Malinowa Butelka Opublikowano 28 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 wracam do Katowic z Krakowa. niby miasto jak miasto budynki, dworzec, znajomi, poeci. ale coś tu jest nie tak. nie tak jak w Krakowie. ah, zapomniałam. w Krakowie PRL skończył się 20 lat temu.
kasiaballou Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "skończył_a", chyba, albo chodziłam do drewnianej szkoły - nic to, jak ten tworek, prawisz od rzeczy. Pozdrawiam, jednako serdecznie :) kasia.
Magda_Tara Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Skończyła się 19 lat temu. ;)
JacekSojan Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 "w Krakowie PRL skończył się 20 lat temu." "skończył" - "a" zjadło? - ja tu mieszkam (w Krakowie); to tylko złudzenie przyjezdnych; macki czerwonych nadal siedzą nie tylko w cudzych kieszeniach, także w trzewiach i mózgach - niestety; w tym wierszu to ryzykowna teza; raczej pobożne życzenie; ale nie ma wątpliwości - w Katowicach jest bardziej czerwono... bardziej czerwono jest tylko w Warszawie; :) J.S
Malinowa Butelka Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 tak, "skończył_a" ale w moim, malinowo-butelkowym, mniemaniu PRL ma rodzaj męski jako, że wyraz "peerel" kończy się na spółgłoskę. tak, 19 lat temu, ale dwadzieścia brzmi lepiej niż dziewiętnaście. tak, w takim razie życzę spełnienia życzeń. :)
Rekomendowane odpowiedzi