Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W olbrzymim wszechświecie
zgodny czas i miejsce stworzenia
dwójki bliźnich z tego samego pokolenia
W wolnym kraju narodzonych
przez przodków boleśnie doświadczony
Teraz świat należy do NICH
wspólnie mogą byc szczęśliwi
jeśli tylko wola przetrwa w nich.

Życie jest piękniejsze gdy jest nieprzewidywalne. Jutro wszystko będzie inaczej. Nie ma sensu więc marnowac okazji, która może się nie powtórzyc.

Twój talent

Kto pomyślałby w tym kraju
dając prezent nie z portfela
można zyskać przyjaciela
a po śmierci miejsce w raju
trzeba tylko talent mieć

Nie ukrywam z kilku względów
leciutkiej zazdrości
ponieważ dostałaś ode mnie przysięgę szczerości
Nie zabieraj mi prezentów !
Moja zawiść jest niewinna

Czego można Ci zazdrościć?
Domyśl się ;) w końcu talent masz

---------------

Czas

Pada deszcz, zapadł zmrok
Życia to kolejny krok
Gdybym mógł cofnąć czas
na zawsze odmienił bym nas

Świat wojuje dziś ze smutkiem
szczerze mówiąc z miernym skutkiem
Ze szczęściem obcowanie
rozpoczniemy przez wzajemne zadawanie !

Przepraszam ;)

Opublikowano

Wiersz nie jest zbytnio jasny. I to jego największy mankament. Niestety, degraduje liryka.

Oczywiście, można założyć zupełną dowolność interpretacji i wówczas według uznania owych bliźnich przyjąć za ludzi współczesnych, zakochanych, braci, Adama i Ewę, lub kogoś jeszcze innego... Wówczas pozostaje nam dążyć w tym liryku do jednego - woli przetrwania. To jest cel naszych poszukiwań, na który Autorze nas naprowadzasz.

Wolałbym doprecyzowanie, a uwierz, byłoby dobitniej, silniej, gdyby czytelnik mógł się choć troszkę utożsamić z tajemniczymi bliźnimi. Doświadczenie, perspektywa szczęścia, to za mało.

Poza tym podejrzewam, że w tym wersie brakuje "ch"

przez przodków boleśnie doświadczony(ch)

gdyż nagle porzucasz liczbę mnogą... bez powodu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Gocell   specjalnie pisałem obrazami zachodzącymi na siebie żeby czytelnikowi zabrać oddech.   nie zrozumiałeś?   nie przejmuj się.   znajdź sobie prostszy tekst i tam doznawaj ekstazy poetyckiego przeżywania.   tyle tu tego jest.....           @wiedźma   dziękuję serdecznie:)   radości moc dla Ciebie:)      
    • @Radosław   Sprowadziłeś filozofię carpe diem z piedestału prosto w szary, pospieszny wtorek, bo "istnieje życie przed śmiercią".   Dzisiejszy świt i zmierzch są tak samo niepowtarzalne, jak każda wielka okazja. Rezygnacja z „waluty wymówek” to najbardziej zyskowna inwestycja – zamiana bezpiecznego czekania na autentyczne przeżywanie tego, co jest tu i teraz. Świetny tekst! 
    • Czyta się to jednym (lekko zatęchłym od obrazowości) tchem. Zostaje w czytelniku przeplot emocji, zażenowanie, litość, nadzieja, zgliszcza miłości.  Mocny, refleksyjny, trzymający się codzienności życia tekst.   Technicznie uszczypnęły mnie w oczy bliskie sobie obrazy powtórzeń (brzuch, pot, pocenie się) które (jak on) przelewają się ponad już narysowany obraz, nie dodając nic nowego. 
    • na styku stu "p" dzieje się Przetrwanie "Pierdolę" "Pas" "Poległem" "Poddaję się" "Padam" "Przegrałem"   Paradą Powodów i Przekleństw niczym skarpeta w Pantoflu codzienności otula ciało obciążeniową kołdrą Porażek Ponownie Potwornie Powtórnie   nie zmywa jej Prysznic nikotynowej Przyjemności łyk kawy spóźnionej o ciepło, jakieś Pół godziny nosimy ją dzielnie aż do Późnej Pory by zrzucić z siebie wszystko jak Północne Palto ubierając się w nagość Piżamy Pospiesznie Potulnie Pod Pierzynę.   a tam już czeka inna ze stu"p", Twoja stopa która zmienia wszystko.   nagle to co mam, ważniejsze niż co mógłbym mieć   na styku stóp właśnie małym codziennym erotykiem dzieje się miłość
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...