Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzisz ten dzień
gdy zauważyłeś ją
na księgarnianej półce

Pierwszym dotykiem
popieściłeś zmysły

Zabrałeś sobie
tych kilka godzin
i strawiłeś wzrokiem
jej bezbronną duszę

Chwilą nostalgii
zawarłeś sakrament
by wtulony w nią
spacerować
aleją złotych marzeń

Zastanawiasz się teraz
czemu pamiętasz tylko
jej zapach

Mlecznym pyłem
zakryłeś okładkę

Opublikowano

Twój wiersz jest bardzo sentymentalny i nostalgiczny. Jego ciepło sprawia ze dobrze się go czyta-ciekawy utwór. Oby tylko pisarz nigdy nie patrzył na sprawy (osoby) przez "mleczny pył" tylko by doprowadził je do końca, zrealizował owe pragnienia wpełni- a nie czesciowo, . Nie ciesz sie tlyko z tego jak owa ksiązka pachnia, a raczej odważ się ja przeczytac..i się w niej rozsmakowac.

Pozdrawiam

Agata

Opublikowano

hmm..
jakie to smutne
właśnie tego się boję, że kiedyś nie będę w stanie przypomnieć sobie treści tych wszystkich książek, które "pożeram" wzrokiem
i tego, że kiedyś nie będę w stanie żadnej już przeczytać..

ładny wiersz, dobrze "rozlewa" się w sercu
przemawia do mnie
zabieram ze sobą :)

pozdrawiam i czekam na następne
coś jest w Pańskiej poezji, co mnie przyciąga elektrycznie

Emilka

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuje Pani za przychylny komentarz.

Oby nigdy nie przestała Pani czytać. Przecież to traumatyczne by było:), o wile gorsze niz to rozlane mleko w pamieci. Pozatym, każde przeżycie zwiazane z przeczytaniem ksiązki zmienia nas chocby w minimalnym stopniu...tak mi sie wydaje.
Pozdrowienia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Rzeczywiście, niby to samo, ta sama osoba ale jakże różne spojrzenia...
    • @Berenika97  To  jest wiersz o narastającym zamarzaniu komunikacji, o chwili, gdy coś między ludźmi przestaje płynąć. Ten szron na języku można czytać jako moment, w którym słowo traci ciepło - rozmowa stygnie, więź się kruszy. Ale pod spodem dzieje się coś jeszcze, bardziej niepokojącego. To bardzo precyzyjnie opisany mechanizm psychiczny: człowiek przyzwyczaja się do własnego odrętwienia.  I finał, który nie krzyczy, tylko chłodno domyka. To jest wiersz bardziej o procesie niż o zdarzeniu - i to jego siła. Serdeczności :)  
    • @hollow man   Wiersz jest zapisem demitologizacji ojca. To proces, w którym dorastające dziecko przestaje widzieć w rodzicu nieomylnego boga-sędziego (Ojca), a zaczyna dostrzegać człowieka (Tatę) z jego wadami i lękami. Dopiero to „odczarowanie” pozwala na prawdziwe pojednanie. Bardzo mi się podoba!
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@KOBIETA :) Drobiażdżki, pozornie słabe naprawdę wiele potrafią:) Dzięki za podobanie :) Również zdrówka        @Berenika97 :) Czasem zastanawiam się, czy jesteś lepszą poetką czy krytyczką:) Obie domeny są u Ciebie doskonałe. Piszę to, bo nie sądzę, żeby Ci sodówa uderzyła do głowy:) Dziękuję       
    • @iwonaroma   Pierwsza strofa buduje poczucie stagnacji przez powtórzenie - "te same", "ten sam", "taka sama" - i robi to celowo monotonnie, jakby sam rytm wyliczenia miał uśpić czujność.  Potem "nagle" - jedno słowo w osobnej linijce, i wszystko się przestawia.  Nowy listek jest odkryciem nieproporcjonalnym do swojej skali ale zmienia perspektywę całości. Wiersz mówi, że wystarczy jeden detal, żeby to samo otoczenie wyglądało inaczej. Ale mówi też coś subtelniejszego- że zmiana działa się cały czas, cicho, bez pytania o zgodę. Pytanie na końcu - "jak on to wszystko przemienił" - można je czytać dosłownie  albo szerzej- co sprawia, że drobna rzecz potrafi przestawić nasze widzenie świata.  Bardzo mi się podoba. :) 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...