Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

część o życiu

Rekomendowane odpowiedzi

Zachciało mi się żyć na kreskę. Notes w spożywczym za rogiem jest pełen moich złudzeń. Sprzedawca też się łudzi, siedząc za sterem wielkiej łodzi - kasy fiskalnej.

Powiedziano mi, że jestem chora, na nich, na każdą kolejną godzinę spędzoną w smogu. Wydychają kłęby dymu, który chmurzy mi oczy. Mama mówi, że to dobrze, w końcu mam swoją estradę z dymem i halogenami.
Każdy następny dzień jest jak zdobycie złotego medalu: radość wyrywa się z serca jak wyścigowy koń, trwa kilka sekund i znika, płynąc spokojnie po policzkach. Błyskają flesze, widać moją wątrobę, płuca, nerki. Przeprowadzają wywiad, pytają o to co zwykle: wiek, przebyte choroby, uczulenie na... . Jestem w centrum wszechświata, dochodzę do apogeum, żeby doktor Fortuna delikatnie zepchnęła mnie w dół, w realny ból stawów, głowy, zębów. Właśnie wtedy staję się przeźroczysta i złoto mnie nie leczy. Flesze wgryzają się w ciemność, pytania zamieniają się w bełkot, czuję się senna i zła. Czuję się niesobą , niewyobrażalnie nieswojo, wypełniana pustką jak gazowym ołowiem.

- Co tam piszesz ?
- Opisuje.
- Co?
- Kosze wyobraźni.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Komisja w składzie Me, Be i... kto tu!? A, to ty marel, właź nicponiu, aleś nas wystarszył, aż się wełna w supełki... no nic. Gratulujemy Autorce pomysłu, początku i wykonania. Wskazówki: poczekać przemyśleć zastanowić się podrapać odchrząknąć i zgłosić się do konkursu, bo ma się talent... autorko. Oj ma... Jeszcze jedno. Nie boj. My ten tego, ale niegroźni dla otoczenia ( kod choroby TRL 132J7). Oceniać będą wszyscy chętni orgowicze zarejstrowani do 04.11.2009 więc spoko ( wydusimy TWA, SPD, CFR, HTR, KUT i PTF).