Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ziarna przyniósł nowy wiatr, lecz plewy.
Nowy deszcz napoił spragnione ciała
i zmył cieniutką warstwę gleby
pod którą już tylko skała.

A więc poszli ze wschodem słońca,
w plecakach niosąc podręczny rynsztunek,
i szli z jego biegiem.
Ich cienie wskazywały kierunek.

Pozorem tylko byli napełnieni,
wolności niepokojem.
Szukali obiecanej ziemi,
bo wstydzili się swojej.

Pola czerwieniły się makiem
czerwonym, jak otwarta rana,
a w nich żyła ciągle przeszłość nieudobruchana
i to spojrzenie dwojakie.

Opublikowano

Januszu piszesz tak spokojnie aż za bardzo
idzie się przez ten wiersz małymi krokami, nie wiem czy dobrze czy źle, ale lekko łączysz słowa
na minus ilość przymiotników
a w całokształcie constans
pozdrawiam
r

Opublikowano

Nie podoba mi się pierwszy wers,
za to ostatni - spojrzenie dwojakie jest super :)
Czyta się lekko, wiersz napisany sprawnie, ale poza ostatnim wersem, trochę mało.
Pozdrawiam.

Opublikowano

Ojej, aż cztery komentarze.

Fly Eliko, dziękuję za wstąpienie i komentarz. Cieszą mnie Twoje przyjazne słowa. Serdecznie pozdrawiam. Janusz

Panie Biały, cieszy mnie Pana wizyta. Nie wiem jak się ustosunkować do słów "piszesz tak spokojnie aż za bardzo". Jeśli te słowa są szczerą uwagą to powiem tak: bardzo dawno temu słyszałem powiedzenie, że "z młodych i dynamicznych robią się później starzy i wkurwieni" (przepraszam za wyrażenie). Takie stany emocjonalne nie wpływają pozytywnie ani na moje samopoczucie ani na moją kreatywność. Poza tym na świecie jest wystarczająca ilość krzykaczy. Jeśli zacytowane słowa miały intencję ironiczną, przyjmuję je jako feedback bez komentarza. Pozdrowienia i ukłony. Janusz

Kasiu, fajnie, że mój wiersz zatrzymał Cię na chwilkę, szkoda, że już niczym nie można Cię zaskoczyć. Dziękuję za opinię. Pozdrowionka. Janusz.

HAYQ, dziękuję za komentarz i wizytę. No cóż, gdybym na szesnaście wersów wiersza potrafił pisać same mistrzowskie wersy, to pewnie publikowałbym w jakimś wydawnictwie a nie na forum amatorskim dla początkujących. Fajnie, że do mie zajrzałeś. Pozdrowienia. Janusz