Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jadę przez zarośnięte pola,
Ludzie w przedziałach
czytają gazetę.

...a ja siedzę i tak myślę czy nie pociągnąć za hamulec...

Pierwszy dziś papieros
w pociągowym kiblu
smakuje jak zbawienie.

Dym odbija się od lustra,
tworzy dziwne wzory.

kołka, statki, samoloty.

Chyba nawet kupiłem bilet.
Mówię: wspomogę tę instytucję,
mimo ze od lat ktoś marnotrawi te pieniądze.

Czy ktoś w ogóle sprawdzi ten świstek?

Pani przy oknie dojrzała sarenkę.
Cóż to musi być za widok
dla kogoś z Warszawy!
Tak mniemam o tej pani.
Wygląda na stołeczną.

Nie wiem po co zrobiono te przedziały na sześć osób.
Nie mogli pojedynczych zrobić?

Każdy miałby święty spokój.

Oto są pozdrowienia
z pociągu do Poznania,
Gdzie ludzie
choc siedzą obok siebie
nie widzą nikogo
Czytają gazetę.

P.S. Mam mieszane uczucia, nie wiem do końca czy to mi wyszło. Prosze o komentarze.

Opublikowano

Chodziło mi mniej wiecej o to, że kiedyś w pociągach się rozmawiało, podróżowało wspólnie z nieznajomymi osobami. Teraz kazdy ma ipoda, gazete, książke lub cokolwiek i patrzy tylko na zegarek kiedy dojedzie do swojego miasta. Kiedyś każdy przedział był osobnym słowem znaczącym całość, dzisiaj jest tak jakby w tym słowie po kazdej literze postawić kropkę.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Nikt nie powiedział mi o Tobie, Że choć są z ciebie Bogowie, Możesz mieć dwa oblicza. Mimo żeś jesteś piękną. Wyznawcy jękną, Gdy wariat miłości obróci sprawy. Jak w tobie Hestia zamieszkała? Gdy Aresa wojna cię opętała? Jak widzisz bedąc ślepą Temidą, Gdy przed tobą Hybris upadki idą? Jak uszczesliwiają krainy Arkadii, Skoro Demeter ulega apatii? Jak znajdujesz w sobie te cechy, Muzo? Nie wiedziałem o twej drugiej stronie. W połowie obraz teraz już tonie W krwi twej złej ego. Niepewien już niejednego, Utkwiłem wzrok na lirę. Lira podgrywała uciechy, Teraz znajduję resztki weny Tylko na treny.   Notatka: Przepraszam za patetyczny charakter i gęste odwołania mitologiczne, być może są one niezręczne, ale proszę bardzo - jestem otwarty na krytykę. Mam ostatnio burzę emocji i myślę że te słowa mają coś przekazać innym. Być może jest to bełkot.
    • @Poet Ka piękna inspiracja

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Migrena    

to zależy kto ocenia i jakie są ( wewnętrzne ) kryteria oceny prawda Migrenko ?  
    • @Charismafilos   do Haliny   czytam Ciebie Halinko o Berenice Heloizie  kanadyjskiej topoli Ninie sercu zieleni i Poundzie    o tych krajach  i miastach plantach krakowskich przyjaźniach szpitalach   byłaś ze mną w poezji przez wszystkie me lata a lata mijały mijały sączyły złudzenie   trwałości wiecznosci i tylko Twoje życie  nie kłamało że to dostatecznie  długo na wszystko   choć wiesz...przez chwilę  uległam złudzeniu  w to lipcowe popołudnie   przez chwilę te złote  godziny dojrzałe owoce błoga pełnia i spokój  pozwoliły mi pomyśleć   że wciąż jestem tą samą a jednak nie  przypomniało lustro  w dębowej ramie  i zwiędłe kwiaty w wazonie  
    • Dzięki @Berenika97 Co ja bym tutaj robił, bez Twoich komentarzy. Tak, to chociaż wiem, że ktoś to czyta. Dzięki jeszcze raz. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...