Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już tylko 3.03V
Zegar zwalnia
Umieram

17.08.2004

Od autora:
To eksperyment, nikt jeszcze tutaj nie zamieszczał Sci-Faiku ani innych, pochodnych od czystego haiku form. Jestem ciekaw Państwa opinii - czy w ogóle jesteście Państwo zainteresowani tego typu formami poetyckimi ;)
Pozdrawiam - Wuren

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Hmmm pewnie będzie trudno.. tutaj chyba jednak jest przesłanie :)
Czytała Pani może "Czy androidy marzą o elektrycznych owcach"?
Na codzień pracuję sam na sam z maszynami, więc wielokroć przychodzą mi do głowy pytania o możliwość samoświadomości maszych... to Sci-Faiku było próbą rozwiązania tego matematyczno-informatyczno-metafizycznego zadania :)
Choć pewnie to zbyt hermetyczne było...

Dziękuję za wyzwanie - łączę pozdrowienia
[sub]Tekst był edytowany przez wuren dnia 19-08-2004 09:34.[/sub]
Opublikowano

Tytuł chyba po polsku/ludzku byłby: "Śmierć komputera".
Dalej wszystko gra (raczej: przestaje). Nie lubię zbytnio literatury SF, ale takie drobiazgi? Czemu nie :)
Jest lekki, tylko haiku chyba powinno mieć inny obrazek/temat w każdym wierszu (3.03 V - to napięcie, więc taktowanie zegara)? (ale ja się nie znam ogólnie - jak mówi pewien miś-k.)
pzdr. bezet

ps.3,03 V (tak jest chyba poprawnie po ludzkiemu :)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Wyjaśnienia:
1) dla niewtajemniczonych /sbin/shutdown -h to rzeczywiście po naszemu śmierć, czyli zatrzymanie pracy systemu - ale czy trzeba tłumaczyć? wiem, byłoby szerzej rozumiane...
2) (inny obrazek w każdym wierszu) haiku powinno, ale to nie haiku :)
3) 3,03 jak najbardziej - po polsku.. ale komputer przestrzega raczej zasad interpukcji angielskiej..
To tyle wyjaśnień, dziękuję za komentarz :)
Pozdrawiam..
P.S. Kontynuować eksperyment?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• po tęsknocie dla czuwania na odlotach par dobitnych gdy sny rodzą przemijanie o przewrocie o rozbitkach chociaż statku niby bez się wywracania ponad chwałę wielkiej wody, co ją wessie opowieść i skręt jej kładąc ponawiania strój mijaniem mocnej przestrzeń i opinie co go wprowadzić nie dało jednej za nich dwoma gliną z wykopalisk duszy świętej gdy bez Boga na spacerach zagubionej po mniej więcej zgniot po wtorek ceregielą
    • @Kwiatuszek    Zamiast "ok" powinno być "dobrze" (po co potoczny anglicyzm?) w miejsce "znalazłoby się" - "znalazłby się". Drugie zdanie będzie czytało się lepiej, gdy zmienisz szyk wyrazów na "Przecież cały czas zajmuję się sobą..." Po "jem" potrzebny odstęp, zbędny zaś pomiędzy nawiasem a "co"; podobnie "sklepu" - nawias - "kupując".    Ujednolić akapity, korygując ich długość do jednej i wprowadzając tam, gdzie ich brakuje.     Zalecam odrobinę więcej staranności. Niemniej "Ja, mnie, o sobie..." jest interesujące i dobrze napisane.     Pozdrawiam serdecznie. 
    • @Domysły Monika   I mam nadzieję, iż prezydent Andrzej Duda nie podpisze nowelizacji kodeksu karnego w sprawie tak zwanej mowy nienawiści, bo: w praktyce to oznacza wprowadzenie ideologicznej cenzury - likwidację merytorycznej krytyki, satyry politycznej i wolności słowa - gwarantowanej ustawą zasadniczą - Konstytucją Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej, także: całkowity zakaz mówienia prawdy, to nic innego jak obniżenie poziomu, otóż to: wtedy osoba mądra będzie musiała uznawać rację osoby głupiej i szanować osoby niepełnosprawne, chociaż: te osoby ze swojej natury są bardzo agresywne - mówię to z doświadczenia życiowego - policja wtedy będzie mogła zabrać mi smartfon, de facto: własność intelektualną, natomiast: sekty monoteistyczne - judaizm, chrześcijaństwo i islam będą mieli jeszcze większe narzędzia do tak zwanego nawracania, ja: nie będę mógł używać werbalnej samoobrony - używając merytorycznych argumentów opartych na faktach naukowych: bo - to też - mowa nienawiści!!! Kończąc: wracamy do mrocznych czasów średniowiecza - iście tajnej inkwizycji...   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...