Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nieprawdy drobne
półprawdy kręte
stało się kino
a później spacer

po drodze jeszcze zakupy pośpieszne
schody na piętro
droga do raju

ktoś by powiedział, to zwykły wieczór
ktoś by zapytał czy tak wypada
lecz, nie ma kto

tylko we dwoje
światło zbyteczne
w otwartych ramionach świat cały
palce kwazary boskiego kosmosu
dalej jest nic
nic nie istnieje
kanapa zakreśla horyzont

ta ich czasoprzestrzeń
nie brak im niczego
są tak blisko siebie
zapadną się pewnie
skutkiem ciążenia
jak supernowa, o krok od …

jego chwila słabości
a jej uległość niewymuszona
to jej mieszkanie
jakkolwiek rozwaga wraca, coś każe
iść, zostać
odejść aby w niebycie odpłynąć
odejść aby zatrzasnąć oczy
rozgrzany na mróz

po co go Panie z tej gliny
aby on tęsknił bez mocy
by ona …?
iść pora
tam żona, dzieci

po co mnie Panie z tej gliny
po co marnujesz budulec

Opublikowano

po co go Panie z tej gliny
aby on tęsknił bez mocy
by ona …?
iść pora
tam żona, dzieci

po co mnie Panie z tej gliny
po co marnujesz budulec

Tylko ta część do zachowania.

Reszta w stylu :

w otwartych ramionach świat cały

odejść aby w niebycie odpłynąć

...słabiutka.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Myśli i słowa  Nienazwane    W plątaninie czasu  Gubią się    I już nie wracają  Do wymyślonych snów   Chcesz to usłyszeć znów? 
    • Powoli uczę się płynąć przez szalone prądy, gorętsze od mojej krwi wiosennej; to wcale nie takie trudne, gdy dogaduję się sam ze sobą, uwolniony wreszcie z kropki na końcu zdania, które usiłowało mnie wyrzucić na brzeg.   A jednak ono nadal się pisze, jak ja, w objęciach orkanów, gdy są dla mnie czułe, bo wiedzą że się ich nie lękam. Między jednym a drugim załamaniem fali, dotykają mnie niewyobrażalnie i niosą w strzelisty sen.   Nie schładzaj mi głowy, nie nakładaj gasidła na płomień - ja trzymam ster pewną dłonią. Znam na tym oceanie każde odbicie nieboskłonu, burzliwe i słoneczne. Pamiętam. I odtwarzam na nieugaszonych mapach.   Siedzisz na plaży, troskliwie pogodna; przesypujesz beztrosko z ręki do ręki piasek, pozornie ciepły, a jednak obojętny; wypatrujesz pierwszych znaków sztormu - nie wiesz, czy uciec, czy czekać.   Pojawiam się wtedy przy tobie, nasycony, mokry od setek bryz. Odprowadzam cię do domu, w bezpieczny krąg światła, by opowiedzieć tkliwą baśń z pereł i korali. Wieszam na twojej szyi kryształowe wisiorki. Rano przynoszę do łóżka śniadanie i spokój.   Więcej nie potrzebujesz, a ja jestem dokładnie w tym miejscu, w którym chcę być, by oddychać głębią abisalu, całować ognie świętego Elma, a później powracać najwierniej.   Na moim ramieniu jarzysz się Ty - surowy, miłosny ex libris.
    • @Pisarzowiczka  Zostaję z refleksją: jak bardzo czasem potrzebujemy wyjść z siebie, żeby naprawdę do siebie wrócić :)
    • @Werka1987Jakie nicnierobienie? Zmywanie podłogi, gotowanie, mycie garów, pranie.  A przy zasypianiu - czego jeszcze nie zrobiłam :)
    • @Gosława To bardzo przejmujący wiersz o bólu, który nie krzyczy, tylko sączy się między wersami. Uderza mnie to odwrócenie, że łatwiejsza wydaje się tęsknota za nieobecną matką niż mierzenie się z emocjonalnym chłodem tej, która jest.   Też zapis głębokiej rany odrzucenia i jednocześnie rozpaczliwej potrzeby bliskości. Bardzo poruszający tekst, który długo nie puszcza.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...