Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

moje miejsce

Rekomendowane odpowiedzi

nóż wbity w ziemię
nigdzie się nie ruszam
stąd
do końca blisko centrum
to moje miejsce
mój żywioł
ogień eksplozja
nie pochłonie gniew
zaprzężony w rydwan
zimną wściekłością tratuje
z metodycznym okrucieństwem
relatywnym odbiciem sprawiedliwości
chcę zostać
zostanę

Tytuł jest dość wymowny, dowiadujemy się zeń, że przedmiotem wypowiedzi podmiotu lirycznego będzie miejsce, w którym mieszka, żyje

Początkowe wersy świadczą o przywiązaniu peela z lokacją, w której aktualnie przebywa (zapewne już od dłuższego czasu) Wers pierwszy może sugerować, iż podmiot liryczny jest na pewien sposób unieruchomiony W każdym razie nie zamierza się stąd ruszać, pragnie pozostać w tym miejscu 'do końca'

Zastanawiam się czy owym, tytułowym 'miejscem' jest konkretne miasto, czy może peel wypowiada się na temat Polski Przyznam, że bliższa jest mi ta druga opcja Ciekawe spostrzeżenia - nędza, chamstwo, paradoksalna siła, brak sprawiedliwości - wszystko to odpowiada obrazowi Polski, czy raczej jego części Aczkolwiek równie dobrze może rozchodzić się o opis relacji pomiędzy dwójką zakochanych Tak czy inaczej pomimo tego podmiot liryczny nie planuje uciekać, szukać lepszego życia, przywiązał się, przyzwyczaił

Mnie ten tekst generalnie przekonał Nie zostawiłbym minusa nawet, gdybym miał taką moc Jak zwykle kilka mocnych fraz, zgrabnie sformułowanych przemyśleń, charakterystyczna metaforyka, zwięźle :) Pozdrawiam

Wiktor Bukowski - z tą zimą zastanawiające było;)

Mr. Suicide - miło znow czytać twoj koment. dzięki za pochyleniesię nad tekstem:)
jak równiesz dziewuszcze i za kursywę. ale cóż poradzę że centrum to moje miejsce i że do końca blisko, zwłaszcza z stąd. fakt, że dalej popłyneło szybko szybciej eksplozja...a w miejscu;)
pzdr