teresa943 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 skazujący wyrok w oczach nienawiść za żaluzjami obojętności niewinna krew pojmanego ręce zbyt krótkie by przelewać na próżno do dziurawego dzbanka boli przymuszenie i wciąż brak otarcia białej chusty w tłumie ulicznym wzgardzona droga pod górę z ciężarem razów krwawiące skrzyżowania do dna kielich żółci i bezgwiezdna noc po trzech już tylko jasność poranka
Marlett Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Tereso! Dobrnęłam do końca wiersza - zrobiło się radośniej i jaśniej. PozdrawiaM.
aluna Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Nie wiem dlaczego ...ale mnie przygnębił ...chyba że taki zamysł autora! Może cosik od peelki dla czytelnika? Ciepluteńko!
teresa943 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, Marlett. Ważne, by dobrnąć. Potem już tylko RADOŚĆ bez końca. Dziękuję. Serdecznie pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie, nie przygnębienie! Zamysł niesie nadzieję w poincie, więc trzeba iść pod górę, chociaż ciężko. Radości!
Jan Neck Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Tak, przez cały niemal wiersz człowiek idzie pod górę, by wreszcie w poincie odczuć ulgę. Ale czyż tacy nie jesteśmy? Wszystko, co było po jasności poranka jest nie istotne. Nie ważne, czy jest dobrze, czy lepiej, ważna jest tylko ta jasność. A co było kiedyś? Warto pamiętać i opisać. Dla samej świadomości, że było gorzej.
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Nadzieja może i jest, ale czy poetyka nie nazbyt krwawa?
teresa943 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bingo! Wnikasz w sedno. Dziękuję Janku. Serdecznie pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hmm...paradoks miłóści na tej drodze... Dziękuję. Pozdrawiam.
bestia be Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Ten wiersz już mi tak namieszał w głowie, że aby go zrozumieć musiałem dokonać przestawienia neuronów z neurytami, lecz dobrze że jeszcze w zanadrzu została synapsa. Jednak po wielkim boju stoczonym z owym przesłaniem w warsztacie muszę stwierdzić, że nie żałuję tego. Wracając do wierszopisa, to muszę powiedzieć iż kawał mądrej i rzetelnej poezji. Jestem rad , ze mam możliwość czytać takie wiersze nie w bibliotece u polskich, czy zagranicznych autorów, ale na tym forum. gratulacje Krysiu stały czytelnik bestia
Grażyna_Kudła Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Jaka radość i ulga Teresko, gdy teraz czytam ten wiersz i już mi się mózg nie grzeje, wszystko jest jasne jak ta jasność poranka. Jednak nie żałuję swojej dociekliwości, bo wiersz godzien wielkiej uwagi Pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bestio! Przede wszystkim dziękuję za cierpliwość (w warsztacie) i wytwałość w czytaniu moich, hmm, wierszyków. Jestem trochę zszokowana Twoim komentarzem i nie wiem, co powiedzieć. Spiekłam porządnego "raka" i chyba tylko jeszcze raz z całego serca podziękuję za miłe słowa i gratulacje :)) Cieplutko pozdrawiam stałego Czytelnika. Krysia
teresa943 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Grażynko, miałam troszeczkę wyrzutów sumienia, że musiałaś kłaść zimne okłady na umęczoną głowę, ale skoro nie żałujesz, to bardzo się cieszę. Dziękuję za ponowne zainteresowanie i za ciepły komentarz. Serdecznie pozdrawiam :))
Ewa_Kos Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Ładnie i się podoba, choć smutno jakoś:) Serdecznie pozdrawiam:)) Cmok!! Ewa.
teresa943 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No cóż? Paradoks miłości...do końca...wbrew i pomimo. Cieszę się, że Ci się podoba. Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie Ewo:)) Cmoook!
bestia be Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Krysiu patrz w serce i czytaj sercem. Nie moja to wina, że Twoje wiersze, jak zadry wbijają się w moje serce, które inaczej postrzega świat niż oczy. Jesteś wielka przez przekaz poezji, która poruszy zapewne nawet skały. serdecznie i proszę o więcej tak wspaniałych wierszy bestia
a._mrozinski Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Męczący ten wiersz. Nie wiem czy tak miało być, by poczuć to, o czym jest, czy po prostu niesprawnie napisane? biorąc pod uwagę pointe wierzę, że ten pierwszy przypadek. Dobre i ciekawe. Arek
M._Krzywak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Na początek cytat: "świat z paradoksów jest stworzony, być może to jest świata sens to co dla jednych bywa dobrem, dla drugich bywa czystym złem..." (tak z pamięci, ale sens został) czyli - poruszamy się w kręgu czynów i konsekwencji. Czyn, a w tym wypadku nienawiść zamieniona w kaźnie jest początkiem drogi do miłości. I od razu uwaga do 1 strofy - radzę omijać (dla warsztatowej wirtuozerii) takie obiegowe, utarte frazy jak: "żądza krwi", w "oczach nienawiść". "Niewinna krew" - to daje szerokie pole do namysłu... Ale wiersz nabiera rozpędu i zarówno strofa 2 i 3 z dobrą puentą pozwala na zadumę. I to jest dobre. Na tak. Pozdrawiam.
maria nika Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
teresa943 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bestio! Wzruszasz mnie. Rozumiem, że te zadry są w sensie pozytywnym? Nie chcę, żebyś cierpiał. A więcej? Nie wiem, co Wena na to. To od niej zależy. Dziękuję za miłe pełne otuchy słowa; one są bodźcem do większych starań. Serdecznie pozdrawiam :))))
Rekomendowane odpowiedzi