teresa943 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 wciąż złością zaślepiona wietrzysz irrealny podstęp gdziekolwiek człowiekowi pomaga bezinteresowny w imię szeroko pojętej miłości podniosłam z pyłu drogi złamaną gałązkę obmyłam wzruszeniem zadrapania i blizny niebawem wstawiona do wody wypuści pędy z porywem wiosny od nowa spójrz w studni ślepoty różowe okulary przeszłości pokruszonego człowieka którego utopiłaś wydobyłam z dna po prostu
aluna Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 I cóż tu można napisać...czarujesz ta swoją poezją i ujmujesz przemyśleniami: "podniosłam z pyłu drogi złamaną gałązkę obmyłam wzruszeniem tuląc ciepłem dobroci zadrapania i blizny wstawiłam do wody" Serdecznie wiosennie!!!
bestia be Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 złość zaślepiła ci rozum węszysz podstęp-- ten wers nie podoba się gdziekolwiek człowiekowi pomaga bezinteresowny--tutaj kto? bezinteresowny????????? czegoś brakuje może gest w imię szeroko pojętej miłości do reszty nie mam zastrzeżeń i podoba się, ale ta pierwsza zwrotka jakaś jałowa serdecznie pozdrawiam bestia
teresa943 Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Alunko, zapisuję na bieżąco chwile wydarzeń i refleksji; ten wiersz jeszcze cały czas "wałkuję"...już kilka razy zmieniałam to i tamto...tylko brak czasu... Dziękuję za podobanie :) Wiosennie, choć u mnie śnieg z deszczem!
teresa943 Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bestio, dlaczego nie podoba się? Że potoczny zwrot? Że za mocno? Tu musi być mocno!!! Może coś zaproponujesz zamiennie? Będę wdzięczna :) Dalej: "gdziekolwiek człowiekowi pomaga bezinteresowny (człowiek) ---domyślnie, by nie dublować w imię szeroko pojętej milości podniosłam (...)" Pierwsza zwrotka natomiast jest charakterystyką osoby, do której zwraca się peelka - jest to osoba podstępna, podejrzliwa, nielojalna, rzucająca bezpodstawne oskarżenia (peelce) itp. dzięki za podobania "reszty" Serdecznie pozdrawiam :) Krystyna
teresa943 Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a gdy pomagający bezinteresownie jest głupszy, lub różny od tego, komu tak bezinteresownie pomaga- czasami potrzeba pomagania jest silniejsza u pomagającego, niż faktyczna potrzeba otrzymania pomocy u 'poszkodowanego przez życie'- bez pytania, to co wtedy peelko, jakie skutki? Różne są sytuacje w życiu, ale tu autorka akurat wie, o czym chce powiedzieć...o konkretnej i zamierzonej. Jakiej? Pozostawiam domysłom czytelników. Dziękuję Marianno :) Pozdrawiam.
Zbyszek_Dwa Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Witaj Krysiu :) Inny niz zwykle temat ładnie ujęte emocje i jak zawsze spokojny w wymowie mimo nielekkiego tematu. Serdecznie pozdrawiam :)))
teresa943 Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj rzadki, ale miły Czytelniku:) Cieszę, że i ten klimat Ci się podoba. Klimaty, jak to w życiu, bywają różne, a ja o życiu piszę, więc dziś tak. Dziękuję Zbyszku. Cieplutko pozdrawiam :))) Krysia
łysy taytanczyk Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 czasem pomaganie ludziom zakochanym to delikatna i niebezpieczna sprawa, teres
teresa943 Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiem, ale to nie znaczy, że nie pomagać nikomu...szczególnie, gdy tonie... dziękuję serdecznie pozdrawiam :)
Jan Rodak Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 do pierwszej wersji też miałem niejasności ale po przeróbce nabrało odpowiedniej formy. - zastanowiłbym się jedynie nad 5 wersetem 2 zwrotki" zadrapania i blizny" zadrapania mówią o świeżych ranach a blizny, to rany przeszłości , być może nie mam racji. Całość dobrze ujęta. pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "zadrapania" to szramy, które są długo widoczne, ale z czasem giną tak, jak mniejsze świństwa, zagrywki mniej bolą; tu mają miejsce i te świeże i te z przeszłości - taki obrazek z zagmatwanego życia. Dziękuję za pozytywne przyjęcie całości. Serdecznie pozdrawia :)
Baba_Izba Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 W moim odczuciu, wiersz się rozpoczyna (najbardziej się podoba), od drugiej zwrotki. W końcówce, coś mi skrzypi w sformułowaniu: "w studni ślepoty różowe okulary przeszłościpokruszonego człowieka którego utopiłaś wydobyłam z dna po prostu" Nie chodzi mi o sens, ale o słowa, ten sens oddające. Jak zwykle, tematów Ci Krysiu nie brakuje i wszystkie bardzo życiowe. Serdecznie pozdrawiam, uściski - baba
teresa943 Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Moja droga, pierwsza zwrotka jest konieczna do zobrazowania sytuacji zapowiedzianej w tytule. To, co się podoba, to już kolejny obraz, a zwrotka z wytłuszczonym łączy się z pierwszą (razem tworzą monolog); słowa, które Ci nie przypadły, wydają mi się (przynajmniej na razie) odpowiednie, ponieważ oddają to, co zamierzyłam. Ale dziękuję za sugestię. Być może przyjdzie mi do głowy coś bardziej wymownego. Wiem, namotałam, zagmatwałam, ale uwielbiam dygresje i hehe...zawracanie "w te i wewte". Dziękuję. Ściskam serdecznie - Krysia
teresa943 Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak już nie jest złe, to znaczy nieźle dziękuję:) pozdrawiam
kasiaballou Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Znowu czysta, niepoetycka żółć w pierwszej strofie, natomiast dalej już ładnie. - miłego dnia :) kasia
teresa943 Opublikowano 26 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Znowu czysta, niepoetycka żółć w pierwszej strofie, natomiast dalej już ładnie. - miłego dnia :) kasia Kasiu! Fajnie, że zajrzałaś mimo "żółci". Tak. Dalej jest "lekarstwo", zabieg uzdrawiający... "niepoetyckość" hehe...przechodzi metamorfozę :) Pozdrówki serdeczne na dobry dzień :-) Krysia
Rekomendowane odpowiedzi