Piotr_Strzałecki Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Lepiej drżeć w kącie bezpiecznym, niż żyć. Lepiej spać w łożu ciepłym, niż być. Lepiej chcieć, niż brać. Lepiej ujmować, niż dzielić. Lepiej niż mieć jest znać. Piotr Strzałecki W trosce o stan zdrowotny społeczeństwa
Mirosław_Dębogórski Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Temat odwieczny. Największą wolność daje wiedza. Ale to nie wszystko. Musi być zachowana równowaga. Pytania zawarte w wierszu należą do grupy tych "czy lepiej być bogatym i zdrowym czy biednym i chorym". Są błędnie postawione. W życiu jest ważna równowaga między wiedzą a pragnieniami, pokorą i konformizmem. Poczuciem wyższości i niższości, itp. Drżymy i próbujemy żyć. Można spać w ciepłym łóżku i być. Można chcieć (i należy) i brać itp itp wszystko wymaga równowagi i zdrowego rozsądku. Święty Franciszek pozwolił sobie na skrajności, my musimy na co dzień być ambitni i pokorni, dzielić się z innymi i żądać swojego zbierać baty i bić. Tylko w teorii stawiać można skrajnie.Pozdrawiam.
Fly Elika Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Chyba spadne z krzesła albo czytanie mnie wreszcie uniesie zamiast skromnego własnego pisania :):):) oczywiście czytania komentarza Mirosława :):). Pozdrawiam...
wanesa_ciska Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Ostatnio , modne a może nie modne a właściwe jest pytanie mieć czy być ,....? i nie tylko filozofom ono przychodzi do głowy....pozdrawiam
cammomille Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 lepie jest nie drżeć i żyć, spać w ciepłym łożu i być, dzielić się wzajemnie szczęściem i nie oszukiwać, poznać się i mieć się razem dobrze, dla własnego dobra, i na marginesie , gdyż nie wszystkich to może dotyczyć... lepiej jest poznać faktycznie w rozmowie szczerą prawdę dla pełnej świadomość i nawet jesli ona jest przykra to dzięki temu można postarać się coś zmienić na lepsze życie... z kimś
Fly Elika Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 i to właśnie miałam na myśli cammomile ... z kimś czyli by poznać poznać prawdę by nie zostać samym ... kwestia bytu w wierszu jest pisana dla ... nie wiem ... niezrozumiała, nawet na spokojnie moze być nie do przyjęcia i jak dla mnie w tak szerokim czasie ( czy jak to tam mówią na dłuższą metę) pozdrawiam
Joanna eM Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 ... i lepiej pilnować własnego 'stołka' niż się wychylić i komuś pomóc, a szkoda... Pozdrawiam ;)
Piotr_Strzałecki Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Widzę, że zrozumiałaś, Joanno. :).
cammomille Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 to o co autorowi i Joanno chodzi w tym wierszu..., obydwoje zaprzeczyliście przez ..'a szkoda'?
Piotr_Strzałecki Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 A Ty Camm chyba nie zrozumiałaś ;)
cammomille Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja camm rozumiem tylko was nie, przychodzi do głowy, że stołek jest pilnowany ..? czy to możliwe mieć takie domysły w tych dziwnych treściach... o to chodzi?
Piotr_Strzałecki Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Aaa... możesz pisać bardziej składnie? Bo teraz ja nic nie zrozumiałem :P
cammomille Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. piszesz wiersz na warsztat, o kontrowersyjnej treści , potem zaprzeczenie przez 'a szkoda' nie rozumiem, bo tak jak by zmieniać treśc w kratkę ... czyli raz tak a raz inaczej
Piotr_Strzałecki Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 A kto powiedział, że ja, Piotr Strzałecki, jestem podmiotem lirycznym?
cammomille Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 nie gniewaj się, że pytam, i ponownie, ale po Joannie ... cytuję '' do Joanny... i lepiej pilnować własnego 'stołka' niż się wychylić i komuś pomóc, a szkoda... napisałeś znów cytuję '' Widzę, że zrozumiałaś, Joanno. :). i nawet jeżeli nie jesteś podmiotem lirycznym, to wyjaśnij skąd różnica pomiędzy treścią a odpowiedziami, jeśli możesz oczywiście ?
Joanna eM Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wybacz Piotrze, że Ci nabałaganię, ale muszę się wtrącić; słuchaj Cammomille, komentarz, który napisałam, to nie wiersz Piotra, więc on nie dopisał sobie tam '... a szkoda' to po pierwsze, a po drugie ja sama sobie tak dopowiedziałam do jego wiersza. być może nie doczytałaś, że na końcu wiersza Piotra pisze: Piotr Strzałecki W trosce o stan zdrowotny społeczeństwa - a więc jego wiersz odnosi się do SPOŁECZEŃSTWA albo do jakiejś jednostki, a w naszym społeczeństwie jak wiemy, każdy pilnuje własnego stanowiska i jeden drugiego mógłby sprzedać dla własnej korzyści, bo każda jednostka martwi się o siebie nie zważając na uczucia innych. A podmiotem lirycznym może być też Społeczeństwo, bo przecież nie jest pisane w 1os. więc ja tu Piotra jako podmiotu nie widzę. Wiersz jest tak prosty, że już chyba dosłowniej się nie da. Pozdrawiam ;)
Piotr_Strzałecki Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 "W trosce o stan zdrowotny społeczeństwa" to nazwa tomiku ;) A jeśli chodzi o wiersz, to ja nie chcę go tłumaczyć, choć Joanna większość już wytłumaczyła. Ale to nadal nie wszystko. Ukryłem tam jeszcze trochę zagadek ;)
cammomille Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 jak ci się nie chce tłumczyć, to jakieś klucze do zagadki ... są mile widziane czy nie ?:)
Piotr_Strzałecki Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Nie chodzi mi o to, że mi się nie chce. :P Autor pisze, czytelnicy zgadują. Odwieczne prawo :) Najprościej: w pewnych kontekstach 'tak' znaczy 'nie'.
cammomille Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 zgadzam się, teraz mi coś zaświtało i przyszło do głowy, że są takie zagadki wiersze czytelnik czyta, autor pisze pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi