Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

chcę kochać i być kochany

teresa943

Rekomendowane odpowiedzi

pomaluj moją siność
ultramaryną z oranżem
upiększ brzydotę dni
bukiecikiem stokrotek
rozjaśnij ciemność
i chłód dogrzej
w zamian

podaruję ci konstelację
i wojaże mleczną drogą
małym lub wielkim wozem
w srebrzystej poświacie
pokochaj tak po prostu
kobiecym ciepłem

zwyczajnie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

och, Gabrielu, nie zrozumiałeś... to on pragnie "kobiecego ciepła" (prosi o to) ... a pointa z tytułem spina w całość to pragnienie (jego)
fajnie, że lubisz takie "kolory", a bilet hehe...i do tego w jedną stronę, na "wojaże mleczną drogą"? no cóż? wirtualnie raczej trudno podarować, ale jest sposób :) gdy bardzo zapragniesz podróżować, spójrz na rozgwieżdżone niebo...najlepiej z kimś "ciepłym" i hajda w przestworza nawet bez "biletu" :)))) powrotnego...
dziękuję

cieplutko pozdrawiam
i życzę udanej "podróży" -
Krysia

a właśnie, zmyliła mnie odmiana czasownika... na początku strofy jest przecież wskazówka czyje to słowa. późno było... przepraszam za buractwo z mojej strony ;-)

i wracając do biletu - trzeba mieć kogoś "ciepłego". a ja nie mam, dlatego chcę tylko w jedną stronę. może tam lepiej...

pozdrawiam :-))))

e tam, nie masz za co przepraszać :)))) moje wiersze bywają "zakręcone" i nieraz czytelnicy dociekają, czy to "on" czy "ona" :))))) co zmusza do sięgniecia "głębiej" :)))
przykro mi, że nie masz "kogoś ciepłego", choć tak do końca nie wierzę :))) ale jeśli, to "zapatrz się" w gwiazdy...i pomyśl, że ktoś samotny też akurat spogląda...poszybuj myślą do "niej" (bez biletu), to inspiruje do poezji a w niej możesz "podróżować" w obie strony :))))

serdecznie pozdrawiam Gabrielu :-)
Krysia

Jesteśmy cząstką kosmosu, pyłem gwiezdnym, mleczną drogą naszego bytu...
Gdzieś tam w gwiazdach zapisana jest nasza historia, ale czy zdążymy przeczytać wszystkie kartki napisane o nas i dla nas?
Wystarczy otworzyć tę księgę i czytać, czytać, byle szybciej, bo po nas nikt już tam nie zajrzy.
Piękny wiersz Tereso... a kobiece ciepło przenika mnie zawsze do głębi.
wiem teraz dlaczego łzy kobiet są o pół stopnia cieplejsze niż nasze...
Pozdrawiam serdecznie i czytam, czytam :)

Krysiu, o tych łzach dowiedziałem się od naukowców, bo to rzeczywiście tak jest i nikt nie jest w stanie wytłumaczyć dlaczego...
Kobiety płaczą najczęściej z powodów socjalnych, mężczyźni jedynie z miłości, chociaż niektórzy znawcy behawiorystycznych zachowań naszych praprzodków, uważają, że łzy w oczach mężczyzn, przed tysiącami lat, służyły do zmywania kurzu powstałego w wyniku nagonki na parzystokopytne, które w popłochu przed myśliwymi wznosiły tumany kurzu i... strachu... hahaha
Wszystko da się jakoś zawsze wytłumaczyć, bo tak naprawdę mężczyźni nie płaczą.
Pozdrawiam Cię Krysiu-Misiu i przyznam, że znowu przeczytałem Twój wierszyk, jakby mimochodem, chociaż robiłem to biegiem hihihi :)

Nie zgadzam, że kobiety płaczą "z powodów socjalnych" ...jako kobieta chyba coś wiem na ten temat :)))..."wyją" do poduszki lub do gwiazd, gdy tęsknią albo ze wzruszenia ...uwierz :)))) hehe...łzy u mężczyzn "z miłości"...pokaż mi takiego, bo inaczej "kaktus wyrośnie" :))))
oczywiście poza przekomarzaniem dziękuję za kolejne czytanie, choćby i "biegiem" :))))
a Krysia-Misia...hihihi, to coś nowego...

pozdrawiam serdecznie :-)