Dominik Pisarski Opublikowano 10 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Gdyby stało się inaczej, Choć wiem, że stać się nie może, Wyruszyłbym w epicki świat Gdzie jeżyk to jerzyk, A mleczek to dar Za który dostałbym Mały pieniążek. Byłbym królewiczem, Szewcem, synem młynarza, Latałbym po żyznych krainach. Po tysiącach i jednej przygodzie Od mojego zaśnięcia, Spadłbym lekki jak wiatr W ciepłe matczyne objęcia. Śpij mały książę – tak mi mówiła Z uśmiechem na twarzy W białej mgle talku Miłości siła. To trwałoby jak śpiew, Byłoby ogniem grzejącym, Wodą ożywczą. Jak cisza zbyt głośna milczenie krzyczy! Ciemnieje światło, obraz marnieje Kolory Blakną, czas szybko płynie, Prędzej i prędzej po mojej krainie. Urywa trybiki siła potężna, Chęć stawia opór, przez chwilę zwycięża. Lecz spada na dno życiem popchnięty Kamień, co zrywa nadziei strzępy. I wszystko ustaje… 6:30 – Środek kręgu Mleczarz zabiera puste butelki, Kot przeciąga się na starym murze, Mucha na lampie zuchwale siada - Budzą się z letargu nocnego Wszystkie dobre stworzenia boże. Gdyby stało się inaczej… A może…
Anna_Para Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Pięknie, Domi - nicku! Jestem pod wrażeniem! Serdecznie, cieplutko, Paraanna
Fly Elika Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Ładny, refleksje do przemyslenia... pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 bez rymów byłoby lepiej pozdrawiam Jacek
Dominik Pisarski Opublikowano 11 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Dziękuję za opinie i uwagi. Nie wiem jednak co Tobie Jacku nie podoba się w rymach...zbyt infantylne, gramatyczne, hipertroficzne? Chyba nie przesadzałem z nagromadzeniem, ale domyślam się, że nie podoba Ci się samo ich brzmienie ;) Pozdrówka
Jacek_Suchowicz Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 gramatyczne a poza tym konsekwentnie bez rymy swoją siłą wymuszają pewien rytm i mogą być elementem potęgującym nastrój stosowane bez konsekwencji przeszkadzają pozdrawiam Jacek
Dominik Pisarski Opublikowano 11 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 No tak, masz rację Jacku, ale ja po prostu tak piszę...od serca. Może te rymy zaburzają rytm, ale skupiałem się na przesłaniu wcale nie straconego dzieciństwa. Może właśnie życie nie może być rytmiczne, jak te rymy. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam :)
Oxyvia Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Popieram Jacka, że w tym wierszu lepiej i ładniej byłoby bez rymów - przeszkadzają. A szkoda, bo wiersz dobry. Odebrałam go jako sen, który minął, jako wizję alternatywnej rzeczywistości, do której jednak Peel nie ma dostępu i może tylko o niej marzyć lub śnić. Chyba że... (na końcu jest nadzieja - na zmianę swojego życia?). Podoba mi się. Ale... wyrzuć rymy. Dobrze Ci radzimy, stare wygi, wierz mi. :-)
Pan_Biały Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 bajkowo i nastrojowo wyszło pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi