Zgłoś
-
Ostatnio w Warsztacie
-
Groschek 120
zamiar ładu poprzez wierne
w aksamitach chluby zorząc
buton chęci łuszcząc w lęku
dobitnością wgrywać kłodę;
wobec koszul bez tarpanów
nowoczesnych techno-logią
z ciągów toku naderwanych
porzuconą czerpać nośność
nurtem gburów czaić czopki
oderwanych klamek więzień
bez rozkazu oraz z gród kich
kabel'kując swąd ciemięrżny
wałkiem kalki u szczerbienia
łupić ula szorstką przestrzeń;
po mniej'więcej ku zderzeniu
łutu łudzić szczerość sercem1
-
-
Zarejestruj się. To bardzo proste!
Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.
-
Ostatnio dodane
-
Ostatnie komentarze
-
Przez Kwiatuszek · Opublikowano
Trzeba podziwiać także liście. Bo gdy kwiaty przekwitną, przez większość roku będziemy nieszczęśliwi. -
Przez Naram-sin · Opublikowano
Do bzu w ogrodzie róża trzpiotka puszcza zalotnie perskie oczka. Stateczny bez nasrożył kiście i mruknął - nie kuś tak ogniście. Ja jestem stary- spójrz -przekwitam. W gałęziach coś mi ciągle strzyka, a w liściach jakieś skurcze łapią. Werwy brakuje nawet kwiatom - - zapach uleciał, barwy zbladły, byle wiatr zrywa ze mnie płatki; a tobie - nie wiem, co się marzy. Może luksusy Abu Dhabi, podróże, flirty i bankiety, lecz to nie ze mną już - niestety. Róża przyznaje - święta racja! Ja sobie roję o wakacjach, o nowych strojach, lansie w necie, tutaj zaś istna nędza przecież. Uschnąć z tęsknoty - brzmi banalnie, singielką również nie zostanę. W czerwonych tiulach i szyfonach wnet zaplanuję nowy romans, obmyślę sprytny skok na kasę i się zakocham - - w złotokapie! Sztambuchodonozor, maj 2025 -
Wyzwolenie z toksycznej relacji?Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wrócisz do korzeni samej siebie? -
Bardzo rozpoznawalne, jako stylizacja na romantyczną balladę, słychać echo mickiewiczowskich świtezianek. W tym gatunku literackim (wywodzącym się z ludowych śpiewanek) bardzo ważny jest rytm, który w tym wierszu stanowczo należy dopracować. Obrazowanie, powiedziałbym, poprawne, utrzymane w określonej konwencji i posłusznie nie wyłamujące się z niej. -
Miłość bliźniego: Kiedy wydaje się, że wszystko się skończyło, wtedy dopiero wszystko się zaczyna. Kocha się nie za cokolwiek, ale pomimo wszystko kocha się za nic. - J.Twardowski
-
-
Najczęściej komentowane
-
Wiersze znanych
-
Najpopularniejsze utwory
-
Najpopularniejsze zbiory
-
Inne