pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. mój word wprowadził mnie w błąd, co znaczy że nie do końca należy ufać temu programowi;) poszperałem w słownikach i przyznaję rację, już poprawiam dziękuję i pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. stwór miał się kończyćtęsknię za apokalipsą i tytuł byłby inny, ale właśnie z dobrą nowiną w poincie chciałem zgrać tytuł, trochę z przekory;) to nie jest zamysł przedwielkanocy stwór żyje już jakiś czas w folderze;) dziękuję za wyrażenie zdania i poświęcony czas pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Madziu za słowa pozdrawiam optymistycznie r
Rekomendowane odpowiedzi