Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krąży nade mną
zdyszany niepokój
łomocze w ściany
ucieczką do nikąd
ogląda się w lustrze
spokojny jak nigdy
zdyszany niepokój
bardziej stabilny

Okrąża swą nicość
zagląda w metryki
nie myśli o nikim
nawija na kłębek
nić zapomnienia
naciąga cięciwę
beztroskiego istnienia

Pod grubą kreską
przypięty pineską
kaleczy w stopy
niewinne istoty
chory czy zdrowy
to bez znaczenia
wciąż daleki
od przeznaczenia

Opublikowano

Ogólne wrażenie po przeczytaniu - dobre,
jednak rytm wiersza miejscami kuleje, należy poprawić.
W pierwszym i trzecim wersie zaimki. Może się pozbyć z trzeciego "me"
(jeśli już to "moje"), i wyrównać rytm zmieniając "stuka" np. na "łomota"?
"beztroskiego istnienia" - wypada z rytmu, za długie, można zastąpić słowo
"beztroskiego" - innym o podobnym znaczeniu; przykładowo:"błogiego".
W drugiej zwrotce, w moim zrozumieniu chyba błąd rzeczowy: niepokój
wg. mnie, bardziej "rozwija z kłębka nić zapomnienia", niż ją "nawija na kłębek".
Puenta do mnie nie bardzo przemawia:
"chory czy zdrowy
to bez znaczenia
wciąż daleki
od przeznaczenia"
bardziej logicznie byłoby: " chory czy zdrowy
to bez znaczenia
każdy jest dobry
do postraszenia"
To sobie pogadałam!
Pozdrawiam - baba

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Bardzo często wraz z upływem czasu zmienia nam się perspektywa. Niezwykle ważne sprawy stają się mniej ważne, wielkie problemy maleją, a jakieś nieistotne szczegóły wypływają na powierzchnię zarysowując sens naszego istnienia. Różnie z tym bywa. Dziękuje i pozdrawiam. Myślę, że to kwestia powołania. Nie każdy może być nauczycielem. Są tu chyba potrzebne pewnie predyspozycje. Samo wykształcenie i przygotowanie merytoryczne nie wystarcza, a słaba psychika na pewno nie pomaga. Chociaż j.niemiecki, to była wtedy dla mnie jakaś abstrakcja, osobiście lubiłem tę nauczycielkę i mówiąc szczerze nie rozumiałem dlaczego niektóre dzieciaki tak podle ją potraktowały i dlaczego ona im na to pozwoliła. A potraktowały ją własnie dlatego, że wyczuły jej słabość. Niektóry twierdzą, że obecnie bywa jeszcze gorzej, więc nie dziwię się nauczycielom, którzy chcą odbębnić godziny i uciec do domu.   Również pozdrawiam.

Każdy miał w życiu różnych nauczycieli, szczególnie ciekawe są czasy podstawówki. Potem człowiek czegoś innego wymaga od nauki... ale podstawówka to jest miejsce w którym nie każdy nauczyciel sobie radzi. Zwykle stosują jedną z trzech strategii (ja sobie ich tak potłumaczyłam). Ta z wiersza jest najsmutniejszą z nich. Siedzi taki nauczyciel, coś tam mówi, cała klasa gada, śmieje się i właściwie to nikt nie słucha. Nie wiadomo czemu te lekcje służą, bo nikt z nich niczego nie wynosi, nawet ten, który bardzo by chciał, ponieważ nie pozwolą mu na to inni.    Pozdrawiam :)    
    • @Sylwester_Lasota Sylwestrze, a gdzie zniweczyłam treść, chętnie poprawię :) @Waldemar_Talar_Talari można przespać randkę Ale myślę, że jak się śpi i zaśpi, to i tak się kocha, pozdrawiam :)   @Marek.zak1Krótka drzemka w dzień, nie jest zła, pozdrawiam :)
    • @Berenika97 Bardzo dziękuję!!!   Batis to przykład na to, że odwaga nie jest tam gdzie się potocznie mówi :)   Mówią: nie jest mężczyzną — a trzyma miasto.   Wola nie pyta, co ci zabrano — tylko czy stoisz.   Pozdrawiam

Nie zmam takiego stanu. Po prostu przejeżdżałem przez Niemcy, gdy to wspomnienie zrodziło się w mojej głowie. Dziękuję za czytanie. Pozdrawiam.       Dziękuję Alu. Pozdrawiam        
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...