Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Mamy jeszcze chwilę

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Marku
Nie śmiałabym kontynuwać wiersza Ks Twardowskiego jednakże to nie Ks Twardowski wymyślił samo słowo"spieszmy się".
Najpewniej masz rację, że temat mało odkrywczy bo mało kogo bawi dwoje starszych ludzi trzymających sie za ręce do końca.
Dziękuję, że poświęciłeś czas i zechciałeś skomentowac.

Panie Jacku.
Tak teraz dla mnie najważniejsze jest mieć drugą osobę, z którą spędziłam szmat życia, wspólną kawę, codzienną gazetę, miłe wspomnienia z razem przeżytych nie łatwych przecież lat - mieć jeszcze przez chwilę bo sam Pan na pewno wie jak szybko ucieka życie. Spieszę się więc nie uronić ani jednej chwili, która jeszcze przed nami, a wręcz przeciwnie odkryć w swoich uczuciach coś nowego.
Tak więc słusznie Pan dostrzegł, że inaczej prawdopodobnie postrzegam ale nie " być" lecz "mieć"
Muszę jednak Panu powiedzieć, że martwi mnie fakt, że nie odebrał Pan tego tekstu tak jak ja go czuję.Myślę, że albo Pan zasugerował sie zbytnio słowem'spieszmy się"/Ks.Twardowski/ albo też mój sposób pisania jest do niczego.
Bardzo dziękuję za poświęcony czas i komentarz

Pani Jano zanim wyraziłem swoje zdanie to przyznam się, że "wyssałem" z Pani wiersza wszystko. To zdanie: (Teraz ważniejsze jest "mieć", a "być" - to takie "małoodkrywcze no prawie plagiat".) to oczyawiście ironia. I podzielę się jeszcze z Panią takim spostrzeżeniem: może się mylę bo czytam od miesiąca wiersze w dziale Z i doszedłem do wniosku że słusznie ten dział ma tę literkę. W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych powstała tak zwana twórczość "Zaangażowana" i jakieś 60 procent wierszy z tego działu przyponina ten nurt twórczości. Znajdują się tu teksty nawet głęboko zaangażowane. No może sie mylę ale jako człowiek oczarowany twórczością A Waligórskiego a potem odkrywający piękno i subtelność wypowiedzi J. Przybory - nie komentuję formy.
Pozdrawiam Jacek

Witaj Jano,

(masz rację nt. czasu :), zatem krótko - oto moja wersja:

spieszmy się
w starych filiżankach
podać sobie kawę
przeczytać gazetę
splątanych myśli
nie podzielić
przyzwyczajeniem

na ścianie
poprzypinać kolorowe
kwadraty życia

trzymać za ręce
gdy przeznaczenie
uspokoi się jak morze

[usunąłem głównie zaimki].
Emocjonalnie zwarte - lirycznie klarowne.
pzdr. bezet