Baba_Izba Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 między wyborem a koniecznością przestrzeń dzielona strumykiem w zielonej głowie szerokie wody tylko nie płyną do nikąd wyruszył z portu z dłońmi na sterach żagle się wiatrem napięły ląd utracony z pola widzenia nie dał obietnic nadziei lata oblicza zmiennością pływów falą podróżną bez celu na dworcach miast zobaczyć i umrzeć chłonie wymienność oddechów powracać nie ma dokąd i po co żyć na obczyźnie nie łatwo każda strona coraz bardziej obca wolność się stała pułapką
Marusia aganiok Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 może "wolność się stała niemocą" ? tak mi się przeczytało, bo mimo "niewyrażności" dostrzegłam rymy.Podoba się wiersz, bo tyle tej bezdomności, że ja się pogubiłam ile w niej prawdy(?) Pozdrawiam:)))
lubię latawce Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 II i IV są extra! reszta też niczego sobie, tylko nie rozumiem tego fragmentu : "(...) szerokie wody tylko nie płyną do nikąd" ale wrócę i pogłówkuję :) pozdrawiam serdecznie!
Baba_Izba Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za obecność i słowa. Inspiracją do wiersza był taki program w TV o ludziach, którzy wyjechali tylko z nadzieją na lepsze życie (bez zawodu, pieniędzy, ze swoimi problemami, uzależnieniami). Nie mają pracy, wegetują, nie maja za co wrócić, niektórzy - nie chcą: wstydzą się swojej niezaradności, biedy. Ostatnio jakaś organizacja pokrywa koszt powrotu i niektórzy wracają. Pułapkę chyba zostawię, bo to jest dla nich pewnego rodzaju pułapka. Serd.pozdrowienia - baba
Baba_Izba Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "tylko nie płyną do nikąd" - znaczy, że płyną GDZIEŚ - do OKREŚLONEGO CELU, gdzieś, gdzie warto płynąć. Młodość - (zielona głowa) lubi się porywać na rzeczy duże, choć często są to decyzje nie przemyślane, nie poparte racjonalnym myśleniem. Powiedzenie "wypłynął na szerokie wody" - kojarzy się, ze stabilizacją, dostatkiem, spokojem, samospełnieniem się. Dziękuję, pozdrowienia odwzajemniam z przyjemnością - baba
Gość Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 dwie uwagi z autopsji: osobiście chłonę wymienność owszem ale spojrzeń i dwa jeśli nie mam domu to ulica jest moją ojczyzną niemniej pomijając zgrzyt mój-ego dobrze choć trochę za powtarzane chylę czapkę Bezdomny
teresa943 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 wolność pułapką...źle rozumiana i wykorzystana wolność najczęściej prowadzi do rozczarowania i staje się zgubną samowolą - tak mi się skojarzyło serdecznie pozdrawiam -teresa
Beenie M Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 W dwóch miejscach (III.3 oraz IV.3) powinnaś jeszcze coś zmienić, żeby nie wybijać z rytmu. Poza tym jest parę wersów, które zatrzymują, żeby załapać sens (I.4, III.1, III.4) i nie do końca mnie przekonują. Reszta może być – smutny obrazek emigracji. Pozdrawiam :)))
M._Krzywak Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Mam podzielone wrażenia - z jednej strony czuję nadmiar słów (np. ręce na sterach), z drugiej - pewne perełki: "żagle się wiatrem napięły ląd utracony z pola widzenia nie dał obietnic nadziei" i mam wrażenie, że trzeba było czasem nagiąć treść do formy. No, ale tak to bywa. Na plus. Pozdrawiam.
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Świetnie Babo, błyszczy jak powinien - zostaje w pamięci:) Klarownie i mądrze. Przyczepił bym się, podobnie jak Latawce, do "szerokie wody/tylko nie płyną do nikąd", sprawia wrażenie nieporadności, jakiś jakby pleonazm, no i w ogóle mi nie brzmi. Ale to szczegół. Ogół jest git. Hej!
Baba_Izba Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za przeczytanie , uwagi i uchylenie czapki. Zauważ, że biedni na ogół nie patrzą w oczy, raczej starają się zająć sobą jak najmniej przestrzeni, kulą się. Oddychać muszą. Jeśli z autopsji - to widocznie jednak wiesz lepiej! Pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dobrze się skojarzyło! A nigdy nie wiadomo, czy to co się z początku uważa za wybór - nie stanie się koniecznością! Dziekuję! Pozdrawiam bardzo wiosennie - baba
Baba_Izba Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za obecność i uwagi. Nie wiem, czy dam radę ( nie bardzo rozumiem "nie wybijać z rytmu") Pomyślę, nie ręczę za efekt, może ktoś pomoże? Serdeczności- baba
Baba_Izba Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziekuję, zapamiętam uwagi aby unikać błędów na przyszłość, myślę, że wiem o co chodzi, to wynika z niedoświadczenia i braku umiejętności, ale zawsze można się starać, aby było lepiej. Plus mnie mobilizuje i zachęca. Serdecznie pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Błyszczy - nie bardzo, jeśli zostanie w pamięci to cieszy mnie! Dziękuję za obecność, również za rzeczowe uwagi.Pomyślę, baba- heej!
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Błyszczy dobrymi pomysłami i sprawnym pisaniem rzecz jasna:) A z tą wodą to już nie wiem, może przesadzam;) Heej!
Pancolek Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Wolę inne typy 'poezjowania', lecz doceniam wiersz od strony warsztatowej ;) + Pancuś
Baba_Izba Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Błyszczy dobrymi pomysłami i sprawnym pisaniem rzecz jasna:) A z tą wodą to już nie wiem, może przesadzam;) Heej! Dziękuję za ponowne! Niech trochę poleży, zmięknie (wierszydełko), potem zobaczy się, dzięki, baba z wozu - heeej!
Baba_Izba Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi, że odwiedziłaś- podoba mi się to z myszą i serem! Wszystko dobre - co się dobrze kończy; (ale jak źle?)i odwaga i desperacja. Serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za zajrzenie, szczerość i plusik. -baba z izby
Rekomendowane odpowiedzi