Mr.Suicide Opublikowano 10 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ha! Miło jest mi to słyszeć dobry człowieku, który uraczył mnie plusem i wizytą. Myślę, że kiedyś trzeba będzie stworzyć sytuację dogodną do opróżnienia takiej butelki we dwójkę :D Pozdrawiam.
Espena_Sway Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 Dominiku, tym razem pokuszę się o interpretację :P. już tytuŁ sugeruje nam klimat caŁości. czarne okna mogą symbolizować brak perspektyw na przyszŁość, obawy. ewentualnie dekadencję, zniechęcenie. znudzenie można również wyczytać z pierwszej zwrotki. podmiot liryczny doświadcza wrażeń, które jednak tylko chwilowo go interesują. po jakimś czasie ucieka myślami w inne miejsca [czerwone kruki jesieni] - mogą tutaj oznaczać spadające jesienią liście, melancholię. druga zwrotka to konkretna sytuacja i miejsce. ulica Bracka w Krakowie, podmiot wspomina przeszŁość [za wywoŁywanie starych klisz], która jednak jest dla niego wciąż bolesna. prawdopodobnie w grę wchodzą wspomnienia związane z kobietą [akty siedzące]. kolejna strofa mówi o potrzebach. podmiot nie czuje się dobrze w towarzystwie artystów, potrzebuje wina, by zbliżyć się do poziomu wątpliwej rangi poetów. ostatecznie jednak wybiera samotność i śmierć [gotycki piach]. widać, iż jest indywidualistą, i nikt go nie rozumie. reasumując, muszę stwierdzić, iż wiersz przepeŁniony jest niepewnością. podmiot przestawia nam specyficzną wrażliwość, jak również pokazuje obrazy swojego świata wewnętrznego. widzę w tym wiele plastyki, i choć momentami opisaŁabym [gdybym byŁa autorką] ten świat za pomocą innych sŁów, nie mogę odmówić powyższemu tekstowi indywidualizmu i bardzo przyzwoitego poziomu. pozdrawiam Karolina
Rekomendowane odpowiedzi