Zbyszek_Dwa Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 nawet zamyślony cień spojrzał w stronę światła gdzie ośnieżone drzewa w tym samym rytmie balansują ptaki na skrzydłach niosą zachętę aromat zabielanej kawy osieroconą wolną wolę nakaz chwili w jednym próbujesz przekupić to absurd nie bądź dzieckiem bezkształtność za plecami a przedświt zbyt odległy by rozgonić zaciekłe troski posiwiałe żalem okna otwórz wszystkie uwięzione bezdechy wygrasz
teresa943 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 otwórz wszystkie uwięzione bezdechy wygrasz (...)z samym sobą praktycznie cała treść zamyka się powyższą klamą / peel zmaga się z przeciwnościami, które go przerastają, dopada go chandra, rozmyślania nie owocują żadnym racjonalnym rozwiązaniem / jednak, jak widać, jeszcze nie wygasła ostatnia iskierka / głos wewnętrzny podpowiada: otrząśnij się z koszmarów, głęboko odetchnij a otworzy się "więzienie" ...staniesz się sobą i wygrasz ...z samym sobą / to ostatnie rozumiem jako pokonanie zahamowań, co do słuszności walki o osobiste szczęście / jestem za i uważam, że jeśli peel wreszcie przestanie zmagać się z poczuciem winy (przecież nie można przez całe życie!), skupi się na tym, co może go uratować - na strategii walki o wyjście z impasu / a o to chyba warto zawalczyć? / jeszcze dodam nie bądź dzieckiem może być pojęte dwuznacznie / 1. albo peel jak dziecko usiądzie i będzie łzy ronił nad rozlanym mlekiem / 2. albo weźmie się w garść, uczepi sie jak rzep nadziei i energicznie ruszy przed siebie / wiersz do szerokiej interpretacji, a więc ciekawy :):) serdecznie pozdrawiam Zbyszku - Krysia miłego dnia :-)
Zbyszek_Dwa Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Witam Krysię :) Ciekawa interpretacja kto wie jak bardzo może być trafna ? :) Zobaczymy jaki będzie odbiór może jeszcze innych orgowiczów Serdecznie dziękuję i pozdrawiam Krysiu:))
krzysztof marek Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 podzielam zdanie Krysi. ciekawy wiersz. podoba mi się końcowe optymistyczne wezwanie. pozdrawiam serdecznie :)
HAYQ Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Ciekawie, niebanalnie napisany wiersz, niezły zabieg w pierwszej z "ptakami" (4 - 5ty wers) - takie "zbliżenie", mimo, że kadr pozostaje ten sam. Delikatne rymy. I perełka - posiwiałe żalem okna. Ładnie. Serdecznie pozdrawiam.
Zbyszek_Dwa Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Witam Krzysztofie Dziekuję za ciekawość :) Pozdrawiam
Zbyszek_Dwa Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Owszem HAYQ ten obraz maluje atmosferę i stan peela Dzięki za podobanie Serdecznie pozdrawiam:)
Magda_Tara Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 klimat, że eh! ptaki, jak anioły, bardzo poetyckie są! podoba się bardzo :))
Judyt Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 fajnie Zbyszku przeczytałam; co mi się pierwsze nasunęło to nie bądź dzieckiem- wygrasz to zestawienie, a właśnie mnie trochę na odwrót: bądź dzieckiem, które jest najprawdziwsze w swej prostocie reakcji, odruchów itp., chociaż tutaj może trochę inny kontekst dziecka, w stronę światła jest najtrudniej, ale piękne przesłanie, J. serdecznie(:
Zbyszek_Dwa Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Witam Madzia i dziękuję za miłe podanie :) Pozdrawiam:)
Zbyszek_Dwa Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Dobry wieczór Judyt:) Inny kontekst dziecka ciekawa myśl I swiatło czasem jest podejrzane dla dziecka... :)) Dziękuje za ciekawość i ciepły odbiór Serdecznie pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi