joaxii Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 ołtarzez matwych rąk wyciągniętychku niezmiennościpustookie czarywypełniają sięczasemmury z żeberchronią kapłanówprzed nostalgiąza minionymnieme ustaśpiewają hymnnajsprawiedliwszej
Agnieszka_Gruszko Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 na moje oko to chyba powinien.... ale wiersz ma ładny klimacik... mój ulubiony... też tęsknię... za minionym....oj, zrymowałam:(
Kai_Fist Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 fajny kilmacik, podoba mi się, oglądałaś może krótki film 'Katedra'?
joaxii Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (Kai Fist @ Jul 30 2003, 03:35 PM) fajny kilmacik, podoba mi się, oglądałaś może krótki film 'Katedra'? Jasne, ale zbieżność tytułów jest dość przypadkowa. Inspiracją były raczej zwyczaje Celtów. Z wojowniczym pozdrowieniem! - joaxii
Kai_Fist Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 wiem że zbieżność jest tylko w tytule, bo motyw w tym ciekawym filmie był inny, heheale stworzyłaś klimat z podobnych kręgów...a o celtach nie pomyslałem, hehea jaki konkretnie zwyczaj był inspiracją, coś szczególnego, czy tak ogólnie...?a może napiszesz cos o Walhalli? ostanio to słówko mi chodzi po głowie... Pozdrawiam,Wojownik Kai Fist
joaxii Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 CYTAT (Kai Fist @ Jul 30 2003, 03:54 PM) wiem że zbieżność jest tylko w tytule, bo motyw w tym ciekawym filmie był inny, heheale stworzyłaś klimat z podobnych kręgów...a o celtach nie pomyslałem, hehea jaki konkretnie zwyczaj był inspiracją, coś szczególnego, czy tak ogólnie...?a może napiszesz cos o Walhalli? ostanio to słówko mi chodzi po głowie... Pozdrawiam,Wojownik Kai Fist Celtowie (zwłaszcza Galowie, czyli Celtowie z Francji) mieli podobno zwyczaj budowania świątyni z kości pokonanych przeciwników. Z kości rąk i nóg budowali ołtarz (ciekawe czy stad pochodzi powiedzenie "zanosić modły" . Z reszty szkieletów - ściany. Odcięte głowy przechowywali w swoich domach.Mili ludzie...Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi