Baba_Izba Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 tylko dojrzałe kiście winogronami się śmieją do lata w chłodnym geście skrywasz smutek jak w uschniętych wrzosach zima jeszcze karmisz się jesienią już bez jutra niesiesz dzisiaj uśmiech sobie podarujmy ten sam od lat jednobrzmienny jest jak grono niedojrzałe lekko słodki nieco cierpki spajęczałe babie lato w lepkiej sieci wrzesień trzyma wieczór studzi iskry światła w niedopitych szklankach wina
Mr.Suicide Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 podmiot liryczny jest troszeczkę zaniepokojony nastawieniem osoby, do której się zwraca, czyli adresata. z pewnością jest to postać bardzo mu bliska. jakkolwiek - postawa bohatera liryczny została jeszcze na chwilkę w jesieni, czyli jest ona melancholijna, zadumana. a podmiot liryczny chce odeń uśmiechu. przecież można napić się wina. 'w chłodnym geście skrywasz smutek' -> ten smutek zbyt dosłowny w tym miejscu. rozumiem, że należało zachować odpowiednią liczbę głosek, etc. niemniej jednak wydaje mi się, że stać Cię na więcej. 'uśmiech sobie podarujmy' -> może się czepiam, może to efekt uboczny pisania prezentacji, ale ten fragment jest jeszcze bardziej dosłowny od wcześniej cytowanego. o ile poprzednia dosłowność jest jako tako do zniesienia, tak tutaj wygląda marnie. oczywiście rymy, wiem o tym. jakkolwiek przemyślałbym jeszcze rozwiązanie tego wersu. poza tym drobnym czepialstwem się nie mam nic do zarzutu. zgrabnie rymujesz. rymy bowiem nie rzucają się za pierwszym razem w oczy, trafnie omijasz częstochowę, może poza drugą i trzecią strofą, ale to mniejszość, więc można Ci wybaczyć. poza tym mogę się poniekąd identyfikować z bohaterem lirycznym. ode mnie plus za całokształt. pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 namalowałaś jesień życia? jeszcze powrócę tu serdeczniasto pozdrawiam -teresa
Judyt Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 już bez jutra niesiesz dzisiaj tak pięknie, pozdr. ciepłoniaście ostatnim tchem
Jimmy_Jordan Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 bardzo nastrojowy i bardzo wiosenny, wchodzi gladko, zdrówko Jimmy
Baba_Izba Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję bardzo za poświęcony czas i uwagę oraz dokonanie rzeczowej i wnikliwej analizy mojego wierszydełka. Twoje spojrzenie jest jak w przeważającej części komentarzy bardzo trafne. Lubię jak się "czepiasz", bo to mnie pobudza do myślenia. Przyjmuję uwagi, jednak nie zgadzam sie z Tobą, że wszelka dosłowność w wierszu jest niewskazana. Myślę, że Tobie nie muszę rozijać tej myśli, jest wiele odniesień do tego tematu w analizach utworów poetyckich. Biorąc jednak pod uwagę końcowe słowa komentarza - mogę i czuję się usatysfakcjonowana, może nawet troszkę nadto, w plusik za całokształt - chucham - na szczęście! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, lubię Cię gościć - baba
Baba_Izba Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tylko ludzie wrażliwi i ci, którzy doznali w życiu wiele dobrego i złego, doświadczeni, szybko odgadują subtelne odcienie nastrojów. Rozszyfrowałaś bezbłędnie. Bardzo dziekuję za przeczytanie i obecność, serdecznie pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jeśli ktoś taki jak Ty, to mówi - to szczególnie sobie cenię - ślepa kura - -baba
Baba_Izba Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za odwiedziny i wpis. Życzę również zdrowia, serdeczności - baba
ula Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 huhuu potrzebowałam takiego wiersza na dzisiaj, dziękuję, Ulka
Baba_Izba Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czyli "ku pokrzepieniu serc"! Dziękuję za przeczytanie, ja też pisałam, na pocieszenie swoje (i nie tylko). Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na przyszłość - baba
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Babo! Lekko i miło się czyta. uśmiech sobie podarujmy ten sam od lat jednobrzmienny W uśmiechu szczerość i radość. PozdrawiaMy.
Baba_Izba Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo słodkim i szczerym uśmiechem oddaję - uśmiech. Dziękuję za słowa, pozdrawiamjaWas serdecznie - baba
zak stanisława Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 spajęczałe babie lato w lepkiej sieci wrzesień trzyma wieczór studzi iskry światła w niedopitych szklankach wina * super! siarczyście!
Judyt Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jeśli ktoś taki jak Ty, to mówi - to szczególnie sobie cenię - ślepa kura - -baba mm Babo rysam pazurem również, pozdrawiam ciepłoniasto mm jaki taki(:
Baba_Izba Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przeczytałaś, dziekuję, zawszeć to miłe! Babiasto - z echem - heeej, eej, ej!
IN Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 lirycznie fajny ten uśmiech jednobrzmienny (do pozazdroszczenia ;) przeczytałam z przyjemnością hej Babo! :)))
Baba_Izba Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w świecie peeli - wszystko możliwe. Jak miło In, że zajrzałaś i przeczytałaś. Przyjemność dla mnie. Serdeczności - heeej - baba
Wiktoria.Ponichtera Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Serdecznie pozdrawim. Dziękuję za komentarze.
Baba_Izba Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 również cieplutko pozdrawiam,chwilowo jestem daleko od internetu. Serdeczności - baba
Rekomendowane odpowiedzi