janko Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 "nie ma cię znów zamieniłaś się w kroplę na policzku" Robert Janowski łąki ciągnęły się długim pasmem wzdłuż krętej rzeki pachniały gorzko trawy miękły tenisówki w wilgotnym torfie rozcinając darń łączyły się ze śladami wypasanych zwierząt latem zamieniały się w boisko i halę sportową gra w "pikora" była codziennym sprawdzianem zręczności skoki wzwyż rytuałem powtarzanym nad krzywą poprzeczką zawieszoną na w bitych w ziemię sękatych gałęziach lądowanie odbywało się dość miękko (w porównaniu do prawdziwych zawodów gdzie zamiast materaca była twarda ziemia) przecież i tak skakałam najwyżej woda była jeszcze czysta (dopiero dwadzieścia lat później popłynęły mleczne ścieki a z nimi białe brzuchy ryb) ale wtedy było zupełnie inaczej podbieraliśmy ziemniaki i warzywa gotując w żelaznym kociołku zupy z robakami (najczęściej bez soli) ale i tak bardziej smakowały niż w domu zapach pieczonych kartofli i jabłek na patyku snuł się śpiewnie oddzielając szarzejące mgły od cichych wzgórz nagrzanego lasu zielone łódeczki tęsknot wędrowały z nurtem na liściach olchy aż chłopcy z tamtej strony rzeki wymienili je na czerwone berety i listy z grającymi pocztówkami
Agata_Lebek Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 łąki ciągnęły się długim pasmem wzdłuż krętej rzeki pachniały gorzko trawy miękły tenisówki w wilgotnym torfie rozcinając darń łączyły się ze śladami wypasanych zwierząt latem zamieniały się w boisko gra w "pikora" była codziennym sprawdzianem zręczności skoki wzwyż rytuałem powtarzanym nad krzywą poprzeczką zawieszoną na wbitych w ziemię sękatych gałęziach lądowanie dość miękkie w porównaniu z prawdziwymi zawodami gdzie zamiast materaca twarda ziemia przecież i tak skakałam najwyżej woda była jeszcze czysta dopiero dwadzieścia lat później popłynęły mleczne ścieki a z nimi białe brzuchy ryb ale wtedy było zupełnie inaczej podbieraliśmy ziemniaki i warzywa gotując w żelaznym kociołku zupy z robakami (najczęściej bez soli) ale i tak bardziej smakowały niż w domu zapach pieczonych kartofli i jabłek na patyku snuł się śpiewnie oddzielając szarzejące mgły od cichych wzgórz nagrzanego lasu zielone łódeczki tęsknot wędrowały z nurtem na liściach olchy aż chłopcy z tamtej strony rzeki wymienili je na czerwone berety i listy z grającymi pocztówkami A jak Ci się podoba w tej wersji ? Fajny klimat wiersza, może trochę zalatuje prozą, ale nie przeszkadza. W dzieciństwie dużo czasu spędzałam na łąkach dlatego "zapach pieczonych kartofli i jabłek na patyku snuł się śpiewnie oddzielając szarzejące mgły od cichych wzgórz nagrzanego lasu" brzmi bardzo znajomo :) Plusk.
złamane skrzydło Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. lubię taaakie pisanie Brawo tylko szkoda ze głosować nie mogę macham skrzydłem
zak stanisława Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 bardzo ciekawy opis troche prozy do pezji też dobrze pozdrawiam janko!
janko Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo ładnie, dziękuję. tylko zabrakło mi tej hali - wielkiej, zielonej przestrzeni, gdzie "juhas'owie" wypasali swe owieczki, hej;-)
janko Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. lubię taaakie pisanie Brawo tylko szkoda ze głosować nie mogę macham skrzydłem Dzięki. Wolę skrzydlate powiewanie niż głosowanie :-)) hej (przyznam się, że nie głosowałem ani przedPISaniem ani POpisaniu.) ;-)
janko Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki bardzo. Serdecznie odpozdrawiam:-)))
Rekomendowane odpowiedzi