a nurz? Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 tę ucieczkę będzie powtarzał jeszcze wiele razy zmieniając tylko szczegóły, czasem śnić mu się będzie rżenie koni i zgrzyt metalu, czasem szum silników i gwizd powietrza w lotkach. najważniejsze będzie jednak zawsze takie samo - niejasny cel przed sobą, konkretny koszmar za sobą, brak wody do wyprania pieluch i nocne zimno. jeszcze o tym nie wie, ale właśnie ustanawia najważniejszy sakrament- kołysanie dziecka tak, by nie wiedziało, że ucieka.
adam sosna Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 tak mi się skojarzyło: " Jeszcze słychać śpiew i rżenie koni..." tyle lat zastanawiam się jak konie śpiewają co ma wspólnego "rżenie koni i zgrzyt metalu"? czy to samochód wpadł na furmankę zaprzężoną we dwa dorodne wałachy? nie podoba mi się
a nurz? Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Adamie, ze śpiewem koni to nie mój problem, męcz się dalej. Co do zgrzytu metalu i rżenia - kto pomyśli, może zgadnie. Też nic nie poradzę.
Jimmy_Jordan Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 myslę, że to bardziej proza - gdyby miało to oprócz wesyfikacji formę poezji, a nie prozy poetyckiej, to dałbym plus zdrówko Jimmy
a nurz? Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Jimmy: a czym poza zapisem różni się proza od poezji?
Jimmy_Jordan Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie słyszałeś o poematach prozą?
a nurz? Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 wracając do mojego pytania: czym poza zapisem różni się proza od poezji?
adam sosna Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 myślę że można to było oszczędniej trauma ucieczki pod bombami z płonącego miasta była wielokrotnie opisana filmowana następstwa też moja matka użyła kilkunastu słów "Uciekamy. Droga pustoszeje. Konie po rowach - łabędzi śpiew. Tłumy znikają więc wracamy. Za pięćdziesiąt lat będę pamiętała jeżeli przeżyję." to nie jest wiersz
a nurz? Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 a czym się różni wiersz od niewiersza? Tzn. jakie kryterium przyjmuje Pan i Jimmy? Tak od strony teoretycznoliterackiej pytam. Bo z tego, co widzę racjonalizując swoje doznania estetyczne starają się Panowie nadać im rangę weryfikowalnych sądów teoretycznoliterackich. Ciekaw jestem przyjętych kryteriów.
adam sosna Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 nie jestem nie byłem nie będę teoretykiem literatury "to nie wiersz" odniosłem do przytoczonych słów Mamy odniosłem jedynie do treści tekstu a nurz? następujące słowa: "myślę że można to było oszczędniej trauma ucieczki pod bombami z płonącego miasta była wielokrotnie opisana filmowana następstwa też" czy jest tu jakaś dekretacja teoretycznoliteracka??? to moja opinia!!! i na podstawie tej opinii nie kwalifikuję tekstu do Z
a nurz? Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 ok, ,,to nie jest wiersz'' - nie było jasne, do czego się odnosi, teraz wiem. Wiersz o traumie nie jest, ale myślę, że nie damy rady się dogadać pod tym tekstem:). Z mojej strony tyle, dziękuję za uwagi.
Rekomendowane odpowiedzi