Joanna_Janina Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 zapadł zmrok patrzę w lustro okna widzę cień niewyraźny szarością zasnuty głowa opuszczona na piersi oczy o mało nie zaszłe wilgotną łzą postać stoi nieruchoma jej myśli daleko stąd w małym świecie indywidualizmu umiera z tęsknoty i samotności chociaż nie zna prawdziwych uczuć wciąż błądzi pośród tego mroku i marzy o czymś niepowtarzalnym a może raczej o kimś?
Baba_Izba Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "lustro okna" - oklepane, "widzę cień"- mało poetycko, "oczy o mało nie zaszłe" - coś tu nie gra! "wilgotną łzą" - łzy zwykle są wilgotne! Puenta - mdła, mało wyrażna, rozmyta. Wiersz powinien trafić wpierw do WARSZTATU, przykro mi zgłaszać Ci te uwagi, myślę jednak, że pomogą, bardzo proszę nie rezygnuj z pisania, próbuj dalej. Zobaczysz, że będzie z czasem lepiej! Pozdrawiam - heeej! - baba
Baba_Izba Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Przepraszam, tutaj właśnie jest Warsztat, dobrze wkleiłaś. Komentowałam też wiersze wyżej gdzie "lista dodanych wierszy" i pomyliłam się. Mogę jeszcze poradzić: chwytaj temat, coś co Cię zainteresuje (zobaczysz, usłyszysz, doznasz) pomyśl, napisz kilka słów, zdań, jeśli to wyda Ci się dobre - rozbuduj w wiersz, pamiętając o zakończemiu. Puenta powinna błysnąć, być konkretna. Czasem ratuje wiersz. Wymyślaj swoje określenia, nie bazuj na potocznych frazesach. Unikaj oczu, włosów, lez, luster, unikaj patetycznych zwrotów jak:"umiera z tęsknoty i samotności", jeszcze raz: będzie dobrze, przekonasz się. Serdeczności - baba
Joanna_Janina Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Dziękuję Babo za wszelkie wskazówki, na pewno się przydadzą... a wiersz był tak pisany od niechcenia dlatego nie wyszedł... Pozdrawiam :) Janina
Judyt Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 czytałam Janino, J. serdecznie(:
Joanna_Janina Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Dziękuję za czytanie... też serdecznie :) Janina
Judyt Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i to jest piękne(:
Rekomendowane odpowiedzi