Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biorąc pod uwagę treść wiersza, nie bardzo rozumiem, co sytuacja liryczna chce przekazać. Jeżeli oddziela pojęcie "mądrości" (gr "sophia") od humanizmu, to to jest co najmniej naiwność (połączona z niewiedzą).
Czym jest ten "NAJlepszy" kierunek, tego się nie dowiemy, ale na pewno nie "mądrość", musimy zatem szukać w przeciwieństwach - głupocie, szaleństwu itp rzeczach, w których podmiot się nie znajduje, i przez to traci status "szalonego mędrca" (może coś na kształt Braciszka z Karola Bunscha), wraca za to do stereotypowego samotnika, którego stłamsił świat.
Dodać to tego wytarte frazesy (czyt, epitety) i mamy słaby wiersz.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Fajnie, fajnie panie Krzywak, dzięki za "trzy grosze" komentarza z frazesami (czyt. epitety), a tak na marginesie masz pan jakieś konkretne rady i porady na 'słaby wiersz'?
Nooo... przecież to jest forum dla początkujących, a pan tak od razu z grubej rury, hmmm....

Pozdrawiam.
Opublikowano

Fajnie, fajnie panie Krzywak, dzięki za "trzy grosze" komentarza z frazesami (czyt. epitety), a tak na marginesie masz pan jakieś konkretne rady i porady na 'słaby wiersz'?
Nooo... przecież to jest forum dla początkujących, a pan tak od razu z grubej rury, hmmm....

Pozdrawiam.

Przepraszam że się wtrącam Wiesławie - mi twój wiersz podoba się bo jest lekko zakręcony
czyli filozoficzny a ja lubię takie teksty.
Ale dlaczego się obrażasz na komentarz wyżej cytowany tłumacząc to że to forum
dla początkujących tego nie pojmuje.
Przecież taki kom. czyli szczery to powinien cieszyć - czyż nie na tym ta zabawa
w poezję polega żeby inni mogli wydać swój werdykt.
Przecież nikt nie robi tego złośliwie - tylko ocenia wedle swego gustu - prawda
czy nie .
pozd Waldemar
Opublikowano

fajnie ale czegoś brakuje, bo na razie to tylko efektowne slogany, dodaj tresc i będzie super wiersz
macham skrzydłem :)

złamane skrzydło, właśnie dlatego zamieściłem tutaj a nie na Z-tce :)
pozdr.
Opublikowano

Pozdrawiam.

Przepraszam że się wtrącam Wiesławie - mi twój wiersz podoba się bo jest lekko zakręcony
czyli filozoficzny a ja lubię takie teksty.
Ale dlaczego się obrażasz na komentarz wyżej cytowany tłumacząc to że to forum
dla początkujących tego nie pojmuje.
Przecież taki kom. czyli szczery to powinien cieszyć - czyż nie na tym ta zabawa
w poezję polega żeby inni mogli wydać swój werdykt.
Przecież nikt nie robi tego złośliwie - tylko ocenia wedle swego gustu - prawda
czy nie .
pozd Waldemar

Waldemarze, zawsze chętnie słucham konstruktywnych komentarzy. Nie obrażam się na nikogo, bo i po co, to nic nie zmieni na lepsze tylko na...ech!
Myślę, że ten portal jest jednym z lepszych na interku.

pozdr. Wiechu