demello2 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Masz chwilę? Chodźmy na spacer pośród ukrytych skarbów wspomnień mojego dzieciństwa. Przymknij oczy w słońcu i ujrzysz kolory kamyków polnej drogi. Nim zawiodą Cię nogi chłodem sadu ulżysz skroniom od letnich kropel upału skonanym. Barwne kształty świeżych owoców skuszą Twe dłonie - stracisz na moment świadomość. To wystarczy by ich smak spłynął z ust stróżką soku po brodzie. Nieopodal zanurz stopy zbolałe w połyskliwie bystrym strumieniu. Nie obawiaj się! Masz szczęscie! To delikatne uderzenia radości życia ławicy płynącej z jeziora zwątpienia do instynktów celu. A zapachy…ten niedorosły świat uwodzą tajemną obietnicą dojrzałości. Aromat siana tak łatwo znieczula skutki zabaw w stogu na łące, ślady łodyg traw na twarzy… posiłek Ci się marzy. Zwykły chleb cukrem posypany uspokaja oczekiwanie na inne wiktuały. Przedrzeźnianie mruczenia kota pod stołem, dosypanie wujkowi do zupy łychy soli, skoro wiadomo, że przed jedzeniem hi hi sam to zrobi. Teraz wyprawy do miejsc (nie) odległych, słodko-zakazanych, straszno-mrocznych magii. Na poziomkowe wzgórze rozsypanych korali, ucieczka z łaźni okopconej po widoku, na kamieniach rozżarzonych, gotowego kotła Baby Jagi. Jeszcze tylko walka ze stadem syczących i żarłocznych gęsi. Potyczka z potworem-indykiem, trzęsienie ziemi przy galopie koni a już dzień z wieczorem do snu Cię układa z moimi skarbami-wspomnieniami, na całe lata.
Pablo_Pikaso Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 "Zwykły chleb cukrem posypany" i tym mnie ująłeś... pamiętam chleb moczyło się jeszcze w "zwykłej" wodzie:) szacuneczek
Mirosław_Dębogórski Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też w śmietanie- pamiętam. Miłego...
Mirosław_Dębogórski Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Dla mnie nazbyt obszerny. Miłego...
Rekomendowane odpowiedzi