Zbyszek_Dwa Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Osamotniony stary czas zanurzony w łany falujące rytmem wiatru pochylone chlebem monokultury Z pokorą gasnących lat liczy zielone dni rozwieszone na ramionach z czułością tuli ptaki resztki minionego świata Chwilami spogląda w dal wichrami smagany chyli oblicze z nostalgią łaknąc kwiecistych krain siły różnorodności
teresa943 Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Zbyszku, to najbardziej...Z pokorą gasnących lat liczy zielone dni rozwieszone na ramionach z czułością tuli ptaki A tak ogólnie: wiersz pełen dojrzałej zadumy nad życiem / wydaje mi się, że peel jest starszym samotnym człowiekiem, pogodzonym z tym, co los mu ofiarował, tylko czasami poddaje się tęsknocie... spogląda w dal wichrami smagany chyli oblicze z nostalgią łaknąc kwiecistych krain siły różnorodności Podoba mi się Twój wiersz. :) Serdecznie pozdrawiam -teresa
adolf Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Osamotniony stary czas zanurzony w łany falujące rytmem wiatru pochylone chlebem monokultury Z pokorą gasnących lat liczy zielone dni rozwieszone na ramionach z czułością tuli ptaki resztki minionego świata Chwilami spogląda w dal wichrami smagany chyli oblicze z nostalgią łaknąc kwiecistych krain siły różnorodności Więc tak wiersz ładny rytmicznie, płynnie się czytało w schludnej formie przyjemnej dla oka.
adolf Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Osamotniony stary czas zanurzony w łany falujące rytmem wiatru pochylone chlebem monokultury Z pokorą gasnących lat liczy zielone dni rozwieszone na ramionach z czułością tuli ptaki resztki minionego świata Chwilami spogląda w dal wichrami smagany chyli oblicze z nostalgią łaknąc kwiecistych krain siły różnorodności Więc tak wiersz ładny rytmicznie, płynnie się czytało w schludnej formie przyjemnej dla oka. Tematyka i motyw basrdzo przyjemny - taka (ja wiem: "sentymentalna"?) sielanka ale jakby oglądana nastarym zdjęciu - jakby widok którego doświadcza peel bardziej pasował do albumu, obrazów, przeszłości niż teraźniejszości, której chce się wyrwać (resztki minionego świata) Nasz peel tęskni do natury, któa w obecnych czasach została wyparta przez wielkie metropolie, fabryki etc. Wspomina, a może jest na resztce ocalonej ziemi (stąd tytuł Ostoja) i opsiuje: można by rzec taka lekka impresja lekki opis krajobrazu spokojny stonowany, ładny: metafory ładnei zbudowany - takie rozciągnięte i wieloznacznie łądnie konstruują świat ;) podoba się, przyjemny opis. pozdr.
Zbyszek_Dwa Opublikowano 4 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 O adolf ! Dzięki bardzo za inetpretację bardzo zbliżoną do mojej mysli w wierszu. Jest mi przyjemnie, że się podoba. Serdecznie pozdrawiam:)
Zbyszek_Dwa Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Ech, jak zwykle czas mnie gonił i nie odpowiedziałem Teresce - wielki sooooory. Wiersz można interpretpwać rożnie - fakt. Twoja myśl ładna bardzo zbliżona do mojego zamysłu ale mi chodziło o pokazanie szarości dzisiejszego świata. To tak jakby porównywać piękno nizin pełnych upraw z widokiem na zalesione góry - ostoję siły naturalności. Monokultura dla maluczkich. Serdecznie pozdrawiam Tereska :)))
Rekomendowane odpowiedzi