Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

haiku

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dla mnie jest zbyt dosłowne, nie zostawia miejsca na wyobraźnię. Sądzę, że wystarczyłoby:

w hamaku
z każdym ruchem
więcej słońca

to bardzo miły obrazek na progu zimy :) Ania

Ma rację Kasiu Anna - teraz pobudza wyobraźnie - czyż nie?
Bardzo ładny obrazek dzięki wam obu powstał.
pozd . dla obu was

Dla mnie jest zbyt dosłowne, nie zostawia miejsca na wyobraźnię. Sądzę, że wystarczyłoby:

w hamaku
z każdym ruchem
więcej słońca

Witaj Anulka!

W Twoim, bardzo dobrym, haiku widzę bujanie hamaka, a mi chodziło o ruch gałęzi, które pod wpływem wiatru powodują, że słońca jest więcęj i mogę je poczuć. To takie wpsomnienie z dawnych lat;)

Pozdrawiam ciepło,
Kasia

w hamaku
z każdym ruchem
więcej słońca

Ma rację Kasiu Anna - teraz pobudza wyobraźnie - czyż nie?
Bardzo ładny obrazek dzięki wam obu powstał.
pozd . dla obu was

Witaj Waldi:)

Dzięki! Pozdrawiam Cię ciepło,
Kasia

w hamaku
z każdym ruchem
więcej słońca

Witaj Anulka!

W Twoim, bardzo dobrym, haiku widzę bujanie hamaka, a mi chodziło o ruch gałęzi, które pod wpływem wiatru powodują, że słońca jest więcęj i mogę je poczuć. To takie wpsomnienie z dawnych lat;)

Pozdrawiam ciepło,
Kasia

Kasiu,
wydaje mi się, że nawet jeśli tylko hamak się buja pod wpływem ciężaru zawartości, a powietrze jest nieruchome od upału i nie ma najlżejszego powiewu, to i tak, natężenie (czy raczej dostępność) słońca się wciąż zmienia, bo hamak ustawia się w różnym położeniu do prześwitów nieba między gałęziami. Sadzę, że z tego obrazu nie można wyłączyć ruchu hamaka, bo samo to słowo nasuwa skojarzenie z czymś dynamicznym. Jeśli chciałabyś zwrócić uwagę tylko na ruch gałęzi, jako "siłę sprawczą" to trzeba byłoby zamiast hamaka użyć czegoś bardziej stabilnego np. napisać "leżak".
Pozdrawiam Cię serdecznie
Ania

Witaj Anulka!

Pozdrawiam ciepło,
Kasia

Kasiu,
wydaje mi się, że nawet jeśli tylko hamak się buja pod wpływem ciężaru zawartości, a powietrze jest nieruchome od upału i nie ma najlżejszego powiewu, to i tak, natężenie (czy raczej dostępność) słońca się wciąż zmienia, bo hamak ustawia się w różnym położeniu do prześwitów nieba między gałęziami. Sadzę, że z tego obrazu nie można wyłączyć ruchu hamaka, bo samo to słowo nasuwa skojarzenie z czymś dynamicznym. Jeśli chciałabyś zwrócić uwagę tylko na ruch gałęzi, jako "siłę sprawczą" to trzeba byłoby zamiast hamaka użyć czegoś bardziej stabilnego np. napisać "leżak".
Pozdrawiam Cię serdecznie
Ania
Z pewnością jest w tym trochę racji Aniu, ale jak sobie przypomnę moje "leżakowanie" w hamaku, to był on zdecydowanie stabilny (chyba, że ja nim bujałam;)). Drzewa, na których był umocowany, nie były w stanie go rozbujać. Musiałabym przeżyć niezły huragan;)))

Buźka dla Ciebie,
Kasia